Skocz do zawartości
IGNORED

Temat jakich wiele - pierwsze stereo

Janusz_57976

Rekomendowane odpowiedzi

No tak jak zawiodłem się na SONY TA-F 570ES to audiolab ma prawie same pozytywy :D (mam wersję UK) Scena szeroka wszystko uporządkowane (jest bardzo szczegółowy) bas schodzi bardzo nisko. Poprostu tylko go słuchać. Jedynym minusem jest to że przy BARDZO GŁOŚNYM (nie głośnym) słuchaniu wysokie tony stają się dość uciążliwe i biją trochę po uszach. (tylko 60 wat mocy, ale powiem Ci szczerze że te waty w Audiolabie są jakieś bardziej wypasione bo gra przy swojej mocy tak jak większość 80 watowych pieców) Reasumując jak nie będziesz "przestawiał ścian" głośnością nie znajdziesz lepiej grającego wzmaka... chyba że ARCAMA 10 :D

Mieszkam w bloku więc ścian przestawiać nie będę:)

Muzyki słucham raczej maksymalnie na średniej głośności. Patrząc na ceny tych wzmacniaczy już jestem powyżej budżetu. Czyli dobrze napisałem na początku " kto wie jak to się skończy" :D

Mieszkam w bloku więc ścian przestawiać nie będę:)

Muzyki słucham raczej maksymalnie na średniej głośności. Patrząc na ceny tych wzmacniaczy już jestem powyżej budżetu. Czyli dobrze napisałem na początku " kto wie jak to się skończy" :D

Ceny? A masz chociaż jeden wystawiony na sprzedaż :P ??? Pamiętaj że czeka cię wydatek odtwarzacza CD.

No dobra.

Kupiłem wzmacniacz i jest to Marantz PM7000 w kolorze czarnym. Mam nadzieję, że się nie przejadę na nim. Jak dojdzie do mnie opisze moje wrażenia :)

To teraz zaczynamy część drugą tego tematu, czyli jakie kolumny podłogowe?

No dobra.

Kupiłem wzmacniacz i jest to Marantz PM7000 w kolorze czarnym. Mam nadzieję, że się nie przejadę na nim. Jak dojdzie do mnie opisze moje wrażenia :)

To teraz zaczynamy część drugą tego tematu, czyli jakie kolumny podłogowe?

Nie moge sie doczekac Twojej opinii na jego temat, jezeli bedzie ciekawie to pojade posluchac tego za €350. Napewno cos sie da utargowac, wiec moze warto.

Kupiles z pilotem?

No i napisz czego sluchales wczesniej, ale w domu, nie na odsluchach w salonie.

Mam nadzieje, ze bedzie sie spisywal swietnie, tylko teraz kolumny.

Nie moge sie doczekac Twojej opinii na jego temat, jezeli bedzie ciekawie to pojade posluchac tego za €350. Napewno cos sie da utargowac, wiec moze warto.

Kupiles z pilotem?

No i napisz czego sluchales wczesniej, ale w domu, nie na odsluchach w salonie.

Mam nadzieje, ze bedzie sie spisywal swietnie, tylko teraz kolumny.

W domu słucham (to trochę żenujące) muzyki na na jakimś badziewnym plastikowym zestawie 2.1 Creative. Nie pamiętam dokładnie nazwy. Więc pewnie będę cały w skowronkach jak posłucham tego wzmaka z docelowymi kolumnami.

Obecny właściciel zarzeka się, że dbał o niego jak o własne dziecko i tak naprawdę życie go zmusiło do sprzedaży. Ma być u mnie w czwartek. Będę musiał tylko pożyczyć jakieś kolumny od przyszłego teścia w celu przetestowania.

Poczytałem trochę wątków o kolumnach jakie pasują do niego i zastanawiam się nad następującymi:

- Monitor Audio MR4 lub BX5 (ogólnie Monitor Audio podobno dobrze się zgrywają)

- Mission MX4

- Może coś z DALI ale muszę rozeznać temat dokładniej.

