Skocz do zawartości
IGNORED

REW, adaptacja i plan wydarzeń

MTSKY

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem nowy na forum więc witam wszystkich :) Zajmuję się produkcją muzyki i niedawno zdecydowałem się na wyprowadzenie z domu z całym tym ustrojstwem muzycznym. W tym celu wynająłem pomieszczenie na projektowe studio nagrań. Pomieszczenie jest dosyć długie, w miarę szerokie i wysokie dlatego postanowiłem je podzielić na 2 części i zrobić liveroom oraz reżyserkę. Od 3 miesięcy czytam o budowie, adaptacji jednak o pomiarach nie jest za wiele(albo nie umiem szukać). Generalnie mając dowolność zbudowania ścian wyliczyłem dzięki kalkulatorowi z Gearslutz wymiary pomieszczenia wg Terry Montlick Labs Room Dimensions Calculator i zamierzam się tego trzymać. Teraz czytam tak o tym REW i znajduję zazwyczaj tylko informacje dotyczące kalibracji no ale co dalej? czy są gdzieś jakieś materiały jak powinien wyglądać w miarę poprawny wykres (do jakiego mam dążyć). Jak go interpretować. Co prawda nie byłem zły z fizyki na studiach ale potrzeba mi literatury, informacji. Nie chcę z każdą pierdołą zawracać głowy ludziom na forum ;)

Zrobię pomieszczenie o wymiarach wg kalkulatora tylko nie wiem co z sufitem. Muszę go obniżyć na drewnianej konstrukcji o 1 metr ale nie chce też całego obudować regipsami bo planuje nad głową dać dyfuzor. i na większości sufitu wełnę pokrytą materiałem. (Względy wytrzymałościowe i techniczne). Tylko jak to będzie wtedy z pomiarami? Czy lepiej zrobić odrazu sufit i dopiero wykonać pomiary? aby zachować wymiary z kalkulatora. Czy kroki, które planuje wykonać są poprawne? Planuje zrobić tak:

- postawić podwójną ścianę między pomieszczeniami z pustką powietrzną i izolacją rocktonem wg opisów z książki Ethana

- wstawić akustyczne drzwi

- obniżyć sufit na konstrukcji drewnianej i zamontować regips na początku i końcu pomieszczenia (dla montażu oświetlenia, wentylacji)

- na długości 38% pomieszczenia ustawić moją pozycje odsłuchu i nad głową zamontować dyfuzor Schroedera 3d

- resztę sufitu obudować wełną rocktona i na to 2 warstwy materiału zabezpieczającego przed pyleniem (tafta czy inny)

- wykonać pomiary mikrofonem pomiarowym do monitorów Event Opal

- zbudować pułapki basowe (czy to musi być jakiś określony kąt ustawienia wg pomiarów czy tylko ścięcie rogów pomieszczenia?)

- za plecami zamontować dyfuzor Schroedera 3d

- wykonać pomiary

- zbudować absorbery szerokopasmowe

- pomiary kontrolne

- dobudowywać rezonatory na dane problemowe częstotliwości.

Nie wiem czy tak to należy robić dlatego stąd te wątpliwości :) stąd też muszę wiedzieć jakie wykresy są prawidłowe i co czego dążyć w całej adaptacji akustycznej. Liczę na wyrozumiałość i pomoc ;) pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/116435-rew-adaptacja-i-plan-wydarze%C5%84/

Wydaje mi się, wbrew pozorom, że najtaniej i najlepiej wyjdzie zlecenie adaptacji akustycznej firmie zewnętrznej. Eksperymenty i "rozkminianie" tematu są czaso i funduszochłonne. Ponadto nie ma gwarancji sukcesu, a tak płacisz i wymagasz.

Powodzenia

----------------

ad.1

Prostym i skutecznym sposobem jest kratownica z gęstej (prasowanej) wełny 10-15cm -50-90Kg/m3 z pustką powietrzną (5-10cm) taką posiadam u siebie i nie narzekam. Dość łatwy montaż gdy posiada się "cztery ręce", chyba że chodzi Ci o izolacje akustyczną bo masz np. drażniących sąsiadów... to już zupełnie inna bajka ponieważ będziesz potrzebował dużo gotówki na realizacje. Nie daj boże złe wykonanie spowoduje wizytę sąsiada, pukanie do drzwi w celu poinformowania Cię że u nie go niemiłosiernie dudni bass, a ty będziesz się zastanawiał jak to możliwe jak u Ciebie tego basu jest za mało.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-53661-0-91196200-1418169533_thumb.jpg

