Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki używany zestaw do rapu/reggae/elektroniki/jazzu

kamil.ce

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

szukam głośników i wzmacniacza do słuchania rapu/reggae/elektroniki/jazzu. Nie jestem jakimś audiofilem, ale chciałbym pełne, raczej ciepłe brzmienie. Pomieszczenie jest nie duże, ok 12-15mkw. Muzyki słucham głównie z winyli, czasem laptop. Nie chciałbym wydawać majątku na wzmacniacz i głośniki, bo:

1. Chcę zmienić gramofony (obecnie mam stantony t.60 + shure m44-7 + mixer) na coś lepszego do odsłuchu (np. Pro-Ject RPM 5.1 + przedwzmacniacz jakiś)

2. W przeciągu roku-półtora będę się przeprowadzał (pomieszczenie do odsłcuhu to ok. 40mkw), więc szukam rozwiązania tymczasowego, bo obecne strasznie mnie męczy - znalazłem na strychu technicsa su-500 i tonsile altus 110.

Nie mam jakiś konkretnych typów. Jeśli chodzi o głośniki to myślałem o Tannoy M1/M2 jeśli dorwałbym w okolicach 400 zł (to chyba cena do przyjęcia?) albo o czymś od Mission (tu pytanie do Was - jakie modele?). Wzmacniacz chciałbym kupić taki, który mógłbym wykorzystać także po przeprowadzce, ale czy znajdę coś rozsądnego w granicach 500 zł? Znajomy polecał mi Denona pma 560 lub pma 860. Sporadycznie słucham muzyki z d, więc pewnie jakiś odtwarzacz w późniejszym czasie bym dokupił (ponownie prośba do Was o podpowiedź modelu).

Z góry dzięki za wszelaką pomoc;)

Pzdr.

Kamil

denon pma 860 przy obecnych cenach sobie odpuść są lepsze i tańsze wzmacniacze mi osobiście najbardziej pod pasował sony z serii es i tobie również polecam do 500 zł znajdziesz spokojnie coś z serii 5xx np aukcja którą widziałem rano

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

denon pma 860 przy obecnych cenach sobie odpuść są lepsze i tańsze wzmacniacze mi osobiście najbardziej pod pasował sony z serii es i tobie również polecam do 500 zł znajdziesz spokojnie coś z serii 5xx np aukcja którą widziałem rano

Ukryta Zawartość

Uwielbiam takie aukcje. Dwie foty z komóry i stan jak na foto. Co do głównego tematu powiem, że wyrosłem z tego. Rady będą całkiem przypadkowe albo marketing szeptany. Pytanie zbyt ogólne. Wzmacniacz żeby miał bas musi mieć elektrolity jak kufle od piwa (żart). Wydaje mi się, że 40m2 to już nie tak mało, żeby był porządny bas (kluczowy w RAP). Proponuję odcinek Reduktora Szumu na ten temat. Mało się zdarza tyle konkretnej wiedzy w tak krótkim czasie. M1 to rzeczywiście dobre budżetowe głośniki. Był kiedyś u mnie kolega z nimi, ogólnie dobre wrażenie, jak dla mnie były trochę za mało detaliczne a słuchałem je z trzema wzmacniaczami. Kolumny muszą mieć jak największą średnicę wooferów, nie daj się nabrać na modne szczupłe kolumny ze "zwinnym" basem.

Ukryta Zawartość

M1 do tego typu muzyki jedynie w systemie 2.1. Taki system da Ci satysfakcję. Jesli nie planujesz kupna suba to szukaj czegoś z większym głośnikiem. W latach 2000 powodzeniem w tej kategorii cieszyły się podstawkowe eltaxy lub M2.

Pamiętaj ze na zestawach 2.0 Świat się nie kończy. Dobrze grający 2.1 to nie wstyd.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.