Skocz do zawartości
IGNORED

zestaw na wzór Rotel RA-01, B&W 602.5 S3, audioquest type 6

Dawid Zubicki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, posiadam od 10 lat zestaw jak w temacie i jestem z niego bardzo zadowolony. Pomiajm źródła dźwięku bo miałem ich kilka i nie będę o nie pytał. Mój poziom "wrażliwości ucha" kończy się mniej więcej na tym, że jak kupowałem powyższy zestaw to nie chciałem kupić tych kabli za 500zł. Gość, który mi sprzedawał sprzęt powiedział, że wrócę. Po kable przyznaję, wróciłem - ale serię 7 B&W o ile doceniam jej wyższość w pokoju odsłuchowym o tyle do postawienia w normalnym użytkowym pokoju już bym za nią nie chciał dopłacać. Natoiast serii DM300 i tym podobnych grajacych trochę zza zasłonki absolutnie nie toleruję. Muzyki słucham różnej, raczej nie słucham metalu i muzyki o dużej gęstości agresywnych szybkich dźwięków. W zestawie, który mam cenię sobie to, że jest raczej bezlitosny dla kiepskich płyt ale za to odwdzięcza się z nawiązką przy słuchaniu dobrze wyprodukowanej muzyki.

Przechodząc do rzeczy - chciałbym Was prosić o sugestie odnosnie drugiego zestawu, co do którego mam trochę specyficzne wymagania:

1) głośniki muszą być półkowe o wysokości do 30cm, (szerokość 30-40, głębokość też może być do 40cm)

2) będą stały jakieś 40cm od ścian, pomieszczenie ma ok 15mkw. (na razie nie ma szans na zmianę aranżacji - nie moga być podłogowe i nie moga być wyższe)

3) wzmacniacz - chciałbym żeby miał 1 a najlepiej 2 wejścia optyczne (AppleTV, tuner cyfrowy UPC) i pilota.

4) chciałbym kupić sprzęt używany - pewnie bym kupił DM601 i RA-02 - gdyby kolumny były niższe a wzmacniacz miał optical. stąd budżet ustalam na 1500 do 2000zł

Pewnie można kupić RA-02, zainwestować w DAC, 601 położyć na boku - ale wolałbym używać kolumn zgodnie z oryginalną orientacją :) i mieć wszystko we wzmacniaczu.

Nie mam żadnego rozeznania co do modeli sprzetu starszego i współczesnego i ciężko mi się szuka - to co znam i wiem, że mi pasuje to B&W+Rotel i nie znalazłem w tych markach produktów spełaniających moje kryteria - stąd prośba do Was o sugestie w co mógłbym zainwestować z rynku wtórnego? Oczywiście nowych rzeczy też nie odrzucam jeśli zmieszczą się w budżecie.

z góry dzięki,

D.

Kupiłem MA Silver RX1 za 1200zł w stanie praktycznie fabrycznym właśnie wypakowałem i posłuchałem. Pierwszy minus jest taki, że nie bumbią basem dopiero w odległości 50cm od ściany. U mnie akurat to nie problem. Z RA-01 wyostrzona i detaliczna góra, trochę przymulone doły i jakby się to kupy nie trzyma, scena trochę sztucznie wybudowana. Na koncercie "raz, dwa, trzy" piosenki Osieckiej ze studia 3ki i na Vena Amoris Lipnickiej dostały lanie od B&W na których z Rotelem wszystko gra równo i stoi na swoim miejscu. Chopin grany na Steinway concert grand z 1906 roku brzmi trochę jak elektroniczna Yamaha. B&W z Rotelem też ten fortepian nieco kaleczą ale zdecydowanie mniej. Przy Tricky A Ruff Guide zabrzmiało to nawet dobrze, te wszystkie wątki w różnych miejscach tła były dobrze wyodrębnione, rozmieszczone i mieściły się w dużej scenie. Nie miałem wrażenia sztuczności sceny - pewnie dlatego, że to jest w istocie sztuczna studyjno-elektroniczna scena :)

Pytanie brzmi czy jest szansa, że z jakimś innym wzmakiem się RX jedynkom bardziej poukłada? (tak ok 1000zł za używany wzmaczniacz bym chciał wydać no i odpuszczam, żeby miał wbudwany DAC)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.