Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw KD+przyzwoite stereo za ok.10-15tyś

coci

Rekomendowane odpowiedzi

W ostatnich miesiącach odsłuchałem również kilka subów m.in:

- rel t5/t7

- dali zensor e9f

- dali zensor e12f

- dali ikon mk2 sub

- jamo j112

- klipsch r-112sw

- klipsch r 115sw

- velodyne eq-max 10/12

Odpowiem tak, zaczynałem odsłuch od małych zamkniętych subów, które mnie nie zachwyciły w kinie ponieważ ich twardy mało schodzący niewytwarzający żadnego ciśnienia bas jak dla mnie nadaję się idealnie do uzupełnienia dołu w kolumnach. Natomiast jak dla mnie z subów umówmy się budżetowych do kina najlepiej wypadł sub z bass refleksem i był to velodyne eq-max12. Owszem inne suby też grały, nie kiedy brumiły, miały problem z oddaniem najniższych rejestrów, nie kiedy było słychać że po prostu sub nie daję sobie rady i bas rozciąga nie miłosiernie. Ale w przypadku velo nic takiego nie występowało, jak dla mnie sub ten z odsłuchałnych subów jest nr 1 na liście. Każdy sub jakość zagrał ale jeśli o jakość i wytworzenie ciśnienia to już nie wszystkie..;-) Na drugie i trzecie miejsce to klipsch 112 i 115.;-) Owszem można kupić zamkniętego suba i to dającego radę w kinie ale chyba nie w tych pieniążkach...

Raczej odpada, ponieważ cena 2x większa, posiada głośniki boczne które będą raczej przeszkadzać ponieważ sub postawie pomiedzy rtv-ka a kolumną oraz największy problem to jego odsłuch a w ciemno nic nie kupuję..;-(

A skąd wiesz, że takie ustawienie tego suba u Ciebie w domu między kolumną a szafką rtv będzie dobre.

W jakich warunkach odsłuchiwałeś tamte suby, jak były ustawione, napewno nie wciśnięte między kolumnę a szafkę. Stały w wolnej przestrzeni.

Pewne konkretne marki/modele subow moza smialo kupic w ciemno. Odsluch svs chyba jest malo mozliwy w PL, albo moze sie myle? BK tu nie ma szans na odsluch... ale jeszcze nie spotkalem sie z opinia, ze ktos sie zawiodl na jakims modelu. Ich cena jest wiecej niz adekwatna do wydajnosci i jakosci.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

hifibloke prawda jest często taka, że jak ktoś kupi w ciemno lub nawet po odsłuchaniu jakiś sprzęt, to albo nie napisze że mu coś nie leży, bo przecież ciężko się przyznać że wydalo się sporo kasy i nie gra tak jak oczekiwaliśmy albo będą to same pozytywy bo nie miał nawet porównania z innymi sprzętami. Często bywa również tak, że sprzęt marki X gra swietnie w danym pomieszczeniu a po przeniesieniu do innego nawet gabarytowo podobnego salonu już jest nie najlepiej. Sporo skaczę po forach i nie ma jednej recepty na takie dywagacje, podobnie zresztą jak tematy związane z okablowaniem. Jednemu wystarczy sub z 20 cm przetwornikiem na 25 mkw a innemu malo z 30 cm przetwornikiem w o połowę mniejszym pomieszczeniu.

A skąd wiesz, że takie ustawienie tego suba u Ciebie w domu między kolumną a szafką rtv będzie dobre.

W jakich warunkach odsłuchiwałeś tamte suby, jak były ustawione, napewno nie wciśnięte między kolumnę a szafkę. Stały w wolnej przestrzeni.

Te suby które mogłem, zabierałem do domu, suby których nie było możliwości wypożyczenia odsłuchiwałem na miejscu. A nawet wypożyczałem sub z jednego salonu i jechałem z nim do drugiego salonu aby odsłuchać w bezpośrednim starciu...;-). Odnośnie miejsca to mam tylko tam możliwość, bo to salon z funkcją do życia codziennego a na inne miejsce żona się nie zgodzi.;-(

Ponadto robiłem już jeden test z lataniem subem po salonie i znajdywaniem odpowiedniego miejsca. Znalazłem takie jedno miejsce gdzie moim zdaniem grał najlepiej, ale ze względu na funkcjonalność niestety ale go tam nie mogę postawić na stałe, chyba że na czas seansu go po prostu przestawiać...;-)

Krzysiek1980 zgadzam się z tym co napisałeś w 100%..;-)

hifibloke prawda jest często taka, że jak ktoś kupi w ciemno lub nawet po odsłuchaniu jakiś sprzęt, to albo nie napisze że mu coś nie leży, bo przecież ciężko się przyznać że wydalo się sporo kasy i nie gra tak jak oczekiwaliśmy albo będą to same pozytywy bo nie miał nawet porównania z innymi sprzętami. Często bywa również tak, że sprzęt marki X gra swietnie w danym pomieszczeniu a po przeniesieniu do innego nawet gabarytowo podobnego salonu już jest nie najlepiej. Sporo skaczę po forach i nie ma jednej recepty na takie dywagacje, podobnie zresztą jak tematy związane z okablowaniem. Jednemu wystarczy sub z 20 cm przetwornikiem na 25 mkw a innemu malo z 30 cm przetwornikiem w o połowę mniejszym pomieszczeniu.

Rzeczywiscie zle to ujolem...chodzi mi o to, ze np svs tak jak i bk (choc malo w Polsce) to znana renomowana marka a nie jakis badziew niewiadomego pochodzenia. Ja napisze Ci tak Rel, ktorego jeszcze mam jest naprawde super i szkoda bedzie mi go sprzedac, ale wlasnie typowo w kinie nie do konca mi lezy, niewiem moze dwa takie by mnie zadowolily, ale na dwa takie luksusy nie stac mnie.

Chyba wychodzi na to, ze wole sub z portem wlasnie taki bardziej rozlazly.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Jasne, to tez nie tak że bronię REL'a, tylko zwracam uwagę że to sprzęt wart uwagi czy odsluchu. Na forach najczęściej przewijają się marki REL i Velodyne, a opinie są skrajnie rózne, bo jednym lepiej leży bas z Velodyne a innym z REL'a. Tutaj widzisz własnie akustyka odgrywa znaczącą rolę. U mnie suby BR po prostu dudnią, bas się ciągnie co mnie strasznie irytuje, bo scena już się dawno skończyła a ja jeszcze słyszę dudnienie. Zamknięty gra szybciej, dokładniej, bardziej zróznicowanym basem, ale kosztem tego ciśnienia akustycznego. Na większych metrażach jest lepiej, bo bas po prostu ma gdzie się rozejść, a w małych salonach jak mój już może być róznie i nie zawsze większy/mocniejszy sub zagra lepiej.

niestety ale go tam nie mogę postawić na stałe, chyba że na czas seansu go po prostu przestawiać...;-)

więc skąd pewność, że DT nie nadawałby się najlepiej jedynie ta cena.

Myslę, ze do muzyki te MA Ci wystarczą więc sub wystawiałbyś w tamto miejsce gdzie bas jest najlepszy tylko do seansów filmowych więc może tam między kolumną a szafką stać.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.