Skocz do zawartości
IGNORED

gorąca prośba o pomoc

thefunky

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów,

na tą chwilę jestem totalnym laikiem i stąd prośba o pomoc do ludzi którzy mają pojęcie o muzyce.

Jestem posiadaczem amplitunera DENON AVR-X2000, odtwarzacza CD Harman Kardon HD 750 i kolumn Monitor Audio MR 6. Kabel łączący CD z amplitunerem IC RCA Wireworld Soltice 5.2 2 X 0,5m, natomiast kable od kolumn bliżej mi nie znane( tak wyglądaja

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Pomieszczenie, w którym się sprzęt znajduje ma ok. 16 m2. Muzyka jakiej słucham to powermetal i pochodne, moja narzeczona dla odmiany od shakiry przez brodke itp(nawet nie wiem jaki to gatunek muzyczny :P)

Poniżej moje pytania:

1. Na kablu łączącym cd z amplitunerem jest pokazany kierunek. jak to interpretować? kierunek od amplitunera do cd czy odwrotnie??

2. Wraz z kolumnami dostałem 2 gąbki. Tylko po co? w moich kolumnach są dwie takie dziury, jedna z przodu druga z tyłu(poniżej linki do zdjęć). Co mogę osiągnąć wkładając je tam?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3. W domu mam koty, które uwielbiają osłony drapać osłony kolumn.. Ostatnio zauważyłem defekt na głośniku( link

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Pytanie jaki to ma wpływ na odbiór. Ile może kosztować wymiana i gdzie się udać. Mieszkam we Wrocławiu.

4. Odnośnie podłączenia kolumn. Mam możliwość podłączenia na górę lub dół. Podłączając na górę mam wrażenie, że działa tylko jeden głośnik, przy podłączeniu na dół zaczynają pracować wszystkie głośniki. o co w tym chodzi??( link

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

5. Amplituner Denona ma funkcję Audyssey, z której skorzystałem przy pierwszym uruchomieniu. Czy to jest hmm.. kalibracja kolumn? i czy to zdaje egzamin czy kopać w internecie indywidualnych ustawień??

6. Teraz moje subiektywne odczucia. Do tej pory słuchałem muzyki za pomocą spotify. Od dzisiaj mam odtwarzacz CD. Porównując jedno do drugiego wychodzi, że czystość dźwięku jest zdecydowanie lepsza na CD(co oczywiste), natomiast w moim odczuciu trochę tego brudu pasuje mi do muzyki, której słucham. Mam wrażenie, że słuchając CD brakuje mi basu. Co mogę z tym zrobić? Czy to kwestia braku subwoofera?

7. Czy macie jakieś sugestie co mogę zmienić żeby lepiej grało? Sprzęt mam od ponad roku i być może skuszę się na coś z półki wyżej(może być używane)

7. Ostatnie pytanie co mógłby zmienić przedwzmacniacz przy sprzęcie, który posiadam.

Liczę na wyrozumiałość i pomoc z Waszej strony. Szukając sprzętu sugerowałem się opiniami znalezionymi na tym forum. Brak czasu spowodował, że do tej pory nie miałem jak się w nim udzielać. L4 to jedyna szansa na zajęcie się tym tematem.

pozdrawiam forumowiczów

Michał Wujczyk

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/118087-gor%C4%85ca-pro%C5%9Bba-o-pomoc/

1. logicznie - wejście jest na początku a na końcu wyjście

2. logicznie - zatyczka do dziury jest do zatykania (słuchaj. co Ci bardziej odpowiada)

3. logicznie "głośnik puszcza powietrze". przy małych natężeniach dźwięku może nie słyszalne ...

4. skoro masz możliwość podłączenia na górę lub dół. to logiczne jest że zagra góra lub dól.

Logika zawiodła? to albo uszy nie słyszą, albo ktoś dłubał (mało prawdopodobne) W drugiej kolumnie są ZWORKI? ...

5. jaka ambicja na kopanie w Internecie...

a wystarczy wpisać w google bez kopania

np:

Ukryta Zawartość

kto ma Twoje indywidualne ustawienia??? w Internecie

czy zdaje egzamin? Słuchaj!!!

6. może tak gra CD (inerkonekt też może mieć taki wpływ). normalne że wofer dołoży basu

7. tak kolumny (to chyba najsłabsze ogniwo)

7. zmienić przedwzmacniacz? (nie do końca rozumiem pytanie) w ampli?

Ukryta Zawartość

Jako, że też chwilowo nie jestem zdrowy to coś tam skrobnę...

Ad.1 od CD do Wzmacniacza

2. dziury to wyloty bas refleksów, piankowe zatyczki można tak wkładać - w celu korekcji basu

3. Koty można przyciąć pazurki, albo wytłumaczyć czymś ciężkim, do czego są kolumny;-) nie powinno to mieć większego wpływu na dźwięk, można podkleić od wewnątrz...

4. dziwne, jeśli są założone zworki, to nie powinno być tak drastycznych róznic

5. o takich cudach nic nie wiem

6. Fajnie, że słyszysz różnicę, i to w moim odczuciu właściwie, reszta dalej...

7. Pre (przedwzmacniacz) nic nie da, raczej trzeba kupić zamiast tego amplitunera, bo to najgorszy element, sensowny wzmacniacz zintegrowany, to może rozwiązać wiele problemów, albo umożliwi postawienie konkretniejszych pytań..

I zdrowia życzę;-)

do evenementus: dziekuję za odpowiedź i życzliwość, fakt jestem zwykłym bananem w tej kwestii, łącznie z tym, że dowiedziałem się gdzie jest wejście gdzie wyjście i że do ampli nie daje się przedwzmacniacza;) po prostu nigdy nie interesowałem się tym zagadnieniem. Z tym, że coś jest logiczne nie będę polemizował z osobą, która obraca się w tym temacie :)

Pytanie czy jesteś w stanie zaproponować jaki woofer do mojego zestawu?

do wit-told: Jesteś w stanie napisać jakim klejem mogę to zrobić? dziękuję za zainteresowanie postem i życzenia ;)

Reasumując: zmieniam mieszkanie w niedługim czasie i zrobię tak, że obecny sprzęt zostawię podłączony do TV dokupując tylko woofer. Z tego co zrozumiałem nie pozostaje mi nic innego jak po prostu kupić osobny sprzęt do słuchania muzyki, który znajdzie się w innym pokoju ;)

dzisiaj zdobyłem zwykły kabel by porównać różnicę w dźwięku. Mam jeden kawałek by porównać, który słyszałem na koncercie i głowę mi zmiażdżył. Chciałbym móc go odtworzyć w domu i póki co to nie to. Po sprawdzeniu zwykłego kabla i podłączeniu Wireworld Soltice 5.2 jest słyszalna różnica. Wszystko gra zdecydowanie lepiej, niemniej zwykłe kable potrafią przekazać na kolumny niski i głęboki bas.. Macie pomysł jakie kable warto spróbować? cena do 200 zł

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.