Skocz do zawartości
IGNORED

Neutrik Speakon do ktorych pinow przylutowac kable?

Sweetepete

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuje zeby mnie ktos oblatany w temacie uswiadomil do ktorych pinow we wtyczce typu

Neutrik Speakon nalezy przylutowac kable. Wtyczka jest cztero pinowa, ja powinienem przylutowac trzy kable, 2 dodatnie i jeden ujemny. Niestety nie mam pojecia ktore piny za co odpowiadaja.

Kabel po zmontowaniu bedzie laczyl wzmacniacz stereo z subwooferem firmy Rel za pomoca wejscia wysokopoziomowego.

Typ wtyku Neutrik Speakon NL4FX

Niestety nie posiadam orginalnego kabla zeby go rozkrecic i zobaczyc co i jak, dlatego zwracam sie o pomoc do Was, bo nie chce zrobic zwarcia i czegos uszkodzic.

Moze jeszcze ktos podpowie jakiej grubosci kabla do tego uzyc.

Z gory dziekuje za pomoc.

Witam!

Myślę, że powinno to wyglądać tak:

1+ - przewód dodatni kanału R

2+ - przewód dodatki kanału L

1- lub 2- - przewód ujemny kanału R lub L

Montując kable do wtyczki typu speakon radziłbym Ci "ocynować" końcówki, przykręcić kable i zanim skręcisz wtyczkę "na amen" to sprawdź czy wszystko działa poprawnie. Nowe speakony Neutrika bardzo ciężko się rozkręcają... o ile wogóle...

Pozdrawiam

Ok, dzieki bardzo za odpowiedz.

Z Twojej wypowiedzi wynika, za piny sa oznaczone. Tak?

Pytam bo wtyczki jeszcze nie widzialem, bo przesylka jeszcze nie dotarla.

Wynika tezze kable sa przykrecane a nie lutowane do pinow czyli prosciej, kable beda ocynowane na 100%, zeby sie nie utlenialy.

Mozesz jeszcze doradzic jaki kabel uzyc do tego? Jakiej grubosci?

Mam taki internetowy, bedzie sie nadawal?

Piny są oznaczone w środku wtyczki. Kable są przykręcane.

Jeśli chodzi o kabel, to moim zdaniem musi to być kabel głośnikowy a nie, jeśli dobrze zrozumiałem, skrętka komputerowa... Sygnał, który będziesz wysyłał na wejście w RELu pochodzi przecież z wyjść głośnikowych wzmacniacza... Dobrym wyjściem będzie zastosowanie płaskiego kabla głośnikowego, np. coś takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub coś bardziej audiofilskiego (droższego) według uznania... W łatwy sposób oddzielisz poszczególne żyły od siebie, co pozwoli na zrobienie trójżyłowego kabla (2+1). Z drugiej strony możesz założyć banany lub widełki, w zależności od potrzeb. Jeśli masz jakąś większą odległość suba od wzmacniacza zastosuj grubszy kabel (2,5mm). Przy montażu kabla do speakona zwróć uwagę na długość odizolowania kabla do ocynowania, jeśli dobrze pamiętam Neutrik sugeruje 12mm, na folii wszystko masz rozrysowane... Jeśli będzie to krótszy odcinek śrubki nie docisną prawidłowo kabla... Przy dokręcaniu niebieskiej nakrętki ułóż odpowiednio kabel, aby ściągacz ładnie docisnął (ścisnął) poszczególne kable...

Powodzenia!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.