Skocz do zawartości
IGNORED

Saba CE9596

Daglas25

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam kolumny Tonsila - Saba CE9596- wersja eksportowa. Obudowy wyglądają bardzo dobrze, zero ingerencji. Natomiast gorzej z głośnikami. Wszystkie kwalifikują się do regeneracji. Wysokotonowy to GDWK 9/80 - dostępny. Średniotonowy to GDM 12/60/4 - dostępny. Niskotonowy - GDN 25/55 - i tu jest problem. Membranę i górne zawieszenie można dostać bo jest takie samo jak w GDN 25/60. Tyle że nie wiem co z dolnym zawieszeniem i cewką. Czy będzie Pasowało z modelu gdn 25/60? Czytałem że ten gdn 25/55 miał wentylowaną cewkę. Jak to rozwiązać żeby miało sens. Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/117958-saba-ce9596/

...niekoniecznie.

Zdjęcia tego głośnika dostępne w necie sugerują, że masz rację.

Widocznie pamięć mnie już zawodzi chociaż jak pisałem -nieraz je rozbebeszałem w celu doszczelnienia, wymiany kabli czy dotłumienia

Miałem te kolumny 15 lat temu więc moja opinia na ich temat nie będzie miarodajna.

W tamtym czsaie na tle Altusów wypadały korzystniej - łagodniejsze brzmienie ze względu na brak tuby GDWT

Basu było mniej - grały mniej efekciarko jak Altusy, nie łupały, pewnie przez brak BR i mniejsze paczki.

Pogorszyło się ich brzmienie po "regeneracji" GDNów

Założono byle jakie, grube i sztywne zawieszenie (membrany pozostawiono oryginalne) rodem z chińskich Alphardów i już było gorzej - zmieniły się parametry TS głośnika więc nie ma się co dziwić.

Podsumowując oferowały całkiem nizłą średnicę i dobrej jakości wysokie (na temat tych GDWK czytałem pochlebne opinie)..ale to na standardy tamtego czasu...

Dziś jak miałbym się nimi zainteresować to jedynie w kwestii "granie na działce" ew. jakaś "domówka", ale nie do odsłuchu stereo..i to za przysłowiowe grosze

https://www.audiostereo.pl/topic/117958-saba-ce9596/#findComment-3379623

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.