ad.2

Jeżeli chodzi o wstawienie akustycznych drzwi to jak najbardziej jestem za, ja przed wstawieniem takowych (a miałem już wyciszone całe pomieszczenie) słyszałem wszystko co dobiegało zza nich tak głośno jak bym tych drzwi w ogóle nie posiadał. To samo było ze starymi oknami drewnianymi które wymieniłem na nowe plastikowe. Wszystko to obniżyło szum tła akustycznego z 48db na 39db co można poczuć wchodząc do środka pomieszczenia (praktycznie nie ma różnicy wchodząc z zewnątrz do moich czterech ścian).

ad.3

Nie napisałeś jak wysoki masz sufit, jeżeli są to standardowe wymiary ok.250cm nie polecam Ci nic go obniżać, zwłaszcza że jest on już bardo nisko. W takim wypadku przydał by się tzw. "CLOUD", czyli mówiąc po polsku musisz absorbować miejsce pierwszych odbić nad twoją głową, nadaje się do tego wełna mineralna obita materiałem, podwieszona na haczykach lub konstrukcji. Co do dyfuzora nad głową -musisz o tym zapomnieć, zasada jest prosta... tłumisz pierwsze odbicia, opóźniasz pozostałe (dyfuzja). Jedyne co może wzbogacić dźwięk a nie zostać wytłumione to drewniana podłoga z tym że sufit w tym wypadku musi skutecznie pochłaniać, tak więc dyfuzory polecam co najmniej 2-3m za słuchaczem i tego się trzymaj. 38% miejsce odsłuchu? Stanowczo nie! Słuchaj tam gdzie najlepsze pasmo i najmniejszy ogon pomieszczenia, byleby nie na środku gdzie będzie wielka dziura na basie jeżeli twoje rogi pomieszczenia są nie zaadaptowane, w przeciwnym razie nie ma przeciwwskazań. Co do rigipsu to się nie wypowiem bo go unikam jak ognia i zamiast niego używam płyt MDF,OSB itp. działa on jak membrana co potem przekłada się na dziwne wyniki pomiarów.

ad.4

Na sufit wełna, może być gęsta lub luźna ale warunkiem jest grubość, co najmniej 10cm, i oczywiste jest że pasuje ją zabezpieczyć aby nie pyliła zwłaszcza że jest nad nami ;) Gruby materiał na wierzch dodatkowo geowłóknina to wszystko czego potrzebujesz.

ad.5

Pomiary robisz już zanim zaczniesz adaptację ustalając docelowo gdzie będą monitory a gdzie będzie miejsce odsłuchu wzorując się na pomiarach. w dalszej części mikrofon jest w tzw. "sweet spot" a ty sobie działasz (wełna,dyfuzja) i co jakiś czas robisz kolejny "sweep" mając co raz większego banana na twarzy. Znam te monitory -Event Opal-moim zdaniem... harmoniczne na +... ale o gustach się nie dyskutuje.

ad.6

Pułapki basowe....hmmmm... Temat rzeka. Co do kąta to ja jak i moi znajomi polecają 30 stopni, masz do wyboru różne możliwości, z tym że ja Ci proponuje zbudować tzw. "superchunks" min. 30 cm (sugeruje 70cm i więcej;)) głębokości z luźno ułożonej wełny o przepływie powietrza 5000-16000 Max kPa*s/m2 w rogach pomieszczenia (najlepiej czterech o ile układ pozwala).

ad.7

Zależy jaką masz odległość od tylnej ściany, jeżeli jest tam 3-4metry, śmiało instaluj taki ustrój, efekt co najmniej dobry ;) Możesz tez wykonać proste panele binarne 2d (mi zajęło to nie dużo czasu).

post-53661-0-65832000-1418169829_thumb.jpg

post-53661-0-18720700-1418169899_thumb.jpg

post-53661-0-92663800-1418170287_thumb.jpg

ad.8

Kolejne pomiary, kolejna kawa.

ad.9.

Robiąc kratownice w całym pomieszczeniu szerokopasmowe absorbery masz już gotowe, możesz dodatkowo wzbogacić ich grubość w miejscu pierwszych odbić.

ad.10

Pomiary kontrolne- W tym czasie i miejscu po pomiarach stwierdzisz że i tak coś nie gra, a winne mogą okazać się monitory lub co gorsza pomieszczenie, zła wełna, panele podłogowe, interfejs audio lub w ostateczności kable (rca,xlr) :0. Nie załamując się, pomyślisz że została Ci przecież opcja zbudowania rezonatorów które na pewno zrobią twoje pomieszczenie idealnym, tylko problem w tym że znając życie nie będziesz potrafił wystroić ich na częstotliwość 1st. modu pomieszczenia albo zrobisz to z dużym błędem powodując inne nie przyjemne skutki i interakcje dźwięku.

