Skocz do zawartości
IGNORED

2 kolumny + amplituner AV...?

grzechoo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych forumowiczów.

Chciałem Was poprosić o radę dotyczącą sprzętu audio, który w najbliższej przyszłosci zagości w moim skromnym pokoju. Chcę na początek kupić 2 kolumny + amplituner AV. Amplituner AV dlatego, gdyż chciałbym kiedyś rozbudować zestaw do rangi kina domowego. Moje pytanie brzmi czy taki zestaw ma w ogóle szanse dać zadowalające efekty?

Wstępnie skłaniam się ku zestawowi Yamaha RXV-450 + jakieś kolumny ze stajni JBL. Jest to tylko i wyłącznie wymysł laika, którym jestem, więc bede bardzo wdzięczny za wszelkie rady i sugestie. Głównie słucham hip-hop'u i RnB, ale nie gardzę dobrą techniawką, czy też dobrym jazzikiem dla relaksu. Generalnie chodzi mi o uzyskanie ladnego, głębokiego basu, gdyż w głównej mierze na nim się opiera przeważająca część muzyki której słucham.

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi, pozdrawiam, Grzesiek.

https://www.audiostereo.pl/topic/11514-2-kolumny-amplituner-av/

Powiedz także czy chcesz kupic za gotowkę, czy na raty (wtedy w grę wchodzi tylko nowy sprzęt).

No i jeszcze jedna sprawa - kiedy zamierzasz dokupić resztę kolumn do KD? Jeśli za dłuuuugi czas, to chyba lepiej znaleźć jakiś fajny wzmacniacz stereo (używany) zamiast amplitunera KD. Dlaczego? Bo na używanym wiele nie stracisz (jeśli w ogóle cokolwiek) gdy będziesz chciał sprzedać, a ampli KD i tak póki co nie będziesz używał. Więc tylko będzie się starzał i tracił na wartości. Poza tym będziesz klął jak wejdą jakieś nowe standardy kodowania dźwięku, a Ty będziesz miał stary amplituner KD :)

Więc tak, sprzęt zamierzam kupić za gotówkę (2500-3000zl). Dodatkowe kolumny + odtwarzacz DVD do KD planuje kupić za jakiś rok czasu z nadzieją, że nie będzie w tym czasie jakiejś rewolucji na półkach ze sprzętem audio ;) . Jeśli chodzi o pokój to ma on ok. 20m2.

Jak duża różnica w odsłuchu istnieje między aplitunerem AV i amplitunerem STEREO, obydwa w porównywalnym przedziale cenowym?

>> grzechoo

"Jak duża różnica w odsłuchu istnieje między aplitunerem AV i amplitunerem STEREO, obydwa w porównywalnym przedziale cenowym?"

W moim doświadczeniu różnica wraz z ceną rośnie do około 4000 zł, osiąga maximum, potem zaczyna spadać. W Twoim wypadku ampli za około 1500 vs. wzmacniacz da sporą różnicę na korzyść wzmacniacza.

Nie radzę kupować amplitunera stereo. Jeśli zdecydujesz się kupić stereo - to wzmacniacz. Do tego dokup tuner za dosłownie grosze (byle by działał) i uzyskasz lepszy efekt.

Z amplitunerów powinny się nadać:

yamaha rxv 650

Onkyo TX-501

Denon AVR 1804

Harman/Kardon AVR2550 (okazja chyba:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

I uważam, że nie warto kupować wzmaka stereo jeśli ampli masz kupić zaledwie za rok.

Kolumny:

B&W 602 s3 (Harman się z nimi powinien dobrze dogadywać)

Paradigm Monitor 3 v3 (Z tego co czytam, leader w tej klasie)

KEF Q1

Duże JBL trochę za drogie na Twój budżet, małe (np. E30) mogą nie wystarczyć .

