Skocz do zawartości
IGNORED

Arcam Alpha 6 plus - piszczenie na wyjściu

BeLesiu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kupiłem ostatnio wzmacniacz - jak w tytule.

Staruszek z połowy lat 90-tych (jak sądzę).

Gra nieźle i ogólnie jestem zadowolony z zakupu, ale...

Przy cichym słuchaniu słychać cichutkie piszczenie (coś jakby niedostrojony sygnał radiowy dodatkowo przerywany jakby ktoś nadawał alfabetem morse'a).

Słychać je też, kiedy potencjometr wzmocnienia jest na zero.

Poziom głośności tego piszczenia lekko się wzmaga, kiedy do wejścia podłączone jest urządzenie - albo odwrotnie - jest ciszej (ale jest) kiedy odepnę cinche z wejścia.

Przy normalnym odtwarzaniu jakoś szczególnie to nie przeszkadza, ale...

Spodziewam się, że to jakieś elementy dyskretne - nie wiem - cewki, kondensatory - w końcu wzmacniacz ma już 20 lat.

Czy ktoś z Was po moim opisie rozpoznaje co należałoby zrobić i czy warto to robić? Wzmacniacz kosztował 300 zł i nie miałoby zbytniego sensu zbytnio w niego inwestować.

A jak jest podłączony sam solo ( nic do wejść ) tylko głośniki to też piszczy ?

Bo coś mnie się zdaje że to zakłócenia zewnętrzne bo w środku to za bardzo nie ma co piszczeć (no chyba ze od zdalnego sterowania)

no właśnie też zacząłem iść tym tropem po tym, jak zauważyłem, że piszczenie ustało, gdy odłączyłem kabel usb między dackiem a laptopem.

Nie pomyślałem o tym, bo cały czas słuchałem na słuchawkach wpiętych bezpośrednio do daca i jakoś nie przyszło mi do głowy, że źródło zakłóceń może być tak wcześnie.

Muszę jeszcze raz wszystko poodłączać i sprawdzić.

Ale poczekam z tym, aż przyjedzie MiniPC, który ma zastąpić laptop - może to laptop sieje i jak zniknie to i zakłócenia znikną...

Bardzo dziękuję za wskazówkę

Prawdopodobnie masz pętle prądowa lub zakłócenia przenikają od właśnie jakiegoś komputera innego urządzenia zasilacza itd. ....

Sam wzmacniacz przypuszczalnie jest sprawny chyba że jakiś FACHOWIEC go naprawiał :)

Nie wiem co to pętla prądowa, ale przyczyną zakłóceń był laptop. Po zamianie laptopa na miniPC Dell Fx 170 wszystko ucichło. Teraz mogę się cieszyć muzyką w idealnie czarnym tle. Przepraszam za niepotrzebne niepokojenie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.