Skocz do zawartości
IGNORED

Giuseppe Verdi, Un Ballo In Maschera

gregk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Poczułem niedpartą chęć :) sprawienia sobie dzieł Giuseppe Verdiego, stąd ten wątek, ale od początku. Pierwotnie to była konieczność kupna Balu Maskowego, bo mi się taśma zużyła :), ale cóż, teraz "chodzą za mną" również pozostałe opery. Takie życie :). Po Balu przyjdzie pewnie czas na Rigoletto, Fallstafa, Aide, Otello...

Prosiłbym o podpowiedź, które wykonania są warte uwagi, porywające i nieprzemijające :)

Wykonanie na taśmie było niezidentyfikowane, wykonawcy również :)

https://www.audiostereo.pl/topic/11535-giuseppe-verdi-un-ballo-in-maschera/

W "Balu maskowym" dobry jest pomysł Jonesa i McDonalda żeby przedstawić je na Jeziorze Bodeńskim

Muzycznie nic ciekawego.

[obrazekLUKASZ-179745_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

-> gregk

Ukryta Zawartość

Pzdr.

Ukryta Zawartość

>lolo

Dziękuję, przegapiłem ten wątek. Pzdr.

Zastanawiam się nad tymi dwoma wykonaniami,

Callas, Di Stefano/Votto EMI 5563202,

Price, Pavarotti/Solti Decca 4102102.

[obrazekLUKASZ-180153_1.jpg] [obrazekLUKASZ-180153_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-3963-100003083 1170259505_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Natrafiłem na jeszcze jedno, być może wartościowe wykonanie Domingo, Bruson/Abbado DG 453 148-2.

[obrazekLUKASZ-180508_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 9 miesięcy później...

Odświeżam ten krótki i mało pasjonujący wątek, w celu zamknięcia :)

Ostatecznie wybrałem nagranie pod batutą Ericha Leinsdorfa z 1966 roku z lubianą przeze mnie Leontyną Price - RCA GD 86645.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wszystkie z wymienionych nagrań mają wady i zalety(Leinsdorfa nie słyszałem ale uchodzi za świetne). Nagranie Soltiego jest chyba ciekawsze niż Abbado. Porównanie Pvarotti- Domingo jest kwestią gustu. Margaret Price(Solti) bije na głowę przeciętną katię Ricarelli, w obydwu śpiewa Bruson, który z kolei nie dorównuje zarówno Tito Gobbiemu jak Merrillowi.

Wybór między parami Price – Bergonzi i Callas – di Stefanoa wypada mniej więcej remisowo, ale za nagraniem RCA przemawia lepsza jakość dźwięku. Tak więc – moim zdaniem – do finału trafiają nagrania RCA i Decca.

A oto moje inne propozycje, jeśli chodzi o inne opery Verdiego:

RIGOLETTO:

EMI: Gobbi, Callas, di Stefano/Tulio Serafin(?) – absolut

DG: Capucilli, Domingo, Cotrubas, chyba pod Giulinim

RCA: Merrill, Kraus, Scotto(?), pod Soltim

TRUBADUR:

EMI: Callas, di Stefano, Panerai – pod Karajanem(słyszałem tylko fragmenty, ale uchodzi za klasyka)

Decca: del Monaco, Tebaldi, barytona nie pamiętam, jako Azucena chyba Simionato

RCA: Corelli(rewelka), Tucci, Merrill – dyr. Thomas Schippers

RCA: Domingo(debiut), Price, Milnes

AIDA:

EMI: Callas, Tucker, Gobbi, Barbieri/dyr.. Serafin – nierówne ale ciekawe

RCA: Bjorling, Milanov, Barbieri – ponoć absolutny klasyk

Decca: Price, Vickers, Merrill, Gorr/Solti – super

EMI: Nillsson, Corelli, Sereni, Bumbry – trochę efekciarskie, ale słynna scena nad Nilem jest bombowa

EMI: Freni. Carreras, Capucilli, Baltas/ Karajan – lekkie głosy, ale efekt bardzo ciekawy

EMI: Caballe, Domingo, Capucilli, Cossotto/ Murti – chyba najlepsze nagranie z nowoczesnym dźwiękiem

UWAGA! Należy wystrzegać się wielkiej kupy Claudia Abbado dla DG, chwalonej w ostatnim nr AV – nawet Domingo śpiewa tam słabo, cała reszta obsady(Ricarelli, Nucci) jest po prostu beznadziejna, może z wyjątkiem Ghiaurowa.

OTELLO:

RCA: wersja Toscaniniego z wielką kreacją Ramona Vinaya, inni śpiewacy też porządni, pod wieloma względami jest genialne to nagranie(mono)

Decca: del Monaco, Tebaldi, Protti – pierwsza wersja ma beznadziejny dźwięk(niby-stereo), ale protagonista jest w świetnej formie(o ile ktoś trawi tego tenora), druga wersja pod Karajanem jest całościowo lepsza, ale del Monaco jest już cieniem samego siebie.

EMI: Vickers, Rysanek, Gobbi /Serafin– klasyk

RCA: Domingo, Scotto, Milnes/ Levine – wielka kreacja tytułowa

Decca: Cossutta, Margaret Price, Baqier(?)/ Solti – słyszałem tylko fragmenty, ale opnini ma bardzo dobre

Oczywiście wszystkie moje uwagi są subiektywne. Z góry przepraszam za błędna pisownię niektórych nazwisk lub ewentualne pomyłki.

