Skocz do zawartości
IGNORED

HTPC i brak 3D na TV Sharp

de_monter

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Na wstępie uprzedzam, że z teorii ciemna masa ze mnie, no może nie najciemniejsza, ale jestem raczej praktykiem,

więc trzeba ze mną ludzkim językiem się porozumiewać :)

Tak jak w temacie. HTPC nie przesyła obrazu 3D na telewizor, albo przesyła, a telewizor to ignoruje.

Chodzi o to, że skończyłem go w tym tygodniu budować.

Jego konfiguracja

Płyta GA-H81M-HD3

Procesor G3420 3.2 GH

Karta gr. Geforce GT610

RAM 4 GB

Win 7 Prof.

To podłączone do Yamahy RX-A3030, a ona do Sharpa LC-60LE840E.

Odtwarzacz programowy to Power DVD 14 Ultra (najnowsza wersja)

No i jest kłopot

Telewizor ustawiony na 24 Hz, na oko brak konfliktów, full HD działa bez zarzutu, nawet kobylaste MKV z TrueHD.

Blu raye działają bez zacinek zarówno z płyt, jak i z plików. Z menu również nie ma problemu.

Właściwie ideał, oprócz tego nieszczęsnego 3D. W związku z tym mam wielką prośbę.

Jeżeli ktoś z koleżeństwa byłby skłonny pomóc to chętnie skorzystam bo mnie już ręce opadły.

Pozdrawiam, Tomek

https://www.audiostereo.pl/topic/115178-htpc-i-brak-3d-na-tv-sharp/

nie znam się to się wypowiem...

gdy u mnie jaki film nie chce chodzić - to najczęściej wina playera -

ściągnij kilka plajerków i testy przeprowadź...

wiem że metoda w ciemno - ale często nie ma szybszej drogi...

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Dziękuję za zainteresowanie.

...to najczęściej wina playera...

Ups. Chyba tego nie napisałem w pierwszym. Przepraszam.

W samym programie, który posiadam, 3D ma się bardzo dobrze.

Wszystkie znane mi funkcje jeśli chodzi o obraz przestrzenny w HTPC działają prawidłowo.

Tu chodzi o to, że TV nie odbiera sygnału, albo go nie dostaje, który jest potrzebny do prawidłowej komunikacji z okularami.

Jeżeli będzie to robił tylko program, choćby najpiękniej na Świecie to ja w nich tego nie zobaczę.

Dodatkowa informacja. Do wczoraj jako player pracował HiMedia 900B (od dziś znowu zacznie)

I wszystko było OK w temacie 3D, no prawie, ale to nie dotyczy problemu z jakim się teraz borykam,

tylko raczej z funkcjonalnością i wygodą użytkowania.

Power DVD to zacny soft, karta też wspiera. hmm trudny temat.

Sprawdź czy np openelec sobie z tym poradzi.

Dzięki za odpowiedź. Oczywiście dzisiaj spróbuję.

Mam też XBMC, ale on pokazuje w trybie 3D same pasy na ekranie. Pewnie nie potrafię go skonfigurować prawidłowo.

czyli ustalmy -

- sygnał 3D nie jest wysyłany przez KARTE na TV

czy

- sygnał 3D nie jest wysyłany przez PROGRAM do Karty grafiki

ja bym winił kartę PLUS kabel HDMI - niby nie cudo techniki ani raket sajens

- ale potrafi kabel namieszać -

z playerem zewnętrznym będzie chodził - a z kartą nie i już...

czyli ustalmy -

- sygnał 3D nie jest wysyłany przez KARTE na TV

czy

- sygnał 3D nie jest wysyłany przez PROGRAM do Karty grafiki

Myślę, że opcja pierwsza z dopiskiem, że może to wina TV, chociaż w temacie 3D nie za bardzo jest co w nim ustawiać,

oprócz jakości obrazu.

Druga chyba raczej nie, ponieważ program działa prawidłowo. Gdyby było coś nie tak z kartą byłby pewnie inny stan rzeczy

Kabel też rozważałem, tylko nie bardzo wiem jaki kupić. Wiem tylko, że1.4.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Kabel raczej nie powinien mieć wpływu. Tutaj była na ten temat dyskusja.

http://hdtvpolska.com/topic/21814-jakie-kable-hdmi-do-sygnalu-3d-pilnie-pomocy/?p=213463

A może jakieś ustawienia w amplitunerze Yamahy?

weź kabel i kompa do znajomego co ma TV 3D -

i przekonaj czy komp i kabel działa =

trochę po omacku - ale bedzie jakaś wiadomość bez wydawania kasy na razie...

Kabel raczej nie powinien mieć wpływu. Tutaj była na ten temat dyskusja.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A może jakieś ustawienia w amplitunerze Yamahy?

Znowu nie dopisałem. Przepraszam.

Oczywiście HTPC był podłączany bezpośrednio do telewizora. Również d..a

Tak wogóle to gdyby to był system 3D pasywny to nie byłoby problemu (chyba).

Program automatycznie wykrywa sygnał 3D, przerabia go bez względu na to czy to jest blu ray czy mkv i na TV dociera już 3D.

A powinien to robić telewizor. TV ma dostać tylko info o tym, że uruchomiony jest materiał 3D. Pyta wtedy czy się przełączyć.

Jeśli tak, wysyła poprzez czujnik podczerwieni sygnał na okulary i cieszymy się obrazem.

Czuję pod skórą, że zaznaczone jest to co nie potrzeba w programie, albo odwrotnie.

