Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z odtwarzaniem fonii z DVD przez DAC

Salwa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Podłączyłem odtwarzacz DVD do DACa. Płyty cd grają bez zarzutu, odtwarzacz działa jako napęd jak trzeba. Natomiast gdy włożę do odtwarzacza płytę dvd, to głos nie idzie przez DAC do głośników. Nic nie gra. Połączenie cyfrowym coaxialem rca.

Coś jest nie tak, ale co? Prośba o rady co zrobić, żeby można było słuchać nie tylko cd, ale i dvd przez ten DAC.

Dodam koniecznie, że mowa o stereo, 2 głośnikach, a nie kinie domowym w tym problemie.

Ogarnij się chlopie - może na początek podaj firmę i model tego DAC-a.

Potem poczytaj o tym, że ... płyty CD to 44.1 kHz , a płyty DVD (o ile w ogóle wybierze się ścieżkę PCM,

to są kodowane jako 48 kHz. Jeśli więc masz DAC, który obsługuje tylko 44.1, to będzie on głuchy jak pień.

Na DVD nie ma czegoś takiego jak 5.1 PCM ! ! ! PCM może być tylko stereofoniczne.

DAC czyta tylko PCM, nie przeczyta AC-3 czy też DTS !

Jeśli w MENU playera jest opcja transkodowania AC-3 i DTS do formatu PCM, to jest szansa, że zagra,

ale to ciągle będzie 48kHz i jak ma DAC-a tylko na 44.1 kHz (pod CD) to nic nie odtworzy.

Ogarnij się chlopie - może na początek podaj firmę i model tego DAC-a.

Potem poczytaj o tym, że ... płyty CD to 44.1 kHz , a płyty DVD (o ile w ogóle wybierze się ścieżkę PCM,

to są kodowane jako 48 kHz. Jeśli więc masz DAC, który obsługuje tylko 44.1, to będzie on głuchy jak pień.

Dzięki, to jest konkretne wyjasnienie dlaczego to się nie może udać. Dziwne że w googlu nic takiego nie znalazłem, gdy szukałem. Czyli problem jest systemowy, a nie jakiś tylko u mnie. DAC w cd playerze Burmester 052. Jeszcze raz dzięki.

Wskaż gdzie autor choćby słowem wspomina o egzotycznym DVD-Audio.

Domyślnie DVD oznacza płytę z zapisem Audio Video i na 100% takie DVD miał na myśli.

Otrzymał więc precyzyjną odpowiedź dot. swojego problemu - nie masz więc żadnego

powodu do idiotycznego szyderstwa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.