- KEF C7

Tak naprawdę poszukuję kolumn, które zagrają podobnie to tych Sonusów co je słyszałem. Czyli grających raczej ciepło z niezbyt ostrą górą.

Z Dali musiał byś iśc w Zensory 7, do listy dodaj Jeszcze Tannoy V4i oraz Heco Metas 502

Sluchalem ostatnio tych Tannoy v4 ale bez "i", czy to jakas wersja se czy cos takiego? Troche Tannoy uciekl w tym modelu od swojego brzmienia do ktorego mnie przyzwyczail, a myslalem o nich do mojego Rotela, przekonany, ze to dalej to samo brzmienie, jednak sie zdziwilem i zrezygnowalem, bo uznalem ze bedzie zbyt ostro na gorze.

W tej cenie jest PM8000 ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Aaa nie doczytałem że Ty już kupiłeś...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widziałem, trochę po przejściach to PM8000.

Ukryta Zawartość

Aaa nie doczytałem że Ty już kupiłeś...

Widziałem, trochę po przejściach to PM8000.

Z Dali musiał byś iśc w Zensory 7, do listy dodaj Jeszcze Tannoy V4i oraz Heco Metas 502

Już dodane :)

Stwierdzam, że trochę pojeżdżę z tym wzmacniaczem zanim dobiorę jakieś kolumny do niego:/

Ukryta Zawartość

Sluchalem ostatnio tych Tannoy v4 ale bez "i", czy to jakas wersja se czy cos takiego?

nie do końca, w wersji V4 jest tekstylna kopułka w V4i jest aluminiowa. Poprawiono także stabilność głośnika dodając cokół z kolcami po bokach.

bo uznalem ze bedzie zbyt ostro na gorze.

oooo kolego jeśli V4 jest dla ciebie za ostre na górze, to większość kolumn w tym temacie odpuść.

Kieruj swoją uwagę bardziej w kierunku Roth OLI RA4, JBL ES 80, itp

nie do końca, w wersji V4 jest tekstylna kopułka w V4i jest aluminiowa. Poprawiono także stabilność głośnika dodając cokół z kolcami po bokach.

oooo kolego jeśli V4 jest dla ciebie za ostre na górze, to większość kolumn w tym temacie odpuść.

Kieruj swoją uwagę bardziej w kierunku Roth OLI RA4, JBL ES 80, itp

Nie mam narazie cisnienia na kolumny, ale jak mam okazje to slucham czegos nowego, jezeli trafie na cos co mi odpowiada, to bede rozwazal zakup.

Czytalem o Roth Oli, ale tu gdzie mieszkam jest firma bardzo egzotyczna i ciezko je namierzyc tak, zeby mozna bylo posluchac.

Jade dzisiaj poogladac i posluchac Paradigm Monitor v6, w sumie to moj kolega jest nimi zainteresowany, ale jezeli on ich nie wezmie a mi beda sie podobac, to kto wie.

Coś z tymi Heco jest nie tak, nigdzie nie mogę ich namierzyć:/

Metas XT 501 widzę, ale 502 już nie.

Coś z tymi Heco jest nie tak, nigdzie nie mogę ich namierzyć:/

Metas XT 501 widzę, ale 502 już nie.

Ja mam Heco Celan 500 i nie chce innych :) Myślę że jak być znalazł gdzieś starsze Metsy 500 to też będziesz zadowolony.

501 wyglądają ciekawie.

Mocno zainteresowały mnie też MA BX5.

Jutro przyjdzie wzmacniacz to zacznę jeździć na odsłuchy

Jesli chodzi o Monitor Audio, to zdecydowanie bardziej polecam zainteresowac sie seria RS, sa drozsze, ale wykonanie i brzmienie na zupelnie innym poziomie.

