Skocz do zawartości
IGNORED

NAD3020+MARANTZ CD 67SE+"?"

teknoboy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Pisałem już wcześniej podobny wątek.

Posiadam w/w zestaw, kolumny Mission 731 są jego dopełnieniem. Chciałbym jednak dokonać zmiany, pozostawiając dwa wymienione w tytule komponenty.

Dysponuję pokojem w kształcie o wymiarach 2m na 5,5 m długości, uchwytami ściennymi, oraz budżetem ~ 1500 pln. Preferuje sprzęt z przednim bass-reflexem, z uwagi miejsce instalacji kolumn.

Słucham z reguły spokojnej muzyki np REM, The National, Dead Can Dance, Imany, Elton John; lub tez soft rock w rodzaju dire straits, chris rea.

Mam kilka typów jak np. :

KEF IQ 30

KEF IQ 1/3

B&W DM 602

B&W CDM 1 ???

W grę wchodzą oczywiście jedynie używane kolumny - podstawkowe, nie mam mozliwości umiejscowienia podłogowych.

Dzięki i pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/118761-nad3020marantz-cd-67se/

Myślę, że na początek trzeba spytać co koledze nie pasuje w Missionach. Potem skąd te typy i dlaczego takie. I wreszcie czego oczekuje od brzmienia.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Jeżeli chodzi o obecne kolumny Mission 731, kierowałem sie głownie ograniczonym budżetem, oraz faktem przedniego bass reflexu. Początkowo grały u mnie razem z Kenwoodem KA 660 i SONY cdp 370; co też było wyborem cenowym. Missiony wraz z tamtym wzmacniaczem grały bardzo szorstko, wysokie tony były zbyt przenikliwe i nieprzyjemne, słuchanie genesis to była momentami udręka (lepsze wrażenie robiły głośniki komputerowe 2.1 modecomu za 200zł), bas zbyt uciążliwy -ogółem klapa.

Po upgrade na NAD'a i Marantza, odczułem różnice, chociaż spodziewałem sie czegoś więcej. Dźwięk wyraźnie ocieplony, wysokie tony bardziej wygładzone, bas bardziej okiełznany, przyjemniejszy w odbiorze.

Teraz stwierdziłem, że zostawiając te dwa klocki, można pokusić sie o kolejny upgrade, tyle tylko, że teraz to kolumny wydają się najsłabszym ogniwem, więc chcąc uzyskać znaczącą poprawę, jest to wg. mnie najefektywniejszy sposób.

Co mi nie odpowiada w Missionach ? Wysokie tony, nienaturalność gitar - można powiedzieć że słuchając niektorych utworów odnoszę wrażenie jakby istniała tylko góra, trochę basu , a o środku nie ma mowy.

Oczekuje przede wszystkiem ciepłego, miłego dla ucha grania, bez większych fajerwerków, myśle że w takim budżecie pomożecie mi coś dobrać :)

Podane przeze mnie typy to wypadkowa czterech czynników : przedni bass reflex/opinie na forach/testy/cena

Kolumny podłogowe niestety odpadają definitywnie :(

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.