Skocz do zawartości
IGNORED

Temat jakich wiele - pierwsze stereo

Janusz_57976

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Od jakiegoś czasu obserwuje forum i staram się na podstawie doświadczeń innych dobrać to pierwsze stereo dla siebie.

Na początku jak 99,9% nowicjuszy chciałem kupić fabrycznie nowy zestaw.

Byłem na trzech odsłuchach na których słuchałem:

1) Pioneer A50, CA 350A, Yamaha AS300 w zestawieniu z kolumnami MA BX6, Dali Zensor 5 i AudioPRO FS20. Pioneer zawód straszny, Yamaha za jasno i nie do mojej muzyki, CA jest OK ale czegoś mi brakuje. Z tego odsłuchu wyniosłem tylko tyle, że brzmienie Dali jest najbliższe mojemu sercu. Ten odsłuch generalnie uważam za skopany.

2) Maratz PM5005, Denon PMA720AE w zestawieniu z Dali Zensor 5 i 7. NA tym odsłuchu podobał i się Denon. Być może mam prostacki gust, nie wiem. W ramach poczucia różnicy w klasie brzmieniowej sprzedawca podłączył do wzmacniacza Marantz PM11 - coś tam(drogi jak cholera) kolumny sonus faber toy tower. I tu doznałem szoku. Scena szeroka, duża dynamika dźwięku, miód dla moich uszu.

3) AMC Xia w zestawieniu z AudioPro FS20 i Jamo C95. Tu podobało mi się brzmienie Jamo. Wzmak AMC jakości wykonania nie komentuję. Brzmieniowo podobny do denona w moim odczuciu. Wiem, że NAD będzie podobnie grał.

Przejdźmy do meritum.

Wiem, że do poziomu zestawu z sonusami nie osiągnę kupując nowy sprzęt, ale przy używanym mogę się zbliżyć.

Zacząłem rozglądać się za używanymi wzmacniaczami i wpadł mi w oko Marantz PM7000, 7200, 8000 - generalnie ta linia. Ewentualnie myślałem o młodszym PM7001.

Nie wiem czy dobrze zaczyna kupując najpierw wzmacniacz.

Teraz trochę danych:

- Pokój - 20mkw

- Muzyka - rock, pop czasem kawałki Sade czyli spokojniejsza muzyka - grane będzie z plików więc dac lub inny transport mam na uwadze.

- Budżet na wzmacniacz około 1000 zł

- Budżet na kolumny około 2000 ale kto wie jak to się skończy :)

Poszukuje wzmacniacza uniwersalnego, ale mocnego tak aby nie musiał go za prędko zmieniać, kiedy zapragnę wejść poziom wyżej.

Do tego kolumny podłogowe lecz takie żeby swoimi gabarytami nie przytłoczyły.

Z góry dziękuję z wszelką pomoc w wyborze i przepraszam za chaos w mojej wypowiedzi:)

Jeżeli czegoś nie podałem a jest istotne to z chęcią uzupełnię.

https://www.audiostereo.pl/topic/118010-temat-jakich-wiele-pierwsze-stereo/

Jak na razie posucha jeśli chodzi o te Marantze. Co prawda jest jeden PM8000 na aledrogo ale niestety po jakiś przejściach i od handlarza.

Tak na marginesie.

Jak uważacie ile te wzmaki realnie są warte? Bo rozstrzał cen jest ogromny:/

Chyba, że coś od innego producenta polecicie.

A ja do 1000zł wybrałbym:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

do 1 tys zł ja bym myślał o

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oczywiście spróbował po negocjować ceny kolumny na pewno dali

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja do 1000zł wybrałbym:

Ukryta Zawartość

Wzmacniacz gra pewnie super ale wizualnie odstrasza.

do 1 tys zł ja bym myślał o

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oczywiście spróbował po negocjować ceny kolumny na pewno dali

Moje pytanie brzmi jak gra Sony? Nigdy nie słyszałem ich wzmacniaczy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No przed angielską stylizacją też się broniłem... później przyzwyczaiłem, a teraz pokochałem :) Mam Audiolaba i jest jeszcze bardziej "odstraszający" :) niż ARCAM ale dźwiękowo zachwyca... (wstawię jutro zdjęcie jak to wszystko "odstraszająco" u mnie wygląda to może zmienisz zdanie:)

Natomiast ostatnio właśnie kupiłem wzmacniacz SONY TA-F 570ES (nie wiem jak wypadają przy nim 700 i 730ES, ale 570ES strasznie jestem rozczarowany w porównaniu do AUDIOLABA...

to nie ta półka cenowa mam na myśli 570 es do twojego audiolaba, a sony gra naturalnie może trochę w cieplejszą stronę

a 700 i 730 es to można powiedzieć 2 modele wyżej od 570 es

Wzmacniacz gra pewnie super ale wizualnie odstrasza

niestety ale co do anglików muszę się z tym zgodzić

Kupuj tylko i wylacznie taki sprzet, ktory mozesz odsluchac.