Do muzyki jakiej słuchasz najmmiej zdaje się odpowiadać Denon i Onkyo (zbyt powściągliwy bas).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

grzechoo

A co bys powiedzial na profesjonalnie zrobione kolumny DIY? Nie mowie tutaj o zadnej amatorsczyznie. Mowie o powaznym zakladzie produkujacym kolumny najwyzszej klasy. Mozesz wybrac sobie doslownie wszystko od tego z czego beda zrobione przez przetworniki a na kolcach konczac. Zadowoleni klienci potwierdzaja opinie. Ja tez juz zamowilem.

Podam ci namiary !! pogadaj i powiedz ze jestes od Mlodego !!! koniecznie:)

gg na ktore sie zglos 4055602 - nawet zeby pogadac!! z tym panem!! zobaczysz ze sie przekonasz. Do 1000 zl za pare zagraja tak jak te za 2.5k ze sklepu a do tego wybierzesz sobie jak maja wygladac!!! Osoba ktora je robi jest bardzo mila i uprzejma a przedeszwszystkim doradzi tobie i dobierze przetworniki do wzmaka.

Przed założeniem tego tematu mogłem dłużej i bardziej dokładnie poprzeglądać forum. Przyznaje się do błędu, większość interesujących mnie informacji można było znaleźć bez zawracania Wam głowy. Nie popisałem się i za to przepraszam...

Po przeczytaniu setek postów jestem na 90% zdecydowany na Paradigm Monitor 3 v3, które bardzo trafnie zaproponował mi vorpane. Serdeczne dzięki za podpowiedź, gdyż z tego co czytałem najlepiej powinny trafić w moje gusta i oczekiwania. Z tego co zdołałem wyłapać z wcześniej publikowanych postów wynikałoby, że świetny dół tych głośników będzie rewelacyjnie pasował do rodzaju muzyki, którego zazwyczaj słucham (generalnie szeroko pojęta czarna muza). Jutro doginam do salonu audio na odsłuch tych cacek (jeśli tylko bedą je mieli na stanie). Jednak chciałem jeszcze zapytać o kilka rzeczy, gdyż bezpośrednich odpowiedzi na nie nie znalazłem na forum.

1. Czy umieszczenie ich na półce w jakiś znaczący sposób ograniczy emitowane przez nie dzwięki? Pytam, gdyż takie ich ulokowanie byłoby dla mnie najwygodniejsze i najbardziej funkcjonalne. Jeśli jednak mam wiele na tym stracić, to będę musiał wykombinować jakieś inne miejsce.

2. Jak duże straty jakości dźwięku (muzyka) notuje zwykły słuchacz jak ja, na odsłuchu ze wzmacniacza STEREO i amplitunera AV? Powiedzmy Yamacha RXV-650, a wzmacniacz w porównywalnej cenie (może delikatnie tańszy, dowolnego producenta). Im więcej postów czytam, tym jestem bliższy rezygnacji z KD na rzecz zestawu stereo. Bijąc się w pierś doszedłem do wniosku, że i tak większość filmów oglądam w divx'ach, w ktorych surround nie jest porównywalny z dźwiękami kodowanymi na DVD (chyba, że znowu moje niedoinformowanie daje o sobie znać). Jeśli się mylę to prosze o poprawienie moich wywodów. Filmy w stereo też się da oglądać, gdyż czynie tak od dobrych paru lat na nędznych głośnikach od kompa i żyje :D.

3. Jeśli nie Yamaha RXV-650 to jaki wzmacniacz stereo pasujący brzmieniem i preferencjami do stylu muzyki, którego słucham i w/w głośników? Oczywiście w rozsądnej cenie (max 1,5 kzl).

4. Jak będę jutro w sklepie, to o odsłuch których głosników powinienem się jeszcze pokusić? Coś porównywalnego cenowo i jakościowo do Paradigm. Może B&W, o których też się troche naczytałem przy okazji przeszukiwania forum pod kontem Paradigmów?

Jeszcze raz dziękuję za wszystkie porady i sugestie, te już napisane i te które mam nadzieję jeszcze otrzymać...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.