Wydaje mi sie ze do wzmacniacza ktory zakupiles zdecydowanie lepiej bedzie pasowac cos lepszego niz BX.

Janusz, wracajac do tematu Arcama, to wcale nie jest taki brzydki, nawet seria alpha. Ale to rzecz gustu, moja zona tez stwierdzila, ze strasznie "dziadkowy" tez sprzet i pasuje do odtwarzacza video. Takze znany juz powszechnie wspolczynnik akceptacji zony jest rzeczywiscie niski w przypadku tych wzmakow. Co do odsluchow to koniecznie jak nie masz zamiaru odsylac sprzetu, to tylko po wczesniejszym odsluchu. Bardzo czesto sprzety na aledrogo sa wybrakowane, a to para B nie dziala, albo balance, czy jedno z wejsc przepalone, ogolnie niby gra, ale nie do konca, cos jak z niebitymi autami od handlarzy. Co prawda prawo konsumenckie od niedawna jest nieco bardziej przychylne i zawsze mozesz odeslac przedmiot w ograniczonym czasie bez podawania przyczyny ale to strata czasu i pieniedzy na kuriera. Co do wzmaka to stalem sie niedawno posiadaczem Arcama alpha 7r. Wczesniej zrobilem blad kupujac wymagajace i jasno grajace STX Neutrino FX-150 zupelnie bez odsluchu do wczesniej posiadanego budzetowego ampli yamahy. Byl duzy problem z wyciagnieciem dolu, ogolnie kolumny graly detalicznie i calkiem przyjemnie jak dla mnie, ale z basem i utrzymaniem dynamiki w niektorych szybkich rockowych utworach byl problem przy budzetowym ampli Yamahy. Pozyczylem na odsluchy CA Azur 640 V2, wspanialy wzmak ale jakos nie zagralo to jakos wybitnie z tymi STX'ami. Po jakims czasie mialem mozliwosc pozyczyc na odsluchy wspomnianego arcama alpha 7r, niby jedyne 40 W na kanal przy 8 ohm a pieknie wyciagnal to czego wczesniej nie bylo. Wzmaka w niemalze mint stanie udalo mi sie nabyc z pilotem za 650 zł, wiec chyba calkiem ok za ta cene.

Wróciłem.

Wczoraj miałem trochę szalony dzień.

Wzmacniacz dotarł. Stan określam jako igła. Ani jednej ryski, wiek zdradza jedynie kurz na zaciskach. Wszystkie przełączniki działają, potencjometr głośności nie trzeszczy, Wszystkie cztery końcówki działają. Pilot wygląda jak nowy. Chyba nie był używany. Wszystkie śrubki id obudowy czyste. Widać, że nie był rozkręcany. W środku czysty( na tyle co widziałem przez otwory w obudowie, pewnie stał w szafce).

Po przetestowaniu (i tu proszę o uwagę) na głośnikach Unitra ZG 30 114 z ledwo zipiącym zawieszenie głośnika średnio-niskotonowego, jestem zachwycony. Boję się pomyśleć co będzie jak podłącze do niego bardziej "godne" kolumny.

Narzeczona na początku nie była zachwycona (gównie chodziło o gabaryty wzmacniacza i odsłuch z przedpokoju, a zestaw grał w pokoju)

ale jak usiadła na spokojnie i posłuchała to od razu widać było zmianę nastawienia. Przez chwilę pojawił się uśmiech. Pewnie usłyszała coś nowego w swojej ulubionej piosence.

Nastąpił istny skok cywilizacyjny jeśli chodzi o słuchanie muzyki (jeszcze jeden po zakupie docelowych kolumn).