Inaczej mozesz sie mocno zdziwic, i wyczyscic z gotowki.

Mozesz tez dobrze trafic, ale to bardzo male prawdopodobienstwo.

Kupuj tylko i wylacznie taki sprzet, ktory mozesz odsluchac.

Inaczej mozesz sie mocno zdziwic, i wyczyscic z gotowki.

Mozesz tez dobrze trafic, ale to bardzo male prawdopodobienstwo.

Staram się unikać wszelkiej maści handlarzy i wybierać oferty z tzw. gwarancją rozruchową.

Jak się uda kupić wzmacniacz z mojej okolicy i posłuchać go to w ogóle będzie super.

Jak na razie jestem przyczajony i czekam.

I jeszcze jedno pytanie.

Jaka jest maksymalna realna wartość takiego Marantza PM7200? 1000 zł?

Staram się unikać wszelkiej maści handlarzy i wybierać oferty z tzw. gwarancją rozruchową.

Jak się uda kupić wzmacniacz z mojej okolicy i posłuchać go to w ogóle będzie super.

Jak na razie jestem przyczajony i czekam.

I jeszcze jedno pytanie.

Jaka jest maksymalna realna wartość takiego Marantza PM7200? 1000 zł?

Na irlandzkiej stronce "adverts.ie" jest wlasnie do sprzedania PM7000, i sie nad nim zastanawiam, ale facet chyba jest chory na glowe, bo wystawil go za €350.

Wydaje mi sie ze to troche duzo.

A co myślicie o Cambridge Audio 650A. Na wiadomym portalu jest za 1200 z gwarancją 6 miesięcy.

Jeszcze wpadł mi w oko NAD 326 modyfikowany przez Muda44 z naszego forum.

Ciekawe dlaczego ktos sprzedaje, zapytaj jak dlugo go uzytkowal jak mozesz.

Ciekawe dlaczego ktos sprzedaje, zapytaj jak dlugo go uzytkowal jak mozesz.

Cambridge jest od handlarza(wiem,że zarzekałem się, że od handlarza nie kupię ale ta gwarancja jest kusząca), Nad zaś w opisie sprzedający opisał, że zmienia system na kolumny aktywne.

Cambridge jest od handlarza(wiem,że zarzekałem się, że od handlarza nie kupię ale ta gwarancja jest kusząca), Nad zaś w opisie sprzedający opisał, że zmienia system na kolumny aktywne.

Nie wiem jak gra ten Cambridge, ale sluchalem kiedys 640a v2 i bylo calkiem niezle, czysto, sterylnie , ale brakowalo troche dolu, dlatego kolega ktory to posiada wspomaga sie troche subwooferem.

Jeszcze raz zachecam do odsluchow, bo to co dla jednego jest sufitem dla drugiego jest podloga.

Cambridge i Nad to dwie odmienne szkoly brzmienia, pomimo tego ze obie anglickie, ale moze sie spodobac jedna jak i druga, w zaleznosci od preferencji i repertuaru.

Po zakupie Cambridge moze sie okazac, ze brakuje dolu i bedzie kolejny wydatek na subwoofer, w przypadku Nada tego zakresu nie powinno zabraknac, a w polaczeniu z jasniej grajacymi kolumnami, tak jak w moim przypadku, srodka i gory tez nie brakuje.

Prosze nie myslec, ze namawiam na Nada, pytales o niego wiec opowiadam swoje doswiadczenia. Sam czasami od niego odpoczywam i slucham w drugim pokoju Rotela, moze dlatego nie musze tak czesto zmieniac sprzetu, bo mam alternatywe.

Slucham bardzo roznej muzyki, dlatego posiadam 2 roznie brzmiace zestawy i to moim zdaniem jest najlepsze rozwiazanie, ale kiedys nie mialem takiej mozliwosci i bylem skazany na kompromis, dalem rade i milo wspominam tamten czas.

Zycze duzo rozwagi w podejmowaniu decyzji, tym bardziej jezeli sie szuka sprzetu za niemale jak by nie patrzec pieniadze, bo tak jak napisalem wczesniej, w tym hobby bardzo latwo je umoczyc i zostac z reka w nocniku.

W miare mozliwosci jeszcze raz goraco zachecam do odsluchow.