Chodzi o tzw. pierdołę. Mam przynajmniej taką nadzieję :)

weź kabel i kompa do znajomego co ma TV 3D -

i przekonaj czy komp i kabel działa =

trochę po omacku - ale bedzie jakaś wiadomość bez wydawania kasy na razie...

To też rozważałem, ale dopiero w przyszłym tygodniu.

Bardzo dziękuję za wypowiedzi. Wespół zespół i może do czegoś dojdę :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 2 tygodnie później...
...Wespół zespół i może do czegoś dojdę :)

No przecież pisałem, że pierdoła (bardziej ze mnie).

Już wszystko śmiga (sam nie wierzę, że tak napisałem), znaczy to pierońskie 3D.

Okazuje się mianowicie, że w panelu sterowania nVidii, żeby było 3D musi być zaptaszone permanentnie "włącz obraz stereoskopowy". Pierwsza zakładka.

W swojej naiwności wierzyłem w to, że będzie jak w HiMedia, Plug & Play. Niestety nie.

Jednak przekonałem się, że HTPC funkcjonalnością, wygodą i możliwościami bije na głowę nawet bardziej zaawansowane playery.

Wychodzi trochę drożej, ale efekt finalny, oraz możliwości rozbudowy/zmiany konfiguracji są nie do przecenienia.

Jeszcze raz dzięki za pomoc.

a różnica w samym obrazie 3D jakaś jest ? co na plus / minus ?

Różnicy w obrazie jako takim nie zauważam. Jedyna jaka jest (nie dotyczy samej jakości), to taka, że w PowerDVD i nie tylko w nim, jest możliwość zmniejszenia lub spotęgowania efektu 3D, po prostu jest suwak. Nie słyszałem, żeby jakiś player miał taką funkcjonalność. Nie jestem zagorzałym zwolennikiem 3D, ale jeśli już to bardziej stonowanego, dlatego uważam ją za bardzo przydatną. Poza tym w samym programie mam powyłączane wszystkie polepszacze obrazu. To co robi z nim (obrazem) Yamaha w zupełności wystarcza. Natomiast ciekawą cechą w jest skalowanie i polepszanie obrazu skompresowanego, gorszej jakości. Radzi sobie z tym doskonale. Dość poważnym minusem HTPC jest niestety brak odtwarzaczy programowych w przystępnych cenach. De facto są trzy, które się liczą. Wiem, że są darmowe, ale chodzi o takie, które radzą sobie np z menu interaktywnym na płycie Blu Ray.

Na razie zbieram doświadczenia i zapoznaję się z możliwościami. Jak będzie potrzeba, służę dodatkowymi informacjami.

no to racja jeśli korzystasz z płytek to bez płatnych licencji się nie objedzie. Ja wolałem zakupić drugi klasyczny player :)

Obiektywnie trzeba przyznać, że HTPC ma niewiele wspólnego z opłacalnością. To prawda, ale nie samym chlebem człek żyje, a cała zabawa nie kończy się na Blu Ray. Są jeszcze takie rzeczy jak np ISO SACD :). No i chyba najważniejsze. Internet kanapowy w pełnym wymiarze. Playery multimedialne mają zazwyczaj okrojone przeglądarki.

A jak kolego oceniasz jakość obrazu (niekoniecznie 3D) generowanego bezpośrednio z G3420 vs karta GT610 ? Jakieś znaczące różnice?

Nie ma istotnych różnic, jeśli chodzi o płynność odtwarzania materiału HD. W sieci są opinie, że nawet "wyrabia" się 3220. Trochę się obawiałem jego przydatności i rozważałem i3, ale cena skutecznie mnie powstrzymała (zresztą oba to Haswelle). W Windows oczywiście powyłączane wszystkie bajery, żeby maksymalnie odciążyć procesor i RAM. Grafika dedykowana, to tak naprawdę tylko do 3D, przynajmniej dla mnie. Intelowska w procesorze niby wspiera format, ale niestety nie dotyczy to Sharpa, a właściwie aktywnego 3D w nim. Jako ciekawostkę mogę dodać, że decyzja o budowie HTPC nastąpiła po tym jak HiMedia 900B zaczął przycinać w czasie odtwarzania 37o GB MKVa z TrueHD. Wtedy zrozumiałem, że czas na zmiany. Na HTPC przy tej konfiguracji nawet się nie zająknie :) Tak dla pewności dokupiłem jeszcze kostkę RAM 4 GB. Tak na wszelki wypadek ;)

ja HTPC akurat używam do wszystkiego i wyszło dużo taniej i fajniej niż kupować gotowce :) przydałby mi się tylko tablet do nowej apki

Jasne, że da się taniej. Tyle, że u mnie on stoi przy reszcie klocków do audio i nie chciałem, żeby się zbytnio wyróżniał.

Fajniejsza obudowa to ok. 5 stówek, a to koszt niezłej płyty gł. i procesora. Jak by przyciąć koszty na każdym etapie to oczywiście wydamy mniej.

Kwestia oprogramowania.

Są dystrybucje Linuxa i XBMC. Można na każdym kroku zaoszczędzić.

Fajnie, że każdy może znaleźć coś dla siebie.

A tak na marginesie. Mam do odstąpienia obudowę od Mediona (desktop). Wygląda jak magnetowid z lat 90tych.

Fabrycznie nowa z pilotem.

Po szczegóły zapraszam na PW.

Ja mam używanego e-350 w małej obudowie zoateca i jest git, z open elec do wszystkiego mi starcza. Testowałem tez inne rozwiązania ale to chyba jest najlepsze nie patrząc na Windowsa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.