Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór karty dźwiękowej i reszty sprzętu(wzmacniacz + kolumny lub inne propozycje zestawu)

Radek Loth

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od razu chciałbym przeprosić za swoje nieobycie w temacie i pewnie pomylony dział.

Chciałbym za kwotę ok. 2 000 zł skompletować pełen sprzęt audio 2.1 lub 2.0 do pokoiku 2,5m x 4m.

Jako źródło posłużyć musi komputer stacjonarny, dodatkowo chciałbym go wyposażyć w lepszą kartę dźwiękową, póki co wyposażony w zintegrowaną.

Sprzęt posłuży do odtwarzania muzyki, z rzadka na wysokiej głośności, dźwięk powinien być ciemny i efektowny. Nie może zabraknąć bassu. Stąd też zacząłem rozważać zestawy komputerowe pokroju Bose Companion, jednak głos rozsądku podpowiedział mi że lepiej najpierw spytać fachowców, w końcu HI-FI musi odznaczać się zgoła wyższą jakością dźwięku nad małymi satelitami w zestawie z nieproporcjonalnie wielkim subem.

Przechodząc do sedna, chciałbym uzyskać parę porad odnośnie wyboru i skompletowania tak aby wszystko ze sobą dobrze współgrało karty dźwiękowej, wzmacniacza, kolumn. Chyba że można to załatwić w jakiś inny sposób, typu kolumny aktywne czy zewnętrzne karty dźwiękowe i tego typu wynalazki. Mam nadzieję że dobrze nakreśliłem swoje wymagania, dziękuję z góry za pomoc.

Asus xonar Essence STX (500ZŁ)

Nad C320 (~600)

Co do kolumn, to raczej przyzwoite monitory trzeba by poszukać :)

Accuphase P-450, Visaton Couplet, Visaton Conga, Asus Xonar Essence ONE

Zakładając że wezmę powyższą kartę i wzmacniacz, to jakie monitory do tego można było by polecić tak abym zmieścił się w kwocie?

Epoz Akimate Mini+ lub Qacoustics BT3 plus standy. Karta dzwiekowa odpada bo to aktywne zestawy z wbudowanym Dac'iem.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Epoz Akimate mają DAC, jak to podpiąć pod PC? Jakim cudem Qacoustics BT3 w jednym sklepie kosztują 750, a w drugim 2 000 zł? Żeby posłuchać Qacoustics jestem w stanie podjechać do sklepu, natomiast Epoz nigdzie w okolicy raczej nie znajdę. Można to w Polsce dostać?

Zapomniałem dodać, nastawiony jestem głównie na muzykę rap, i wszelkie gatunki które potrzebują dużo bassu. Nie jestem przekonany czy 2.0 będzie wystarczające.

Bedzie. 750zl to pewnie za sztuke. ;) Jedz i osluchaj sie. Epoz glownie przez Amazon.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Jak chcesz mieć fajny dźwięk w swoim budżecie to poczytaj o Magnat Quantum 673. Jak ich posłuchasz to myślę że się spodobają :-)

Basu na pewno nie zabraknie

To co byście powiedzieli o zestawie:

-Asus xonar Essence STX

-Nad C320

-Magnat Quantum 673

Będzie to grało ciemno,efektownie z dużą ilością basu i sprawdzi się przy długich sesjach odsłuchowych?

To co byście powiedzieli o zestawie:

-Asus xonar Essence STX

-Nad C320

-Magnat Quantum 673

Będzie to grało ciemno,efektownie z dużą ilością basu i sprawdzi się przy długich sesjach odsłuchowych?

Bedzie gralo, ale jak dodasz do tego standy i ustawisz kolumny przynajmniej metr od sciany(mowa o tyle jak i z boku, plus mam nadzieje ze nie masz za pusto w pokoju).

Nie mam możliwości ustawić metr od ściany w pokoju 2,5x4

Bo to tylko z reguły teoria na którą mało kto może sobie pozwolić, ja mam pół metra i jest ok. No ale ja z racji funduszy nie jestem audiofilem :-) ale lubię swój dźwięk

Szukanie najlepszej akustyki w pokoju to nie audiofilia. To najprostszy sposob na poprawe brzmienia..domowymi, amatorskimi sposobami. Takze jesli ktos na sile pakuje wieksze kolumny, a nie ma na nie warunkow to przerost formy nad trescia, no i jedno wielkie dudnienie bez dna.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.