Skocz do zawartości
IGNORED

ile może kosztować parka małych lampek?

pmcomp

Rekomendowane odpowiedzi

Ho, ho ... popatrzcie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

$_57.JPG

Małe, niepozorne Bendixy 6900. Miałem ochotę zapłacic dużo ale ... nie aż tyle. A do końca aukcji jeszcze prawie doba.

Za ile pójdą? 500 funciaków?

Pozdro

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

Niestety wszyskie małe kultowe maluchy kosztują.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

a wytłumaczcie mi proszę:

ostatnio nabyłem też tak zapakowane-jak papierosy- lampy telefunken -a

tak jak te ze zdjęcia

ale jakoś tak nie mogę uwierzyć zeby lampy produkowane w latach 70 były tak zapakowane.

ok. nawet niech będą,

ale te z lat 60 i wcześniej ! -jakoś ciężko mi uwierzyć żeby były tak pakowane w te folijke

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Folijka to bardziej chyba domena Europy. Nigdy nie widziałem lamp amerykańskich pakowanych dodatkowo w folię. Ale też widziałem boxy wielolampowe ( styropian, karton ) tesli i np. brimarów w których siedziało kilkadziesiąt lamp. Może to urok Telefunkena ta folia????

Pozdr

PS. co do tych Tfek to jednak wolałbym zobaczyć lampy a nie pudełka, a najlepiej pomiary bo wiem że lampy nowe -stare nigdy nie używane mogą być strasznie elektrycznie rozjechane

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

Ho, ho ... popatrzcie:

Ukryta Zawartość

$_57.JPG

Małe, niepozorne Bendixy 6900. Miałem ochotę zapłacic dużo ale ... nie aż tyle. A do końca aukcji jeszcze prawie doba.

Za ile pójdą? 500 funciaków?

Pozdro

I za pińcet poszła:

Ukryta Zawartość

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Zazwyczaj punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

Powiedzmy Pan Kulczyk jesli takie lampki zechce to je sobie kupi. I nie sądzę aby ktoś śmiał wtedy nazwać go ... jeleniem. A jeśli Ty dalej tak to aż strach się bać ... vice versa ;).

Nie sądzisz?

Mądre, rynkowe przysłowie: coś jest warte tyle ile ktoś będzie chciał za to zapłacić. Ani mniej, ani więcej.

Pozdro

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Tak, ale w rzeczy samej ceny dwóch lampek wołają o pomstę do nieba... Zwykła spekulacja, jak to kiedyś mawiano. Ale jak widać lampy w tych cenach znajdują klientów. Mnie się zdarzyło zapłacić najdrożej za parę lamp ECC 801S Telefunkena w najlepszej specyfikacji i z najlepszego okresu 1.000zł, czyli też potwornie drogo. Ale w tym linku wklejonym przez Kazka cena wychodzi gdzieś 3 razy tyle... Ostatnimi czasy szaleństwo dotknęły lamp Sovteka 6H30P-DR, za dobrą parę żądają majątek... A to są słabiutkie dźwiękowo lampy, nawet w tych najlepszych specyfikacjach.

Tak, ale w rzeczy samej ceny dwóch lampek wołają o pomstę do nieba... Zwykła spekulacja, jak to kiedyś mawiano. Ale jak widać lampy w tych cenach znajdują klientów. Mnie się zdarzyło zapłacić najdrożej za parę lamp ECC 801S Telefunkena w najlepszej specyfikacji i z najlepszego okresu 1.000zł, czyli też potwornie drogo. Ale w tym linku wklejonym przez Kazka cena wychodzi gdzieś 3 razy tyle... Ostatnimi czasy szaleństwo dotknęły lamp Sovteka 6H30P-DR, za dobrą parę żądają majątek... A to są słabiutkie dźwiękowo lampy, nawet w tych najlepszych specyfikacjach.

Dobrych lamp z epoki będzie coraz mniej.

Dobre lampy z epoki będą drożeć.

A może powinny?

Ja "w lampach" zbieram na swoją emeryturę bo ZUS mi nie da.

Pozdro

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Ja "w lampach" zbieram na swoją emeryturę bo ZUS mi nie da.

Można i tak;-) Niektórzy inwestują w ziemię, niektórzy w kolumny SF Electa Amator Mk I, więc czemu nie w NOSy. Bezwzględnie prawdziwa jest natomiast teza o ZUS... To tak jakbyś kasę wrzucił do szamba...

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

A to są słabiutkie dźwiękowo lampy, nawet w tych najlepszych specyfikacjach.

Jeśli uważasz jedne z najlepszych lamp małej mocy w historii za słabiutkie, to oznacza, że nie umiałeś ich prawidłowo zaaplikować.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Jeśli uważasz jedne z najlepszych lamp małej mocy w historii za słabiutkie, to oznacza, że nie umiałeś ich prawidłowo zaaplikować.

Piotrek, ja ich nie aplikuję tylko używam w kilku swoich urządzeniach;-) Mam w tej chwili w domu kilkanaście par lamp zarówno w specyfikacji DR z lat 80-tych, te późniejsze DR-ki z lat 2001-03, wersje EW z lat 2001-03 oraz bieżące produkcje Sovteka oraz Electroharmonix Gold-Pin. W każdym razie w CD najlepiej grają EW z lat 2001-03 (zarówno w zasilaniu jak i torze), w preampie ARC Ref. 3 zdecydowanie Electroharmonix Gold Pin (w BAT VK-51SE analogicznie, ewentualnie kombinacja pół na pół EW z lat 2001-03/EHG). Jedyne wątpliwości dotyczą końcówki mocy z serii ARC Ref. Tu faktycznie EHG wydają się być zbyt łagodne, mało konturowe. Najsłabsze we wszystkich zestawieniach okazały się Sovteki z bieżącej produkcji. Jak chcesz to wpadnij do mnie jutro pokażę Ci jak która gra, dziś jadę na brydża;-)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Grasz na nich i uważasz równocześnie, że są słabiutkie? Czegoś tu nie rozumiem...

Musiałbym zmienić cały system żeby wyjść z tych lamp, a tego robić nie chcę... BAT oraz ARC pracują na tych lampach od zawsze. Ortodoksi vide Stary Audiofil się ze mnie śmieją, że to w ogóle nie są lampy... Mnie zastanowiło to, że wersja DR wyraźnie przegrywa ze starą EW w aplikacji w CD. Za mało mam wiedzy, żeby ocenić dlaczego tak jest.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Mnie cieszy że piszesz, że te lampy nie są najgorsze, bo to jest jakiś argument w dyskusji z ortodoksami. Ja się dużo nasłuchałem na temat g....... rodowodu tych lamp jak i całości swojego sprzętu;-)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Mnie przypadły do gustu Gold Piny Electroharmonixa. Świetnie nadają się do krzykliwego Reference 3. A to jest najtrudniejsze w optymalizacji pracy i chyba najsłabsze z całego systemu urządzenie. CD i końcówkę mocy oceniam jako produkty bardziej udane.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.