Teraz opiszę dźwięk, bo jest on zupełnie inny niż w Marantzie PM5004, bardziej neutralny. Wzmacniacz nic nie upiększa, gra tak jak jest nagrane, gdzie PM5004 był trochę ostrzejszy(może to kwestia kolumn). Basu nie mogę w pełni opisać. Nie miałem sumienia "katować" tych kolumn. Przetestuję po wymianie zawieszenia w głośnikach. Jednak na niskim poziomie głośności dało się odczuć, że wzmacniacz potrafi zejść z nim nisko z basem i dżemie w nim duża moc. W moim odczucia gra bardziej jak ten Marantz 11 coś tam co go słuchałem z sonusami.

Przepraszam za tak lakoniczny opis dźwięku, lepiej nie potrafię (jeszcze :))

Podsumowując.

Na tą chwilę wzmacniacz mogę polecić z czystym sumieniem. Być może nie jestem do końca wiarygodny ze względu na to, że to moje pierwsze stereo i efekt "WOW" cały czas na mnie działa, a moja szczęka leży cały czas na ziemi i nie mogę jej do teraz podnieść.

Zdjęcia wzmacniacza wrzucę wieczorem.

Zamiast wymieniać zawieszenia kup prawdziwe kolumny - szkoda pieniędzy na reperację ...

No chyba ze na nowe kolumny narazie nie ma funduszy, ale jezeli sa to popieram lepiej dolozyc te pieniadze do nowych kolumn.

Panowie, regeneruje te kolumnty ttlko dlatego, ze zanim wybiore cos dla siebie to bede kozystal z tych. Swoja droga 24 zl na zawieszenie to nie majatek(oryginaly tonsilowskie). Wymienie sam. Co do zdjec to wrzuce za jakas godzine. Walentynki i zwiazane z nimi obowiazki wzywaja

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 2_t.jpg 3_t.jpg 4_t.jpg 5_t.jpg 6_t.jpg

Na jednym ze zdjęć widać nawet kawałek tego plastikowego zestawu 2.1 co go używałem:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i stało się.

Pierwsza wycieczka ze wzmacniaczem już zaplanowana na środę.

Odsłuchiwał będę Dali Zensor 7 i Heco Music Style 500(wszędzie bardzo dobre opinie).

Zobaczymy co z tego wyjdzie.

No piekna maszyna, troche sie zarazilem i nie wiem jak to bedzie, bo ten ktory mam okazje kupic tez jest w swietnym stanie, tylko jest srebrny. Ale srebrny jest tylko przedni panel a reszta czarna, mam nadzieje, ze wlasnie tak wychodzily z fabryki.

Jedz szybko na odsluchy i pisz co i jak, jestem bardzo ciekawy jak by sie zgral z moimi B&W, nie chce mi sie ich za bardzo targac na odsluch.

Gratulacje swietnego zakupu, to naprawde kawalek dobrej maszyny, oby sluzyla jak najlepiej i bezawaryjnie przez dlugie lata, bo chyba nie masz zamiaru sie jej pozbywac, nawet jesli sie znudzi to bedzie switnym klasykiem.

Powodzenia na odsluchach.

Jeśli chodzi o kolor to wydaje mi się, że wychodziły całe srebrne(szampańskie), łącznie z "tyłem". Wystarczy spojrzeć na zdjęcia jakie są w necie. Może ktoś kupił czarny i zapragnął szampański i wymienił sam panel(ale to taka moja prywatna dygresja i być może się mylę).

Wzmacniacza nie mam zamiaru się pozbywać nawet jak mi się "znudzi" lub zapragnę wejść na wyższy poziom. Wydaje mi się, że jego wygląd jest na tyle uniwersalny i ponadczasowy, że nawet za 10 lat będzie się podobał. Ludzie będą się pewnie tylko zastanawiać do czego służy przyciska tape:)

Mam do Was jedno pytanie.

Gdzie w odniesieniu do współczesnych konstrukcji Marantza znajduje się ten PM7000? Jest to w prostej linii przodek PM7005? Jeśli tak, to skąd ta redukcja mocy wzmacniaczy? Oszczędności? Unia?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.