Skocz do zawartości
IGNORED

Topowy głośnik średnio-niskotonowy

mirfak

Rekomendowane odpowiedzi

A jakie są te zniekształcenie, bo w necie ich kopułki za 4 stówki a pomiarów brak. Za to dane parametry zupełnie przeciętne. Charakterystyki jakieś zdejmowane przez każdego samodzielnie, a kopułeczki kolorowe jak ta chińszczyzna sprzedawana na Allegro pasująca "do wszystkiego".

Na przykład o wszystkich dostępnych od bagażnikowego importera w necie, tego z którym na reklamacje umawiasz się na mieście po przesłaniu e-maila z "tajnym" adresem.

TW25A20, A20Mg, A26, A28. Ceny od 330 do 420 złotych za sztukę, brak kart katalogowych producenta, tylko pomiary sprzedawcy. Głośników tych nigdy wcześniej nie było w ofercie Audax.

Ich widoczną innowacją są magnesy neodymowe prawdopodobnie w radiatorze.Jeśli ich powtarzalność jest w przedziale mniejszym niż 0,25db to można zrozumieć cenę.

Ale podawane parametry są skąpo i w niczym nie odbiegają od głośników na przykład LPGmbH dostepnych u Monacora za ceny o 100-200 złotych niższe, nie wspominając o Seasach. Wavecorach, czy SB-A za połowę ceny tych tajemniczych Audaxów.

One są inne chociażby ze względu na fakt wysokiej szczeliny i krótkiej cewki. Posiadam wersje TW25A26 i dodatkowo kupiłem tylko tytanową kopułke bez napędu i sobie tak zmieniam i słucham.

HM130Z0

Mocny zawodnik .

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Tak nie ma żadnych pomiarów ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No wiesz? To ruskim wierzysz? :-)

Właśnie rzecz w tym ze wyłącznie są takie pomiary. Do starych Audaxów były karty producenta. W Ofercie mają na razie trzy stare modele wysokotonowców, 25mm tekstylny i tytanowy oraz kopułkę 34mm.

W Polsce brak rzetelnego dystrybutora, tylko jakiś import bagażnikowy.

One są inne chociażby ze względu na fakt wysokiej szczeliny i krótkiej cewki. Posiadam wersje TW25A26 i dodatkowo kupiłem tylko tytanową kopułke bez napędu i sobie tak zmieniam i słucham.

Ale maja też magnes neodymowy?

Bo kopułki wyglada tak samo jak z TW25A0 i TW25A8 więc domyślam się, że inny jest napęd. Ale prawie 330 czy 420 złotych zamiast 110 to jest spora różnica, która jednak coś powinna wnosić konkretnego do parametrów..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

HM170Z16

Topowym bym go nie nazwał .

Zniekształcenia są średnie a parametry TS nie dzisiejsze nieco .

Głośnik wymaga sporej obudowy i pełnej kompensacji BS żeby coś tam basem zagrał .

Średnica jednak dobra .

Nie wieżę .

Mówię Ci, że mam ten głośnik 2 lata .

I nie piszę o niczym czego sam nie miałem i nie mierzyłem .

która jednak coś powinna wnosić konkretnego do parametrów..

A nie wnosi ?

A SPL ?

A mniejsze zniekształcenia ?

Co jeszcze ma wnosić ?

Jak mi Raven przesle zlotego Audaxa to Ci powiem, czy sie zgrywa z Satori16 ;)

Polecą jutro lub we wtorek .

Już spakowane .

Grypa mnie zmogła :)

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

A nie wnosi ?

A SPL ?

A mniejsze zniekształcenia ?

Co jeszcze ma wnosić ?

No własnie sie pytam co wnosi? Sam magnes neodymowy nic nie musi wnosić. Magnes to magnes.

Slawek213 napisał że ma długa szczelinę i krótką cewkę, to już jakaś informacja. Tylko dlaczego nie od producenta?

Ale maja też magnes neodymowy?

Bo kopułki wyglada tak samo jak z TW25A0 i TW25A8 więc domyślam się, że inny jest napęd. Ale prawie 330 czy 420 złotych zamiast 110 to jest spora różnica, która jednak coś powinna wnosić konkretnego do parametrów..

Są chyba trzy rodzaje z tym napędem jeden to szmatka a26, potem chyba złoto a28 i tytanowy i magnezowy też.

Najgłośniejszy jest ten ze szmatką i mnie się podoba jego brzmienie ale to ze wzgledu na postępującą z wiekiem głuchotą w moim przypadku (fmax=13,2kHz)

I nie ma znaczenia czy neodymowy czy z ferytu jest magnes, lecz istotna jest jego siła, no i cała reszta: czy jest tłumiony elektrycznie czy mechanicznie.

