Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw kina domowego do 3tys

kardynalek3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Na wstępie zaznaczam, że jestem zielony w temacie.

Rozglądam się za amplitunerem + zestawem głośników 5.0 (nie mam miejsca na subwoofer).

Głośniki potrzebne do użytku (60% filmy, 40% muzyka).

Zestaw trafi do niewielkiego pokoju (ok.15m2). Kolumny muszą stać obok stolika RTV, który jest wysoki na 54cm i głęboki na 50cm (piszę ponieważ marzą mi się kolumny podłogowe a przy takiej wysokości i głębokości stolika głośniki w kolumnach muszą znajdować się nad blatem stolika tak aby szafka nie tłumiła dzwięku z zasłoniętych głośników). Naprzeciwko stolika rtv stoi narożnik z tym, że jest przesunięty delikatnie w prawo (nie stoi dokładnie naprzeciw telewizora). Głośnik centralny znajdzie się w półce stolika rtv.

Aha i co ważne kolumny podłogowe muszę dostawić do stolika ponieważ ogranicza mnie miejsce. Więc jeśli na bokach kolumn podłogowych znajduje się głośnik basowy to będę musiał zamienić je miejscami tak aby basowe były na zewnątrz (na zewnątrz mam duzo miejsca po prostu na stolik rtv + głośniki mam 205cm (z lewej drzwi z prawej wejście do kuchni) z czego stolik zajmuje 154cm).

A teraz do rzeczy.

Proszę o pomoc w wyborze zarówno amplitunera jak i zestawu głośników.

Upatrzyłem sobie Denona AVR-X1100W ale jestem otwarty na propozycje.

Jeśli chodzi o głośniki to z racji max kwoty zastanawiałem się nad Jamo S626 HCS3 lub nad Wharfedale OBSIDIAN 600 HCP SET. (oczywiście chętnie wysłucham propozycji)

Pytałem w kilku sklepach ale co osoba to inna "śpiewka". Jedni mówią, że Obsidiany to szajs marketowy inni, że porównywanie Jamo z Wherfedale'ami nie ma w ogóle sensu bo Jamo to inny świat i jeśli kupować to tylko Jamo...

Nie ukrywam, że bardzo liczę na Waszą pomoc :)

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/117473-zestaw-kina-domowego-do-3tys/

Bazując na swoim doświadczeniu poleciłbym Tobie Jamo. Jak w swojej cenie to na prawdę dobre produkty. Muszę jednak przyznać, że Obsidiana akurat tego nie słuchałem. Tylko nie wiem czy dla zestawu 626 nie będzie za ciasno w Twoim pomieszczeniu.

Bazując na swoim doświadczeniu poleciłbym Tobie Jamo. Jak w swojej cenie to na prawdę dobre produkty. Muszę jednak przyznać, że Obsidiana akurat tego nie słuchałem. Tylko nie wiem czy dla zestawu 626 nie będzie za ciasno w Twoim pomieszczeniu.

W zasadzie wystarczą kolumny podłogowe + centralny. Kiedyś może dokupię subwoofer i postawię przed jedną z kolumn (tylko głośniki w kolumnie muszą zaczynać się wyżej, żeby subwoofer mógł spokojnie stać na podłodze :) )

Witaj,

w Twoim pomieszczeniu Jamo S626 lub Wharfedale Obsidian będą za duże. Z tańszych propozycji zwróć uwagę na Jamo S 526 HCS. W kwestii amplitunerów zwróć uwagę na cztery porównywalne modele - Denon AVR-X1100W, Onkyo TX-NR535, Yamaha RX-V477 oraz Harman Kardin AVR161. Jeśli największy nacisk kładziesz na muzykę, zwróć uwagę na Denon'a oraz Harmana, w kinie lepiej sprawdzą się Onkyo i Yamaha.

Jeśli mógłbyś trochę zwiekszyć budżet, namawiałbym na kolumny Indiana Line Nota 555, to dobra klasa wyżej, będzie to słyszalne przede wszystkim przy odsłuchu muzyki.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witaj,

w Twoim pomieszczeniu Jamo S626 lub Wharfedale Obsidian będą za duże. Z tańszych propozycji zwróć uwagę na Jamo S 526 HCS. W kwestii amplitunerów zwróć uwagę na cztery porównywalne modele - Denon AVR-X1100W, Onkyo TX-NR535, Yamaha RX-V477 oraz Harman Kardin AVR161. Jeśli największy nacisk kładziesz na muzykę, zwróć uwagę na Denon'a oraz Harmana, w kinie lepiej sprawdzą się Onkyo i Yamaha.

Jeśli mógłbyś trochę zwiekszyć budżet, namawiałbym na kolumny Indiana Line Nota 555, to dobra klasa wyżej, będzie to słyszalne przede wszystkim przy odsłuchu muzyki.

Tak jak pisałem sprzęt w większości przypadków używany będzie do filmów więc Indiana raczej odpada.

Jeśli chodzi o amplituner to od początku brałem pod uwagę tylko Denona ale w tym momencie wcale nie jestem do niego przekonany. Poważnie rozważam zakup tego Onkyo tylko nie mogę nigdzie dotrzeć do informacji, czy ma wbudowane wifi (w sensie nie interesują mnie żadne dodatkowe adaptery). I pytanie z innej bajki. Może ktoś się orientuje czy da się podpiąć to Onkyo do dekodera UPC tak żeby używać tylko pilota do amplitunera?

Witam,

TX-NR535 ma Wi-Fi, Bluetooth, Spotify Connect i sporo innych ciekawych funkcji.

Do pomieszczenia ok 15m2 i zakresie 3000,- polecam jednak TX-NR636 z dekoderem i koderem HDCP 2.2 - jest gotowy do obsługi przyszłościowego sygnału kodowanego 4K. Już w zeszłym roku wytwarzane były telewizory Ultra HD z HDCP 2.2 - Samsunga i Pansonica.

A do tego Quadral Quintas 5000.

Pozdrawiam

TM

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.