Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny na przód do Yamaha RX-V377

piotrm100

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Moja pierwsza aktywnośc na tym forum. Szukałem, kopałem, ale ile razy pada pytanie "jakie głośniki" tyle razy odpowiedzi są inne, więc postanowiłem zapytac.

Otóż posiadam nowiutką Yamaha RX-V377 i chciałbym na początek kupic jakieś sensowne kolumny na przód. Mówiąc sensowne mam na myśli zwycięzcę w kategorii cena/jakośc :)

Poprzednio miałem kombajn LG ale jakoś dźwięku nie powalała na kolana.... Na szczęście odtwarzacz się zepsuł i teraz zacząłem budowę nowego systemu. Najpierw myślałem że podepnę zestaw głośników od zepsutego kombajnu ale po poczytaniu tego forum pomysł odszedł na zawsze.

Czy takie coś zda egzamin?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie jestem jakimś strasznie wyrafinowanym odbiorcą, ale jakieś minimum przyzwoitości raczej wymagane.

Dziękuję wszystkim, którzy poświęcą kilka cennych minut na próby oświecenia mnie w temacie.

Ukryta Zawartość

cena jakoś to bym zerknął w kierunku produktów stx, jednak wziąłbym pod uwagę że ta yamaha to niski model i będzie słabo wydajny mocowo, coś małego do niej trzeba by podłączyć i uzupełniać aktywnie subem, chyba że pomieszczenie powyżej 25m2 to się ta yamaha nieźle napoci

Biorąc pod uwagę wspomniany budżet ~1000pln. to z podłogówek zostaje tylko jakiś podły "no name" z tektury ;>

W takim małym pomieszczonku wyższej klasy monitory sprawdzą się idealnie, co do wysokośći to oczywiśćie trzeba je na czymś postawić (szafki, standy ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), lub powiesić na ścianie->

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trochę będzie zachodu żeby za 200 znaleźć dobry zestaw i nowy. Może zobacz na używane modele sprzed kilku lat, albo tak jak sugerują koledzy - zacznij od kupienia samych, dobrych frontow.

Jeśli jednak musi być od razu 5.1, to za ok. 300gbp masz dziś nowe Warfedale moviestar (bez standów), HTS-101 (bez standów) albo HTS-201 (fronty to slim podlogówki ok. metr wysokie). Wszystkie mają niezłe recenzje jeśli potraktujesz je jako "entry" zestaw. HTS-201 znalazłem najtaniej za 289 GBP od HomeAVdirect z gratis wysyłką w UK.

Jeśli jesteś cierpliwy powyższe modele znajdziesz za około 150-200gbp używki w UK. Przeglądaj ebaya i avforums.com.

Jeśli budżet jest napięty, to dobre recki ma też mniejszy zestawik Tannoya - SFX5.1 - do kupienia od ręki w RicherSounds w promocji za 150 gbp. Nie ma jednak standów.

Mogę kupić używki Q Acoustisc 1050 za dobra cenę. Warte zainteresowania?

A nie boisz się że ci pokój zagracą? To są olbrzymy :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ha! Sytuacja gwałtownie się zmieniła :)

Wpadły mi dzisiaj kolumny Yamahy na wyprzedaży za dobre pieniądze. Yamaha NS-F140. Porównałem, pomyślałem i oddałem mój ampli do sklepu. Chcę czegoś lepszego. A czego? Zgłupiałem już do reszty....nie wiem.

To może od początku.

Odtwarzacz Panasonic DMP-BDT220

Głośniki (front) Yamaha NS-F140

a teraz czas na amplituner...

Naczytałem się różnych różności, ze u Yamahy tylko numerki się zmieniają a moc nie rośnie, a ja chciałbym wykorzystac moc drzemiącą w głośnikach.

Wykorzystanie:

Chciałbym rozbudowa to w przyszlości do 5.1, ale marzy mi się też dobre stereo. Czy to możliwe za rozsądne pieniądze? Podejrzewam, że to co dla większości audiofili byłoby nie do przyjęcia mnie już rzuci na kolana :)

Rodzaje muzyki: (może niezbyt typowa koniunkcja ulubionych stylów, ale moja własna) ciężkie rockowo-punkowo, metalowe brzmienia, jazz, klasyka

Budżet:

Yamaha 377 kosztowała zaledwie 170 funtów, ale jestem w stanie odjąc sobie od ust i zakupic cos droższego, w końcu nie kupuje sie co rok. Zatem górna granica przesuwa sie w górę do.....300-350 funtów

Kumpel ma Marantza (nie wnikałem jaki model) ale stereo z niego jest jak miód na moje uszy. Może jakieś pioneery, denony, onkyo? Jestem otwarty i nie powiązany z żadną firmą.

Czy ktoś coś wie o tym :

Pioneer VSX-529

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.