No i kształt tej kopółki szmatkowej jest bardziej okrągły a materiał bardzo delikatny

Mile zaskoczony jestem Qm=19 w tym sredniotonowy. Jezeli tak jest to warto sie pochylić nad Audaxami.

raven1985, próbowałeś może połączyć tytanową kopułkę Audaxa z jakims wooferem Ushera np. 8945A? Jeśli tak, to jakie wrażenia?

Albo 8948A

----------------

nie ma znaczenia czy neodymowy czy z ferytu jest magnes, lecz istotna jest jego siła, no i cała reszta: czy jest tłumiony elektrycznie czy mechanicznie.

W przyp[adku który opisałeś istotna jest długa szczelina i krótka cewka. Dlatego trzeba silnego magnesu do utrzymania strumienia w szczelinie. Dlatego est tam ten neodym. Wcale nie znaczy że sam zastosowany magnes wyniesie parametry na jakieś niebotyczne wyżyny, mimo ze z budowy długiej szczeliny można spodziewać się niższych zniekształceń, o ile jest odpowiednio zrealizowana co nie jest łatwe.

Trzeba by porównać jednolite pomiary spl i thd TW25A0 z TW25A26 i TW25A08 z TW25A20 by stwierdzić co to dało.

raven1985, próbowałeś może połączyć tytanową kopułkę Audaxa z jakims wooferem Ushera np. 8945A? Jeśli tak, to jakie wrażenia?

Albo 8948A

Nie .

Testowałem tylko z SS 12mu , HM130, Hm170 i satori.

TW25A08

Postaram się go kupić w jakieś niedalekiej przyszłości .

węglowymi

Nie miałem .

dlaczego nie od producenta?

To pytanie do producenta :)

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Ja akurat wierzę sobie. Kupiłem, mam, słucham, mierzyłem, WIEM. Dyskusja moja z osobą, która nie ma, nie mierzyła, nie aplikowała i nie wie, nie ma sensu.

Średnica jednak dobra .

I dlatego jest wart uwagi. Mnie osobiście śmieszą wynalazki typu Illuminator, z wychyleniem jak subwoofer (którego ni cholery nie da się wykorzystać) i z dramatycznie niską efektywnością. Jeśli to są konstrukcje "dzisiejsze", to ja cały jestem niedzisiejszy, bo dla mnie to głupota ;-)

Po pomiarze zniekształceń IMD beryl ... no cóż :) Głośniki mają dobrą powtarzalność bo większą rozbieżność miał beryl SS niż te Audaxy mimo że jest parowany niby .

I TO MNIE ŚMIESZY NAJBARDZIEJ :-D Jak tylko zmierzyłem moją pierwszą parę tytanowych, wiedziałem, dlaczego skanspiki i brzoskwinie są sprzedawane w parach, a Audaxy nie.

Natomiast to, jak lemingi łykają propagandę skanspika, smuci mnie bardzo :-(

Sam magnes neodymowy nic nie musi wnosić. Magnes to magnes.

Ale jak się go umie zaaplikować, to wnosi. Pochyl się nad problemem wytłumienia fali od tylnej strony membrany i nad tym, dlaczego magnes jest naleśnikiem na zewnątrz, a nie walcem w środku, jak w zwykłych głośnikach.

czy macie doświadczenia z węglowymi Audaxami?

Nie. Interesują mnie wyłącznie aerożele.

Mocny zawodnik .

Taaa... Jak pisałem, miałem ich 10. WSZYSTKIE 10 pomiarów SPL mieściło się w polu +-0,5 dB. Jak dla mnie, to kontroli jakości inni producenci powinni się uczyć własnie od tych ludzi, którzy robią te "chińskie" Audaxy.

Jak mi Raven przesle zlotego Audaxa to Ci powiem, czy sie zgrywa z Satori16 ;)

A ja żenię Satori z magnezowym. Myślę, że to będzie petarda. Do tego będzie 15" bas w N-Frame albo 2 x 15" w W-Frame.

• 1 rok później...

On nie wie, o czym pisze. Bo nie pisałby takich bzdur.

Mam TW025A20, TW025A20Mg i TW025A28. I wiem, dlaczego Audax nie dobiera swoich kopułek.

Biedne berylowe skanspiki po półtora tysiąca, co nie umieją mieć niższych zniekształceń i trzeba je parować :-)

czesc,

mam kilka pytan dotyczacych gllsnikow audax

skontaktowal bys sie ze mna, chcial bym porozmawiac 506696070 Bartlomiej

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.