Skocz do zawartości
IGNORED

Muzyka do nauki tanca towarzyskiego

Krzysztof_Lodz

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuje rekomendacji dot. plyt z muzyka do nauki tanca towarzyskiego.

Nie wiem, czy chodziło w ogóle o dotarcie do takich płyt, czy o polecenie najlepszych. Jeśli tylko to pierwsze, to potwierdzam, że są takie płyty, widziałem zestaw z podkładami do różnych tańców, każdy na oddzielnej płycie CD. Pozostaje wyguglać, albo wyszukać na portalach streamingowych.

Co do winyli, to już kompletnie się nie wypowiem, ale tym bardziej coś takiego musiało istnieć, pytanie tylko o dzisiejszą jakość. :)

Nie wiem, czy chodziło w ogóle o dotarcie do takich płyt, czy o polecenie najlepszych. Jeśli tylko to pierwsze, to potwierdzam, że są takie płyty, widziałem zestaw z podkładami do różnych tańców, każdy na oddzielnej płycie CD. Pozostaje wyguglać, albo wyszukać na portalach streamingowych.

Co do winyli, to już kompletnie się nie wypowiem, ale tym bardziej coś takiego musiało istnieć, pytanie tylko o dzisiejszą jakość. :)

Potwierdzam, iż chodzi mi o rekomendacje najlepszych płyt.

Co sądzicie? Ewentualnie na jakich portalach zapytać o poradę?

A nie lepiej szukać gatunkami?

Np. rumba, jive, walce, etc.?

Ja mam taką płytę CD z muzyką do tańca, ale to nie jest dobra muzyka do słuchania... Jest natomiast kilka fajnych utworów w poszczególnych rytmach. Np. rumby jak kojarzę to np. Carmen Cuesta-Loeb (ale nie na winylach), walca (angielskiego) można tańczyć do Evy Cassidy, etc. Trzeba po prostu słuchać myśląc o tańcu i dopatrywać się, rozkodować rytm.

Powrót po dłuższej przerwie...

A nie lepiej szukać gatunkami?

Np. rumba, jive, walce, etc.?

Ja mam taką płytę CD z muzyką do tańca, ale to nie jest dobra muzyka do słuchania... Jest natomiast kilka fajnych utworów w poszczególnych rytmach

A właśnie — w dzisiejszych czasach szukać dobrych zestawów spośród kleconej na szybko i „po taniości” tandety?

Ja raczej ani do tańca, ani do różańca, ale sam znalazłbym parę świetnych kawałków, których pewnie nie ma na żadnym gotowym zestawie do tańca. Świetnym źródłem może być muzyka filmowa, np.:

● The Tango Project — Por una Cabeza [Zapach kobiety];

● Dirty Dancing, itp.;

● Nie wiem jak do walca ma się słynny „battle waltz” Hansa Zimmera z „Gladiatora”.

Ew. podkłady do karaoke.

Można też szukać inspiracji w programach typu 'Taniec z gwiazdami' (tak kombinuję, bo go nie cierpię i nie oglądam, mimo, że taniec b. lubię).

Do tanga argentyńskiego np. Astor Piazolla przychodzi do głowy.

● Nie wiem jak do walca ma się słynny „battle waltz” Hansa Zimmera z „Gladiatora”.

Raczej b. luźno. Jak na angielski wydaje mi się znacznie za szybki. Waltz w nazwie to chyba tylko figura stylistyczna.

Powrót po dłuższej przerwie...

Można też szukać inspiracji w programach typu 'Taniec z gwiazdami' (tak kombinuję, bo go nie cierpię i nie oglądam, mimo, że taniec b. lubię).

O, znakomity trop, bo pewnie używają najlepszych szlagierowych standardów (sam bym na to nie wpadł, bo co do oglądania, to mam jak wyżej, tylko bardziej — w życiu nie obejrzałem nawet pół odcinka :)) — może w stopce programu podają użyte podkłady, albo na stronach sprzedażowych jakieś płyty DVD?

Mnie z tańcem kojarzy się… taniec irlandzki, powiedzmy „Cry of the Celts” (single edit with taps - bonus track), Floggin' Molly (Ronan Hardiman) i reklama rewii, że w czasie pokazu będzie mieć miejsce ponad 150.000 „tapnięć”… :)) Albo „Murder on the Dancefloor” Sophie Ellis-Bextor czy „Polka galopka”, Ciechowskiego… :) A z tangiem najbardziej kojarzy mi się „Never Do a Tango with an Eskimo” Almy Cogan. ;)

Na pewno dobrym kierunkiem są filmy „taneczne” lub rewiowe, wszystko zależy od stylu, który jest poszukiwany.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.