Skocz do zawartości
IGNORED

Radmor 5102 - co z nim zrobić?

disident

Rekomendowane odpowiedzi

To pseudo polega na tym,że na tył podany jest sygnał sumy z przednich kanałów więc podczas odsłuchu na 4 kolumnach będziesz miał coś ala maleńkie echo.

Na tył podany jest sygnał różnicowy, drobna, ale istotna pomyła. Ja proponuję tyłu w ogóle nie używać.

Pozdrawiam

>>puff

lampka (dioda) stereo nie ma nic wspólnego z praca wzmacniacza .Ona sygnalizuje prace dekodera stereo. Jeśli jest sygnał stereo w dostatecznej sile to może być zdekodowany i wtedy dioda się swieci.To że u ciebie mruga to może byc wina za słabego sygnałau ., lub rozstrojenia płytki stereo.

Co co róznic w brzmieniu kanałów przeczyść przełacznik obrotowy.Może pomoże?

Lubbył sprzęt grzebany i ktoś coś pokręcił przy końcówkach mocy

Zacny temat:)

Wygląda mi to na wyschnięte kondensatory. Stereo może się nie świecić jeśli tuner nie jest przestrojony albo jest przestrojony źle.

Koszt naprawy zależy od jakości części i waha się od 50 do ... zależy od części ;)

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

fakt faktem, że nie mam do niego żadnej anteny ale radio jakoś działa na wszystkich kanałach. Mam przeczyścić "przełącznik obrotowy" może mi ktoś pokazać jak to zrobić? Zależy mi najbardziej na tym żeby oba głośniki grały wszystkie tony. Dam rade jako nowicjusz naprawić to sam czy lepiej oddać do naprawy? Z Waszych wypowiedzi wnioskuje, że lampka "stereo" nie ma nic do grania przez oba głośniki wszystkich tonów. Sprzęt raczej nie był "grzebany". Tak na logikę rozumując to może coś jest nie tak z tym gniazdem na prawy przedni głośnik?

Przełączniki obrotowe są przypuszczalnie tak zaśniedziałe,że zwykłe psiknięcie kontaktem może nic nie dać albo poprawi na krótki czas. Należałoby je zdemontować i dokładnie wyczyścić (każdą blaszkę).Same gniazda głośnikowe nie mają w 90% wpływu na brak górnego pasma.Brak jakiekolwiek anteny to chyba nie jest dobry pomysł jak się chce radia słuchać. Wiem,że stacje może łapać ale to nie będzie faktycznie dobry odbiór. Skoro jednak jakieś stacje łapie,a oryginalnie pasmo Radmora było do 74MHz to ktoś musiał już w nim grzebać.Takie mam wrażenie.

Kontaktem możesz popsikać (chociaż polecałbym wymienić) wszystkie izostaty i potencjometry. Wymień kondensatory na płytce regulacji wzmocnienia, barwy oraz końcówek mocy. Typ kondensatora i jego jakość,a zarazem cenę wybierasz Ty z tym,że nie mogą mieć napięcia pracy mniejszego niż oryginały (ale mogą mieć większe).Pojemności też raczej nie zmieniaj.

Od tego zacznij w kolejności jak napisałem.

Pozdrawiam

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Bez anteny to można co najwyżej posłuchać stacji AM, na FM musi być przyjanmniej 10cm druta. Skoro łapie jakieś stacje to pewnie został przestrojony, ale słabo zestrojony kiedy nie ma stereo w FM.

Trzeba otworzyć, przejrzeć potencjometry, płytki, złącza czy są podociskane, czy gdzieś nie ma zwarcia w regulatorze tonów i op drodze sygnału.

chyba jednak pójdę na łatwiznę i popsikam tym "Kontaktem". Ile on mniej więcej kosztuje? Czy koniecznie potrzebuje też kontaktu do potencjometrów czy wystarczy do wszystkiego ten uniwersalny? Boje sie że coś zepsuje jak zacznę sie bawić w rozkręcanie tego wszystkiego bo kompletnie sie na tym nie znam. Komputer to se mogę rozkręcać bo sie znam ale to jest dla mnie nowe doświadczenie. Postaram sie zrobić jakąś małą antenkę z drutu. Wystarczy tylko go wcisnąć w gniazdo anteny? mógłby mi ktoś pokazać jak wyglądają te przełączniki obrotowe izostaty potencjometry itd. żebym wiedział co psikać? Byłbym bardzo wdzięczny.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.