Skocz do zawartości
IGNORED

Dziwne oblicza dzwieku surround

j.p

Rekomendowane odpowiedzi

Moze ktos sie z tym spotkal ? ,moze ktos tak jak ja przeszukuje funkcje wzmacniacza AV ,metody podlaczen ,moze ktos nakieruje mnie i pomoze bo sytuacja wbraw pozorom jest dla mnie pasowa .

Zaczne moze od poczatku .

Do niedawna posiadalem amlituner Tachnics SA-AX730 .Nie byl to moze sprzet najwyzszych lotow ,jednak w trybie surround (4xAltus 140W + central tez Tonsila) dawal mi satysfakcje .

W glownej mierze sluzyl do odsluchu plikow MP3 (Audigy2) .Efekty generowane przez ten wzmacniacz w trybie surround chociaz to tylko mono z tylu byly bardzo klarowne ,dawaly sporo przestrzeni .

Przyzwyczailem sie do tego ,przyzwyczailem sie do tego iz odgrywajac dany utwor w miejscu X pojawial sie np. chorek z tylu itd. Wszystko zdawalo mi sie jasne do czasu kiedy nie pokusilem sie o zakup amplitunera Yamaha RX-V450 .

Tutaj zaczyna sie moj problem .W trybie surround generowane sa calkiem inne efekty dzwiekowe ?! .Zawsze mysdlalem iz na dzwiek surround jest jakis jasny wzor i niemozliwe sa inne efekty wykorzustujac inny model wzmacniacza .Rozumiem ,ze w zaleznosci od modelu moga wystapic roznice w postaci czystszego brzmienia ,wiekszej klarownosci itp ...ale w moim przypadku z tylu odzywaja sie czasem instrumenty-efekty ,ktore nie byly obecne gdy korzystalem z Technicsa ?! .Co dziwne :

dzwieki ktore powinny plynac z tylu slychac czasem w przednich kolumnach .

Doprawdy nie wiem gdzie lezy przyczyna .

Moze to procesor zawarty w amplitunerze Yamaha korzysta z innych czestotliwosci ,faz ,ktore odpowiadaja za surround ? .

Ciekaw jestem opinii fachowcow piszacych na tym forum .

https://www.audiostereo.pl/topic/11714-dziwne-oblicza-dzwieku-surround/

Oczywiscie byl ,z niego wlasnie korzystalem podczas odsluchu .Na moje ucho lepiej niz Yamaha radzil sobie z seperacja "centrala" .Central w surroundzie praktycznie nie istnial w kanale leym i prawym - vocal wydobywal sie tylko z centrala .Faktem jest iz kosztem jakosci (dzwiek jednak nie byl idealny w kanalach LR) ale jednak dawalo duzo wieksza przestrzen .

W RX-V 450 w trybie surround czasem jednak wyraznie slychac iz vocal plynie nie tylko z centralnego glosnika - slysze go czasem w LR .

Zdaje mi sie ze chyba cos nie tak z prockiem odpowiedzialnym za surround w tym ,a moze we wszystkich Yamahach .

Jak na razie pozostaje mi tylko (a moze az) PL IIx ...Ten system robi wrazenie czystoscia brzmienia we wszystkich kanalach ,niemniej efekty zdaja mi sie nie tak spektakularne jak w surround .

Poprawia nieco ustawienie Dimension -3 ,niemniej dalje nie wiem jakim prawem Yamaha uwypukla w surrounidzie inne efekty dzwiekowe niz Technics ? .

Moim zdaniem problem leży nie tyle w amplitunerze, co w źródle dzwięku. Kolega wspomniał, że odsłuchuje w ten sposób - "w surroundzie" pliki mp3. Jednakże czy były to jakieś specjalne nagrania z zakodowanym surroundem?Jesli nie - to nie ma co się dziwić - amplituner próbuje wyciągnąć z dźwięku coś, czego w nim nie ma - więc efektu mogą być bardzo różne. Co innego gdy np. wiemy że w danym mp3 czy filmie divx jest zakodowany dźwiek surround w 2 kanałach, wtedy nawet software'owe odtwarzacze sobie z tym radzą - np. powerdvd.

Moze jeszcze raz postaram sie wyjasnic sedno .

1. Odtwarzam utwor X poprzez AV Technics SA-AX730 w trybie surround i w kanale efektowym (tyl) mam w pewnym momencie czysty chorek .

2. Odtwarzam ten sam utwor na AV Yamaha ,takze w trybie surround i ten chorek przewaza w kanale prawym - zamiast zabrzmiec tylko i wylacznie z tylu .

Myslalem ze tryb surround to jakis opracowany standard i niemozliwe sa takie anomalie ?

Bardzo dziekuje "obi" i "kris.m" za wyjasnienia .

Tak tez przeczuwalem co do:

"Wtedy przeróbka sygnału na przestrzenny zależy już od urządzenia i nie ma nic dziwnego w tym, że występują różnice"

Z tego co wiem standardy ProLogic z IIx wlacznie sa po to aby z dzwieku stereo moc uzyskac jako taki podzial na np. 7 glosnikow i o to mi wlasnie chodzi .Pomijam tutaj kwestie specjalnie opatrzonych sygnatura krazkow Dolby Surround - dlaczego ? - o tym w dalszej czesci postu .

Dalej nie daje mi spokoju dlaczego wzmacniacz o kilka klas nizszy (Technics) radzil sobie doskonale z odseperowaniem centrala w surround a Yamaha nie ?

Dlaczego Technics radzi sobie z "odegraniem choru" (oczywiscie to tylko jeden z 1000 przykladow) w tylnych glosnikach a Yamaha ma z tym powazny problem ?

Inny procesor sorround ? to gotow jestem lyknac - jednak na moj gust gorszy niz w starszym Technics-ie :(

Cos chyba nie tak z tym modelem Yamahy - moze wpadlem w przyzwyczajenie i teraz mam problem ? .

Wracajac do oznaczen Dolby Surround - platforma Cyfra+ nadaje kilka filmow dziennie opatrzonych naglowkiem Dolby Surround - i tam takze daje sie odczuc slabe odseperowanie centrala - w Technics-ie prawy i lewy przod praktycznie nie zawieral vocalu - dialogow ,wszystko plynelo z glosnika centralnego .

Prosze wybaczyc manglowanie problemu ale slucham sporo muzyki i jesli ktos jest przyzwyczajony ,zna utwor na pamiec ,wie jak brzmi ,wie ze w danej chwili powinno cos leciec w tylnych glosnikach - a w zamian slyszy calkiem cos innego to czlowiek moze czuc sie lekko zdegustowany .

W ciagu dwoch dni chyba opanowalem wszystkie funkcje tej Yamahy - wiem co i czemu sluzy ...caly czas licze na to iz w jakims trafem trafie na funkcje ,ktora skoryguje ten problem .

Niestety ,moje szanse maleja z biegiem czasu .

To moj trzeci model wzmacniacza AV ,wykluczam oczywiscie zle podlaczenie - wszystko jest ok .

Sprawdzalem analogowe podlaczenie (karta dzwiekowa -amplituner) - to samo .

Pozostalem na wejsciu cyfrowym ,z racji tego ze Yamaha ladnie wspolgra z Audigy 2 + AC3Filter (przejscie w tryby PCM ,Dolby Digita odbywa sie bez ingerencji w wzmacniacz) .

Dziekuje za wszystkie odpowiedzi - czekam na dalsze :) .Pozdrawiam .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.