Skocz do zawartości
IGNORED

Dobór wzmacniacza

bartek555

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, doradźcie ..jaki wzmacniacz Denona z serii x60, będzie mocowo właściwy dla pary głośników Mission 701. Producent głośników podaje 25-100 Watt, skuteczność 89db.

Jest to mój pierwszy zestaw stereo ..i pewnie nie ostatni. Chciałbym, aby wzmacniacz w przyszłości posłużył do napędzenia kolejnych, zapewne nieco bardziej wymagających prądowo zestawów, a nie chciałbym przesadzić, żeby tym głośniczkom nie zrobić krzywdy

Czytałem kilka porad o tym jak dobierać, ale nie wiem czy w tych podpowiedziach chodzi o wartości dla całego zestawu głośników, o moc wzmacniacza w ogóle, czy na kanał..

Czy np. Denon PMA-560 będzie odpowiednim wzmacniaczem dla tego zestawu? Nie będzie za mocny?

https://www.audiostereo.pl/topic/115073-dob%C3%B3r-wzmacniacza/

Nie ma czegos takiego ze wzmak jest "za mocny".

W sumie im mocniejszy tym powinien lepiej wysterowac kolumny.

Oczywiscie zakladajac ze nie przekrecisz galki na max, choc po drodze i tak wpadlbys na przesterowanie co uslyszalbys poprzez znieksztalcony dzwiek.

Wiekszosc wzmakow ok 80W na kanal ciezko sluchac w domu powyzej godziny 14 na galce glosnosci. Pamietaj ze potencjometr glosnosci dziala logarytmicznie a nie liniowo!

Wzmacniacz dobiera sie nie tyle mocowo co barwa brzmienia. Moc jest istotna, ale wiekszosc 60W sprzetow daje sobie rade spokojnie z przecietnymi kolumnami. Chyba ze mowimy o jakis wyjatkowo wymagajacych czy wielkich z duza iloscia przetwornikow.

Jednak, mimo to mozna stwierdzic w uproszczeniu, ze watow nigdy za duzo, jak i koni mechanicznych pod maska. Chyba ze patrzymy na "spalanie":-)

Rozumiem. Pomyślałem, że wzmacniacz, który ma duży potencjał może momentami generować jakieś nieprzewidziane skoki napięcia, impulsy o dużym natężeniu, narażając głośniki na uszkodzenie ..ale jeśli nie ma się czego obawiać, to zainwestuję w najmocniejszy wzmacniacz z tej lini, na jaki mnie obecnie stać.

Rozumiem. Pomyślałem, że wzmacniacz, który ma duży potencjał może momentami generować jakieś nieprzewidziane skoki napięcia, impulsy o dużym natężeniu, narażając głośniki na uszkodzenie ..ale jeśli nie ma się czego obawiać, to zainwestuję w najmocniejszy wzmacniacz z tej lini, na jaki mnie obecnie stać.

Wbrew pozorom szybciej uwalisz głośniki za słabym wzmacniaczem niż mocniejszym, bo wystepią przesterowania przy głośniejszym odsłuchu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.