Skocz do zawartości
IGNORED

Oleś Brothers.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Do założenia tego wątku skłonił mnie niedawny koncert braci z niemieckim wibrafonistą Christopherem Dell'em w programie komedowskim.

Ale najpierw coś o braciach.Tworzą oni rodzinny duet już od wielu lat i są na naszej scenie jazzowej ale i europejskiej formacją unikatową.Niby to sekcja rytmiczna grająca z różnymi solistami ale i w duo.Czy nazwanie Olesiów sekcją rytmiczną nie jest krzywdzące?Bo to coś więcej niż tylko sekcja.To pełnoprawni muzycy w stosunku do solistów z którymi grają,a są to soliści z najwyższej półki.Bo z kim oni nie grali?Z M.Trzaską,A.Przybielskim,K.Wernerem,E.Friendlerem,M.Rabinowitzem,E.Sommer,Ch.Speedem,S.Nabatovem,T.Jorgensmanem( m.in. pierwsi Polacy w Hatology),Ch.Dellem,D.Murrayem,M.Tiberianem.A grają generalnie muzykę improwizowaną,jazz,współczesność i na pograniczu.Są otwarci na nowe,na eksperyment.Wspomniany projekt komedowski nosi tytuł Komeda Ahead.Muzycy wykonują takie kompozycje jak Kattorna,Astigmatic,Svantetic,Litania,Ballad for Bernt i inne.Rozkładają znane tematy komedowskie na czynniki pierwsze i układają w nową całość.

To fascynujące gdy można to śledzić w czasie koncertu,na żywo.Jednocześnie jest płyta,którą nabyłem po występie.Wcześniej,bo jakieś 2-3 miesiące temu byłem na ich koncercie z J.Skoliasem w repertuarze pieśni sefardyjskich.To też był piękny koncert!

Mam już 15 płyt braci i wszystkie godne polecenia.A koncerty są rewelacyjne.

https://www.audiostereo.pl/topic/118674-ole%C5%9B-brothers/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.