Wtedy nie ma się co przejmować tylko robić kolejne pomiary i działać dalej!

Mam tylko nadzieje że uda Ci się jak najszybciej uzyskać imponujący dźwięk, bo ja zamiast być zdrowym, popadłem w chorobę która można wyleczyć mając w pomieszczeniu -równe pasmo SPL, RT60 w dole na poziomie 2-2,5ms i liniową fazę 8D

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo dziękuje za post !

ad1 nie interesują mnie sąsiedzi. Po godzinie 15 nie ma w budynku nikogo a najbliższe bloki są 300 m od pomieszczenia.

ad2 nie mam innej możliwości co do okna i osobnych drzwi. Chce wstawić takie hm... jak okno balkonowe z podwójną szybą akustyczną. Odrazu będę miał szybę i drzwi. Nie jest to idealne rozwiązanie ale nie mam innej opcji. Pracowałem przy składanie okien na wakacje i dając dobrą uszczelkę mogę dużo zyskać. Próg będzie lekko nam panelami więc się nie zabije a da to lepsze efekty niż zwyczajne drzwi.

ad3 Sufit pomieszczenia ma 3,70 m. Jednak wymiary z kalkulatora mówią, że musi być 2,5. Na początek dam przy suficie na samej górę wełnę a potem go obniżę z wełną. Uzyskam pustkę powietrzną na 1,2 m. Co do 38% wyczytałem to na zakamarkach audio. Jednak muszę mieć odległość stanowiska od drzwi/szyby aby wejść do live roomu.

ad4 teraz mam dylemat czy cały sufit wełną czy regipsy dać i ten dyfuzor czy pochaaniący absorber nad głową

ad5 30 stopni i odległość 30 cm może być mam do podzielenia 11 m długości pomieszcznia

ad6 odległość od tylnej ściany będzie jakoś 4,6 m więc myślę, że da rade. A co do wielkości dyfuzora to się jakoś oblicza? bo jak widziałem to zwykle robią panele 60x60 i potem wielokrotność ja chciałbym 120x60 cm . no i ścięte rogi z wełną.

Pomieszczenie idealne nie będzie. Jak to mówił mój profesor z fizyki na polibudzie "nie ma czegoś takiego jak dokładnie" to tylko złudne wrażenie zawsze jest niepewność pomiarowa. Miał racje bo jednak monitory, mikrofon, kable interface wprowadzają zmiany. (można wykonywać pomiary kartą studyjną typu maya44 na PCI? czy musi być zewnętrzny na USB) bo RME poczeka jeszcze 3 miesiące przez cały ten remont.

Boje się o jedno bo jedna z bocznych ścian, którą chce zabudować jest praktycznie oknem na długość 4m... powoli się obawiam, że 10 cm rocktona i regips nic nie da dla fali... i zmierzam ku temu aby zabudować okno cegłą i za nią zostanie pustka powietrzna do szyby (ewentualnie dam wełne) reszta ścian to pełna cegła. No i na to konstrukcja z regipsu. Chciabym też zostawić okno otwierane dla światła i wymiany powietrza. Jest tam takie 1m wys. na 2 m. ale można zabudować cegłami do klamki. Zostanie wtedy 1m na 1m (na przeciwko drzwi do pomieszczenia). Nie dajmy też się zwariować bo nie zrobię z tego profesjonalnego studia za miliony dolarów. Czynsz jest epicko niski bo 150 zł za miesiąc plus media. Właściciel budynku finansuje materiały konstrukcyjne jak drewno, regipsy robi ogrzewanie i WC na swój koszt. To odchodzi pare tysięcy. Budynek daleko od zabudowań mieszkalnych, 24/7 dostęp no i 1 km od domu. Nie ma co wybrzydzać. Okazja życia bo jaki ma właściciel z tego profit czyli 150 zł przy dużym budynku gdzie za hale nizęj dostaje miesięcznie tyle co my zapłacimy za 6 lat naszego czynszu;) Co do liveroomu to sufit będzie 3,7. Pozdrawiam i liczę na dalszą dyskusje !:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.