Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacz rotel rb 985 mk2 problem z 1 z 5 kanalow

michal535

Rekomendowane odpowiedzi

panowie pytam u was bo gdzie indziej nie uzyskalem odpowiedzi - pojawil sie problem z moim rotelem i licze ze podsuniecie mi jakas sugestie

rotel rb 985 mk2 5 x 100 przy 8 ohm - 4 kanaly dzialaja jak powinny , 5ty centralny dziala - lecz tylko na bardzo niskim poziomie i o wiele ciszej niz inne.przy podkreceniu glosnosci gra cicho z bardzo zlym dzwiekiem ,bez basu z trzaskami-tak jakby dochodzil tam jakis prad lecz bardzo znikomy.

jakies porady z waszej strony ... moze z waszym doswiadczeniem cos sie da z tym zrobic.z gory dziekuje i pozdrawiam

Tak da się trzeba to naprawić

A na co liczysz ?

Być może na podpowiedz , sugestie co może zrobić samodzielnie .

Można sprawdzić wewnętrzne bezpieczniki , bo w tym modelu każdy stopień mocy posiada indywidualne zabezpieczenie bezpiecznikami topikowymi .

Witam

Licze na porady od czego by zaczac.nie mam doswiadczenia z koncowkami mocy I liczylem na to ze zasugerujecie od czego powinienem zaczac sprawdzac.jakie rzeczy sprawdza sie na poczatku w tym wypadku iczy moze to byc bezpiecznik jezeli kanal nadal pracuje ?dzeki za zainteresowanie.pozdrawiam

Witam

Licze na porady od czego by zaczac.nie mam doswiadczenia z koncowkami mocy I liczylem na to ze zasugerujecie od czego powinienem zaczac sprawdzac.jakie rzeczy sprawdza sie na poczatku w tym wypadku iczy moze to byc bezpiecznik jezeli kanal nadal pracuje ?dzeki za zainteresowanie.pozdrawiam

Chcesz studiować budowę urządzeń audio , czy podjąć próbę weryfikacji tego co leży w Twoich możliwościach ?

Sprawdziłeś już te bezpieczniki ( są po dwa na każdy kanał ) ?

Chce podjac probe weryfikacji.zbieram wiedze od was I biore sie za to w sobote

Ogolnie mam mala wiedze elektroniczna ale duze checi I zapal :-)

Tak czy inaczej probowac warto. Jak nie sprobuje to nie bede wiedzial

Z gory dziekuje za zainteresowanie tematem I wszelka pomoc w rozwiazaniu mojego problemu

Obserwuje temat na bierzaco a jak tylko sprawdze bezpieczniki to odrazu to opisze.pozdrawiam

Niestety nie. Mam taka cicha nadzieje ze to moze bezpieczniki . Chce obejrzec pierw podstawowe rzeczy a moze wizualnie cos zobacze.po tym sprawdzeniu rozejrze sie wsrod znajomych . Jaki miernik bym potrzebowal ? (Wiem banalne lecz szczere pytanie)

Bede wtedy cos organizowal.pozdrawiam

No to chłopie jak nie masz ani wiedzy ani nawet podstawowego miernika

To się zajmij czymś innym a nie naprawą

Bo będziesz miał całkiem zepsutego Rotela

A dobrymi chęciami to piekło jest wybrukowane.

A czy potrzebuje wiedze lub miernik jak mi w domu bezpiecznik wywali ? Czy wzywasz fachowca czy sam wymieniasz korki ?

Wiadomo ze nie bede sie bral za elektronike ale podstawy kazdy moze sprawdzic...

Jeżeli problem leży w korkach, to je sam wymieniasz. Ale co zrobisz jeżeli bezpieczniki są O. K., wszystkie podpięte do instalacji urządzenia też są OK. a dalej je wywala?

A tak na serio, żeby coś dobrego z tego było: musisz mieć miernik, podstawową wiedzę jak się go używa i schemat tego wzmacniacza.

Kuzyn murzyna

wiem,zgadzam sie z toba.ale chociaz to chce sprawdzic na poczatek

wiadomo ze nie bede grzebal w czyms o czym nie mam zielonego pojecia ale chociaz podstawy chce sprawdzic a pozniej bede sie zastanawial co dalej robic...

dziekuje za pomoc i zainteresowanie...

Jeżeli problem leży w korkach, to je sam wymieniasz. Ale co zrobisz jeżeli bezpieczniki są O. K., wszystkie podpięte do instalacji urządzenia też są OK. a dalej je wywala?

A tak na serio, żeby coś dobrego z tego było: musisz mieć miernik, podstawową wiedzę jak się go używa i schemat tego wzmacniacza.

I tak i nie . Do stwierdzenia czy są uszkodzone raczej nie .

Sprawdzić stan bezpieczników , a dokładnie F 301 i F 302 można chyba wizualnie .

Pytanie co zrobić dalej jezeli sa uszkodzone , a na 99% są . Ryzykować i podjąć próbę uruchomienia na bezpiecznikach 1 A ( nominal 6,3 ) bez obciążenia , ale jako minimum wskazany byłby pomiar napięcia na wyjściu , gdyby te 1 A przeżyły . Ale to juz 66% sukcesu .

Fakt posiadanie i umiejętność posługiwania się miernikiem sporo by ułatwiła .

wiem,zgadzam sie z toba.ale chociaz to chce sprawdzic na poczatek

wiadomo ze nie bede grzebal w czyms o czym nie mam zielonego pojecia ale chociaz podstawy chce sprawdzic a pozniej bede sie zastanawial co dalej robic...

To co do tej pory zrobiłeś , zdjąłeś pokrywę , sprawdziłeś ( nawet wizualnie ) te bezpieczniki ?

PANOWIE KTO PROBUJE TO NIE BLADZI...HIHIHI :-)

po kolei wyjalem , sprawdzilem i wyczyscilem wszystkie bezpieczniki(pomogla mi zona bo ma zgrabne paluchy w przeciwienstwie do moich)

przejrzalem wszystko wizualnie.nie znalazlem nic niepokojacego

zlozylem , podlaczylem i odpalilem ... NO I DZIALA...:-)

dziekuje wszystkim ktorzy zainteresowali sie moim zapytaniem...moj problem zostal rozwiazany.pozdrawiam

PANOWIE KTO PROBUJE TO NIE BLADZI...HIHIHI :-)

po kolei wyjalem , sprawdzilem i wyczyscilem wszystkie bezpieczniki(pomogla mi zona bo ma zgrabne paluchy w przeciwienstwie do moich)

przejrzalem wszystko wizualnie.nie znalazlem nic niepokojacego

zlozylem , podlaczylem i odpalilem ... NO I DZIALA...:-)

dziekuje wszystkim ktorzy zainteresowali sie moim zapytaniem...moj problem zostal rozwiazany.pozdrawiam

Mogłeś mieć sprawny dwa dni temu , nie ma to jak dobrze obrana strategia i plan działania ;-))

dwa dni temu nie byl sprawny poniewaz jeszcze wczoraj wieczorem testowalem ponownie i kanal nie dzialal a dzis 30 minut pracy i mila niespodzianka :-)

Skup się błagam , przynajmniej ten jeden raz ;-))

Można sprawdzić wewnętrzne bezpieczniki , bo w tym modelu każdy stopień mocy posiada indywidualne zabezpieczenie bezpiecznikami topikowymi .

Sprawdziłeś już te bezpieczniki ( są po dwa na każdy kanał ) ?

Mogłeś mieć sprawny dwa dni temu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.