Czytajac ten temat widze ze raz pytasz o Nada a drugim razem o Cambridge Audio, a to swiadczy o tym, ze masz nie sprecyzowane do konca oczekiwania, wiec tym bardziej powinienes posluchac tych wzmacniaczy, nie koniecznie tych modeli, ale wyrobow tych dwuch firm, zeby miec pojecie o czym rozmawiamy, jakie sa roznice, najlepiej posluchac swojej ulubionej muzyki, gatunku, ktory najczesciej sluchasz, to ulatwi podjecie decyzji.

Wiedział, że zostanę tak odebrany.

Więc tak. Jak na razie z nowych wzmacniaczy najbardziej pasowało mi brzmienie Denona, AMC(NAD pewnie też będzie pasował ze względu na podobieństwo do AMC).

Z tego co wyczytałem, starsze Marantze takie jak PM68, PM7000, PM7200, PM8000 nie brzmią tak jak współczesne ich konstrukcje. Są cieplejsze i mnie analityczne. Odnoszę wrażenie, że brzmieniowo będą zbliżone do Denona, NAD i AMC.

Jeżeli się mylę to proszę wyprowadzić mnie z błędu.

Nie moge sie wypowiedziec na temat Marantza, ale tez troche czytalem o tym pm7000, jest jeden do sprzedania tak jak pisalem za €350, ale troche za daleko od miejsca w ktorym mieszkam.

Rozmawialem troche z wlascicielem, zapewnia ze stan igla z pilotem i manualem, ale te €350 to cyba troche wysoka cena. Ciekawe ile kosztowal nowy.

€350 to jakies 1500pln wiec troche jest, ale moze naprawde warto.

Jak wybiore sie go posluchac to napisze pare zdan jak to smiga, ale narazie nie mam zamiaru zmieniac sprzetu, ani niczego dokladac wiec nie wiem czy sie wybiore na odsluch.

adamsmc czekam na zdjecia. Wracając do brytyjskich wzmacniaczy to nie chcialbym "upiekszyc" sobie mieszkania tym "cudem" Nie mam zamykanej szafki.

No ja sobie "upiększyłem" tak :)

Sorki ale coś nie mogę wgrać zdjęć...

No ja sobie "upiększyłem" tak :)

Sorki ale coś nie mogę wgrać zdjęć...

Właśnie odczytałem w telefonie. Myślałem, że po prostu nie wyświetla foto. Odpalam laptopa i du...

Wrzuć na jakiś server i daj link.

Właśnie odczytałem w telefonie. Myślałem, że po prostu nie wyświetla foto. Odpalam laptopa i du...

Wrzuć na jakiś server i daj link.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Powiem tak.

Twój Audiolab to miss przy tym Arcam.

Dramatyzujesz :) Myślę że w cenie do 1000zł lepszego wzmaka nieznjadziesz... zajrzyj do klubu arcama poczytaj opinie. Po za tym nie zwracasz wogle uwagi na CD-ka, a to też część zestawu (a zestaw będzie grał jak najsłabsze ogniwo)

Dramatyzujesz :) Myślę że w cenie do 1000zł lepszego wzmaka nieznjadziesz... zajrzyj do klubu arcama poczytaj opinie. Po za tym nie zwracasz wogle uwagi na CD-ka, a to też część zestawu (a zestaw będzie grał jak najsłabsze ogniwo)

Byłem, czytałem. Nowe Arcamy mają więcej uroku. Niestety do tych starszych nie jesteś w stanie mnie przekonać. Wydać kupę kasy na coś co nie wygląda. Już widzę minę mojej kobiety. Jak to było w reklamie - bezcenna :D

Byłem, czytałem. Nowe Arcamy mają więcej uroku. Niestety do tych starszych nie jesteś w stanie mnie przekonać. Wydać kupę kasy na coś co nie wygląda. Już widzę minę mojej kobiety. Jak to było w reklamie - bezcenna :D

To szukaj miss Audiolaba :)

Tak też czynię :)

Czy mógł byś opisać brzmienie audiolab 8000s?

Kurcze ciągle po głowie chodzi mi też marantz pm7000.

No tak jak zawiodłem się na SONY TA-F 570ES to audiolab ma prawie same pozytywy :D (mam wersję UK) Scena szeroka wszystko uporządkowane (jest bardzo szczegółowy) bas schodzi bardzo nisko. Poprostu tylko go słuchać. Jedynym minusem jest to że przy BARDZO GŁOŚNYM (nie głośnym) słuchaniu wysokie tony stają się dość uciążliwe i biją trochę po uszach. (tylko 60 wat mocy, ale powiem Ci szczerze że te waty w Audiolabie są jakieś bardziej wypasione bo gra przy swojej mocy tak jak większość 80 watowych pieców) Reasumując jak nie będziesz "przestawiał ścian" głośnością nie znajdziesz lepiej grającego wzmaka... chyba że ARCAMA 10 :D

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.