Skocz do zawartości
IGNORED

Przedwzmacniacz z gramofonem Daniel + Sony STR-GX290

djoaza

Rekomendowane odpowiedzi

Witam niedawno kupiłem przerobiony gramofon Daniel, podłączyłem go do amplitunera Sony STR-GX290. Jednak dźwięk nie wydaje się taki dynamiczny i to nie jest to. Więc szukam jakiegoś przedwzmacniacza do 250zł.

Czytałem że dużo osób poleca Art DJ PRE II, czy to dobry wybór czy znajdę coś lepszego za tą cenę ?

Dziękuje za pomoc.

Wkładka gramofonowa to AT95E

Nie wiem czy akurat w swoim systemie usłyszysz różnicę między DJ Pre II, a droższym pre., ale na pewno jest on wart pieniędzy na niego wydanych.

Chcę po prostu aby muzyka z winyli nabrała jakieś dynamiki, brzmienia bo to wszystko takie stłumione jest.

Aktualnie jako wzmacniacza używam miksera który ma wejście gramofonowe 3mV/10 kOhm nie wiem czy to dużo czy nie?

Problem że 10kOhm.na we z wkładki

a wiec , nie za bardzo dopasowane. Obciążenie wkładki zwykle standardowo to 47kOhm .Być może te 10 kohm to zabiera "sos" z muzy.

Poza tym nie wiadomo czy pre ma korekcję RIAA, czyli do wkładek MM .

A w tym wzmacniaczu masz wejścia AUX, lub Phono dla wkładek o U wy ok 50-200mV

Z tego co widać

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

to podłaczysz nowy nabytek do wej PHONO.

ale z tego co piszą w instrukcji to wejscie PHONO jest z korekcją RIAA i zakup wydaje się zbyteczny. A podłączałeś gramofon pod inne żrodło. Może działa układ wyciszenia przed opadnieciem ramienia.

Ukryta Zawartość

Jest ale nie wiem czy jest jakaś różnica. A powinna być ? lepszy jest ten wbudowany wzmacniacz?

Grać gra ale czy jakaś różnica jest ciężko ocenić. Więc wzmacniacz wbudowany od tego DJ PRE II nie różni się za bardzo, że nie warto kupować?

Znalazłem w instrukcji odnośnie wejścia Phone 2.5mV , 50kohms RIAA +/-0.5dB

A grałeś na tym danielu na innym wzmacniaczu z wejściem PHONO MM. Może te zniekształcenia wynikają ze źle podłaczonej wkładki.Znosza sie sygnały.

Podłacz do innego wzmacniacza i posłuchaj Dopiero potem inwestuj w lepsze pre.riaa

Może jeszcze raz od początku bo można się zgubić. To gdzie podłączyłeś gramofon? Do wzmiacniacza na wejściu phono, czy do miksera, a ten później do wzmacniacza na aux?

właśnie nie mam możliwości by posłuchać na innym wzmacniaczu. Czyli jak w PRE II nie ma sensu inwestować to wtedy w jaki ?

Na początku było podłączone do miksera, a mikser do wejścia aux. Teraz jest aktualnie podłączony pod wejście Phone w amplitunerze.

Na początku było podłączone do miksera, a mikser do wejścia aux. Teraz jest aktualnie podłączony pod wejście Phone w amplitunerze.

I była jakaś różnica?

Ciężko powiedzieć może minimalnie, na korzyść amplitunera.

No to już coś.

Czy kalibrowałeś wkładkę według szblonu?. Może jest źle ustawiona i muli.

Czyli między moim amplitunerem a PRE II nie ma różnicy ?

Pewnie jakaś będzie. Najlepiej jakbyś zanim kupisz pożyczył gdzieś sobie jakis pre i potestował.

fotki mało wniosły bo nie ma oznaczeń pinów wkładki

Opisz jakie kolory kabli masz na pinach wkladki? .Np:

RG-niebieski

LG Zielony

R-Biały

L- Czerwony

te kolory są w/g twojego podłączenia? .

Prawidłowo powinno być na wkładce

LG niebieski

RG zielony

R czerwony

L biały.

Z koleji patrząc na wnetrze SME ramienia jak w załączniku

Na drugim załaczniku Podpięte kable .Tylko Twoje są zamienione parami :

Czerwony -zielony na miejscu gdzie biały-niebieski

Ukryta Zawartość

post-30841-0-74265400-1413960729_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Oryginał Technicsa, Ortofon SH-4 (ale prosty, bo zdarzają się niedogięte) albo cięższe headshelle tej firmy, Sumiko, ale Sumiko jest dość drogi (340zł, ale ma regulację azymutu).

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Wkładka jest podłączona prawidłowo, jednak ma zbyt duży przesięg. W hedshell'u Foniki igła wkładki powinna się znajdować na linii bocznego nacięcia na jego bocznej krawędzi. Dopiero po takim zamocowaniu należy wyregulować styczność za pomocą szablonu.

W.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.