>papkin

Dziekuję za słowa otuchy :)

>dzarro

Dziękuję za solidny wpis. Wybierając koleje dzieła Verdiego na pewno wpadnę spojrzeć jakich wykonań szukać, czy na które zwrócić uwagę. Zakładając wątek liczyłem na z gruntu subiektywne, wręcz radykalne opinie :) , a szczególnie "ostrzegawcze" :)

Pozdrawiam

• 7 lat później...

Ostatnio jakby więcej Verdiego w moim odtwarzaczu. Jestem zauroczony Otellem. Bardzo ciekawa muzycznie opera. Wielka charyzma i wiele testosteronu w głosie ma Mario del Monaco. Jakoś nie przepadam za Pavarottim, a Monaco w tej roli wydaje mi się idealny

61nHY5qnOQL._SS500_.jpg

Ten box wydaje się godny uwagi. Ostatnio Sony wydało też wszystkie nagrania Toscaniniego dla RCA, ale jeśli kogoś interesuje wyłącznie Verdi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość papageno

(Konto usunięte)

Bardzo ciekawa muzycznie opera

Nie tylko. Credo Jagona zmnienia istotnie szekspirowski sens Otella:

"Wierzę w okrutnego Boga, który

mnie stworzył

Na swoje podobieństwo, i którego

imię gniewnie wzywam.

Z podłego ziarna, z podłej gliny

jestem zrodzony.

Jestem niegodziwy, ponieważ

jestem człowiekiem.

I czuje w sobie przyrodzoną nieczystość.

Tak! To moja wiara!

...............................

Po całej tej farsie nadchodzi śmierć.

A potem? - Śmierć jest nicością.

Niebo jest starą bajką".

(źródło: Ruch Muzyczny,Kamila Stępień-Kutera)

Nie tylko. Credo Jagona zmnienia istotnie szekspirowski sens Otella:

Coś oni mieli w tym XIX wieku z tym fatalizmem i siłą przeznaczenia :D

Biedny Otello. No nic a nic nie może zmienić w tym biegu wydarzeń. Chciał czy nie, stał się częścią katastrofy.

Posłuchałbym jakiegoś nowego wykonania. Te hymny Cypryjczyków i burza z I aktu w dobrej jakości dźwięku! Niestety nagranie z Monaco dźwiękowo nie porywa.

Gość papageno

(Konto usunięte)

Biedna Desdemona! Jej piękno ją zabiło. Coś podobnego (choć bez exitu bohaterki) było z księżniczką Eboli z Don Carlo. O don fatale, o don crudel.

Burzę najlepiej demonstrował na próbach sam Verdi, dziarsko potrząsając blachą ;). W wieku 73 lat!

Myślę, ze wykonanie z serii Living Stereo (Vickers, Rysanek, Gobbi, Serafin) mogłoby Cię zadowolić.

Myślę, ze wykonanie z serii Living Stereo (Vickers, Rysanek, Gobbi, Serafin) mogłoby Cię zadowolić.

Dzięki papageno. Jeszcze chyba na żadnej płycie z serii Living Stereo się nie zawiodłem. Techniczna jakość tych nagrań zawsze u nich na wysokim poziomie.

Ano właśnie. Virgin Classics wydaje coś podobnego na tę okazję

5147gs32QFL._SL500_AA300_.jpg

Zresztą to będzie w zasadzie podwójna rocznica:

Ukryta Zawartość

Tylko czekać jak się posypią w końcówce roku wznowienia i kolejne nagrania Verdiego :->

Ukryta Zawartość

Gość papageno

(Konto usunięte)

Pisząc o prawdziwej Ulryce, miałem na myśli nie tyle ekspresję wykonawczą, co kolor skóry. W wielu streszczeniach libretta do Balu Zamaskowanego czytałem, że Ulryka to indiańska wróżka. Nie wiem jakie imiona indiańskie były wówczas na topie w okolicach Bostonu. Ale Ulryka? Czemu nie Pocahontas, Sutek Bizona, Cyt-o-cyt, czy trywialny Kwiatuszek Prerii?

Ale Ulryka nie była Indianką. Była Murzynką, albowiem jak mówi Sędzia w I akcie: Her name is Ulrica - of dark Negro blood. Chyba, ze Negro to Indianin. Z drugiej strony, czy Ulryka to dobre imię dla Murzynki? I tak dobrze, że Ulryka nie została Cyganką. U Verdiego opera bez Cyganki, to opera niepełna ;))

Zresztą to będzie w zasadzie podwójna rocznica:

Ukryta Zawartość

Tylko czekać jak się posypią w końcówce roku wznowienia i kolejne nagrania Verdiego :->

No to może z tej okazji:

41YkUMllSbL._SL500_AA300_.jpg

Ukryta Zawartość

Dziś o 17 na Mezzo puścili Makbeta Verdiego z Covent Garden z 2011. Świetne przedstawienie. W roli Lady Makbet Liudmyla Monastyrska. Jako postać robi wrażenie. Chciwa i przebiegła, a jednocześnie subtelna i delikatna. Co za głos!

Poza tym sporo krwi, szkarłatne turbany i nadmiernie pobudzony Pappano :D

Dobrze mi się zgrało z Arethą Franklin.

517wdi-mvRL._SL500_AA300_.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.