Skocz do zawartości
IGNORED

Deck Sony TC-WR681

MacFly1998

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Wygrałem licytację i kupiłem decka Sony TC-WR681 lecz wpisując w google ten model nie mogę znaleść właśnie identycznego do tego co kupiłem.

Spójrzcie sami :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dokładniej chodzi o to gdzie znajdują się kieszenie do kaset, w google jest pełno takich z kieszeniami po lewej i prawej stronie, a ten ma po środku :)

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/117975-deck-sony-tc-wr681/

Ten, co kupiłeś, to TC-WE405...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

W zasadzie to deck gra na takim, 20 złotowym poziomie, mam nadzieje, że to tak tylko by posłuchać starych nagrań? :)

>>Shrek777

Ja? Guru? Aż tak widać? :D Eee, raczej nie aż tak, ma się tam jakąś wiedzę :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

No to na pewno, ale nagrywanie na tym decku też nie będzie super jakościowo. Nie ma nawet regulacji BISU. Jak chcesz coś lepszego to może Sony TC-K515S. Ma już dwupunktową kalibrację.

Być może moim uszom wystarczy model który zakupiłem ;) To raczej będzie pierwszy mój własny magnetofon, posiadam jeszcze wieże Panasonic SA-AK25 z 98 roku w której magnetofon bardzo czysto nagrywał na dobrych taśmach typu Maxell i Basf Chrome i odtwarzanie też było niczego sobie, lecz zapragnąłem go naprawić ponieważ paski były pozrywane i wyszło tak że uszkodziłem coś z mechanizmem, a raczej nie potrafię ustawić kółka zębatego z dźwigienką :P Nowoczesne mechanizmy Panasonica :D

No to może zrób jakieś fotki mechanizmu i dokładnie opisz - spróbujemy jakoś pomóc :) Oczywiście poczekaj na przesyłkę, bo może faktycznie Ci ten model wystarczy :)

Ja też mam jednego dwukasetowca : Sony TC-K654S Niestety nie pochwalę się fotkami (kurdę wstyd się przyznać, ale nie umiem wklejać tu fotek bezpośrednio z własnego HDD) Ale jest naprawdę wizualnie - "zajefajny" no i ma dedykowanego pilota Sony, wyłącznie do magnetofonów - a to unikat jeśli chodzi o Sony...

Dzisiaj wreszcie doszedł mój deck :) Ku mojemu zdziwieniu wygląda jak nowy, ma tylko ryskę na wyświetlaczu, ale jest mało widoczna i nie przeszkadza. Nagrywa wyśmienicie po ustawieniu Dolby B i odtwarza też bardzo fajnie. Do decka dostałem instrukcję od TC-WR610 i jeszcze mała ciekawostka, na decku wyraźnie jest napisany model TC-WR681 i nie ma wejścia do słuchawek jakie jest w modelu TC-WE405, oprócz tego wygląda identycznie jak TC-WE405, a więc nie wiem o co z tym wszystkim chodzi ;) Najważniejsze że cieszy oczy i uszy... :)

Ukryta Zawartość

20150213_151615.jpg

20150213_151627.jpg

20150213_152909.jpg

20150213_153805.jpg

20150213_154150.jpg

20150213_162313.jpg

No i wszystko jasne ;) To TC-WR661 :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Aaaa, no to tego akurat nie wiedziałem :) No to dobrze, że Ci odpowiada :)

Tylko mam problem że gdy nagram kasetę "Maxella UR 90" w trybie Dolby B to niby jest czysty dźwięk ale co chwila robi się taki jakby spadek dźwięku i wydaje się jakby grał z jakiejś starej zgwałconej przez życie kasety, mam nadzieje że to tylko wina taśmy która jakością nie grzeszy.

Należy czyścić ostrożnie, izopropanolem, delikatnie dotykać rolki wacikiem nawilżonym płynem i nie do czarnego, tylko parę obrotów i basta. Inaczej guma się rozpuszcza i trzeba rolki wymieniać, bo zaczynają być nierówne.

A czy ten pseudo-681 nie jest tak naprawdę 661? Bo tak mi się coś widzi z trochę poruszonego, nieostrego zdjęcia.

Tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) masz obstrukcję insługi. WR661 to uproszczona wersja WE405, pozbawiona właśnie gniazda słuchawkowego i układu Dolby HX Pro.

Podobna różnica zachodzi pomiędzy tym "omyłkowym" WR681 a WE425 - tu z kolei 681 nie ma gniazda słuchawkowego i gniazda synchronizacji.

Jedna cyferka, a cały zamęt.

Ukryta Zawartość

Problem zaniku dźwięku występuje tylko na taśmie Maxella UR 90, i co jest ciekawe, tylko na stronie A, na drugiej stronie jest dobrze i na innych taśmach.

Jedyna ciekawa rzecz jaką widzę na zdjęciach tego magnetofonu to przycisk "auto rec level" ;)

To jest usterka toru prowadzenia taśmy. Taśma "pływa" i dźwięk faluje. Może zacznij od dokładnego wyczyszczenia rolek. Dokładnego- czyli do takiego stanu, żeby została czarna jednorodna guma.

To nie jest przycisk tylko taka dioda która świeci kiedy nie ustawi się Rec Levelu :)

Ten Auto Rec Level się bardzo przydaje jak się nagrywa wszelkie wywiady z radia - nie trzeba się martwić o poziom :)

Nie masz za co przepraszać. Po prostu skorzystaj. ;-) Jeśli barierą jest angielski, to weź pod uwagę, że jego niemal bliźniakiem jest WE405, a ten był sprzedawany w Polsce, i prawdopodobnie można w sieci znaleźć jego instrukcję "po naszemu".

Magnetofony dwukasetowe z kieszeniami umieszczonymi bezpośrednio obok siebie to sprzęt niskiej klasy. Kieszenie są tak blisko siebie dlatego by zaoszczędzić na silniczkach. Sony TC-WR690 którego rozebrałem na części miał po dwa silniczki na każdy mechanizm. Aiwa AD-WX999 którą posiadam ma tylko dwa silniki, czyli po jednym na każdy mechanizm choć to najwyższy model z tej serii. Ten Twój może mieć tylko jeden silnik na obydwa mechanizmy lub co najwyżej dwa.

Za te pieniądze można kupić dużo lepszy magnetofon dwukasetowy. Tylko zawsze należy pamiętać o tym, że na 99% będą paski do wymiany. A nie jest to bardzo trudne. Tu masz taki przykład bardzo taniego decka w którym po wymianie pasków powinno wszystko działać OK.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szczerze mówiąc to ten magnetofon mi w 100 procentach wystarcza. Wydaje mi się że w tym decku są 2 silniczki ponieważ mogę bez problemu przewijać np. w decku A kiedy w decku B odtwarza się kaseta. Nie mam dużego pojęcia o magnetofonach bo w życiu nie miałem dużo z nimi do czynienia :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.