Skocz do zawartości
IGNORED

dynaudio 52se stary wzmacniacz

marecki28

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich mam pytanie do bardziej zaawansowanych miłośników dobrego dźwięku a mianowicie posiadam kolumny dynaudio 52se oraz wzmacniacz Cambridge azur 550a wiem że wzmacniacz jest za słaby do tych kolumn ale miał być przejściowo ale niestety z powodu braku gotówki juz tak na nim gram około roku. Marzy mi się exposure 3010s i mam nadzieje w niedalekiej przyszlosci to zrealizować. Nie raz sie zastanawiałem czym sie wszyscy podniecają w tych 52se jakoś tam grają płasko bez tego czegoś już nawet chciałem je sprzedać bo kasa nie jest mała. Ale z ciekawości podłączyłem stary zakurzony wzmacniacz ma może 20-30 lat Marantz pm-151 i.....poprostu szczęka mi opadła jak to zagrało:) żona też była w szoku, jak dla mnie gra 3x lepiej najwieksza różnica jest w wysokich tonach sa takie detaliczne, na azurze ich :) po prostu nie było i tak sobie myślałem niby esotec a nic specjalnego :) i teraz pytanie marantz 8-16 ohm kolumny wiadomo 4ohm czy jest bezpieczne to połączenie czy nic sie kolumnom nie stanie, wzmacniacza mniej mi szkoda bo jest niewiele wart no i czy z powodu wieku wzmaka ryzyko jest większe. I jeszcze jedno jak to możliwe że wzmacniacz o mocy 35w 8ohm tak dobrze gra w parze z 52se które łatwe do napędzenia nie są?

Dynaudio Focus 160, Atoll IN100 SE, Bluesound Node 2

https://www.audiostereo.pl/topic/116568-dynaudio-52se-stary-wzmacniacz/

1. Moc wzmacniacza nie jest jedynym parametrem określającym współpracę wzmacniacza z kolumnami.

2. Jeżeli będziesz grał cicho to wszystko powinno być w porządku. Jeżeli będziesz grał bardzo głośno to możesz spalić wzmacniacz albo głośniki wysokotonowe w kolumnach.

ak dla mnie gra 3x lepiej najwieksza różnica jest w wysokich tonach sa takie detaliczne, na azurze ich :) po prostu nie było i tak sobie myślałem niby esotec a nic specjalnego :)

To aż prosi się o pomiar przy tak drastycznej różnicy.

Wydaje mi się że nic nie było w nim grzebane w środku wygląda identycznie jak na zdjęciach w sieci ale zbytnio się na tym nie znam. Bardzo się grzeje ale z tego co pamiętam z 10 lat temu jak grałem na tanich technicsach też się bardzo grzał w krótkim czasie nie dało sie dotknąć obudowy nad radiatorem....podejrzewałem nawet że pracuje w klasie A ale chyba nie, chociaż sam nie wiem.

Dynaudio Focus 160, Atoll IN100 SE, Bluesound Node 2

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.