Skocz do zawartości
IGNORED

Zakup DACa do starego amplitunera Sony

dede606

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Chciałbym was podpytać o sensowność takiego rozwiązania i ewnetualne rekomendacje. Sprzęt ma grać w stereo. Posiadam głośniki JBL LX300 oraz amplituner Sony STR D990 (brak wejścia optycznego). Wcześniej sprzęt podłączony był do stacjonarki z X-Fi Music na zasadzie 2rca - mini jack. Zmieniłem jednak komputer i niestety nie mieści mi się moja stara karta dźwiękowa (karta graficzna jest na tyle duża, że zasłania wszystkie złącza PCI, na których działa X-FI). W nowej stacjonarce mam dźwiękówkę zintegrowaną.

Szukam pomysłu jakby ten sprzęt chociaż troszkę ożywić. Podłączenie bezpośrednio amplitunera i zintegrowanej jak wiadomo jest najgorszym wyjściem. Pomyślałem o DACu - tylko czy takie rozwiązanie ma sens przy amplitunerze tak wątpliwej jakości? Dźwięk cyfrowo poleci do DACa, tutaj zamiana cyfra/analog, wchodzimy na CD IN amplitunera - a tutaj kolejna konwersja analog/cyfra/analog. A więc wychodzi na to, że nie ma sensu kupować jakiegoś mocnego DACa, bo i tak najsłabszym ogniwem będzie przetwornik cyfrowo-analogowy Sonego. Ale nie jestem pewny czy dobrze to rozumiem:)

Z tego co się orientowałem z tzw. "niskobudżetówek" (200-300zł) polecane są SMSL M2, FiiO E10 oraz UAE23. Jak myślicie - byłoby to dobre rozwiązanie w moim przypadku? A może dać sobie spokój z DACem i wymienić po prostu amplituner na coś 2.0 z wejściem optycznym? No chyba, że to wszystko w tym wypadku nie warte zachodu i rzucić w cholerę?:D

Dzięki za wszystkie podpowiedzi.

Powinno ożywić, jakiś czysto grający.

CD IN to zwykle wejście na przedwzmacniacz

Czemu akurat te DAC, przestarzałe, nie najlepszy konwerter i układ DA, (na ebay na wyprzedaży po około 100 pln).

Ciężko coś wskazać, jest tego dziesiątki, za 200-300 można wybrać np. nowy XMOS i lepszym DAC (choćby 5102 powinien być lepszy).

Jak będą zbyt duże zakłócenia po zasilaniu to można wstawić w linię USB HUB zasilany (będą też dodatkowe gniazda i może pewniejsze ampery), nie jest to kosztowne.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.