Skocz do zawartości
IGNORED

Porównanie: wyjście cyfrowe i analogowe

krzysztof1

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o opinię osoby bardziej doświadczone odemnie...

Nie jestem pierwszą osobą, która chce kupić DVD dobrze odtwarzające stereo. Zapoznałem się z opiniami na tym forum i widzę. że odtwarzacze do 1000PLN nie są w tym dobre (Fonica bije je na głowe :))

Moje pytanie jest następujące: Czy szanowni Forumowicze używają wyjść analogowych audio, czy może cyfrowych?

Dlaczego takie pytanie?

Ponieważ wiem, że sygnał cyfrowy zapisany na płycie CD nie może być inny przy odtwarzaniu w dobrym odtwarzaczu CD niż w kiepskim DVD! (oczywiście jeśli podłączymy oba żródła do tego samego wzmacniacza) Wniosek z tego, że jeśli używamy wyjścia cyfrowego nie powinno być różnicy w jakości dźwięku. Powinna ona wtedy zależeć od przetworników w wzmacniaczu. Chyba, że jest coś o czym nie wiem? Jeśli się mylę proszę mnie poprawić...

Nie wiem czy mam rację... bo nikt nie odpowiada... :-(

Czy nikt nie porównywał jak się zmieni jakość dźwięku po przełączeniu wyjścia z jednego na drugie?!

Ja na razie nie mam takiej możliwości ponieważ jeszcze nie kupiłem sprzętu. Może ktoś mnie uświadomi zanim zrobię jakiś błąd... np. wydam niepotrzebie kupę kasy... ?

Teoretycznie masz racje. Niestety praktyka pokazuje co innego. Ja testowalem i po analogu i po cyfrowym laczu. Wg mnie w modelach ktore przesluchiwalem nie mialo to znaczenia jakie polaczenie. Natomiast znaczenie mialo jaki player. Jak pisalem Pioneer 444 brzmial tak ze plakac sie chcialo a Fonica przy nim to sprzet audiofilski :)

Natomiast dzwiek harman/kardon calkowicie mnie satysfakcjonuje i nie slysze roznicy czy po cyfrowym czy analogowym laczu.

Hi

oczywiscie rzecz zalezy rowniez od tego w jaki przetwornik D/A zostal zaopatrzony wzmacniacz. Jesli bedzie to "wysoki " Pioneer to pewnie ma kosci Burr-Bown, jesli "wysoki" Denon - firmowa Delt-Sigma i w tych przypadkach zaden tani dvd cz cd nie ma polotu, ale jesli jest to budzetywy Technics czy Thompson to czeczywiscie roznicy nie bedzie.

Jak zawsze wszystko zalezy od zasobnosci portwela.

pozdrawiam

Więc wystarczy wzmacniacz lub amplituner z dobrymi przetwornikami i nienajlepszy (tani) odtwarzacz DVD aby rozkoszować się dobrej jakości dźwiękiem z płyt CD?

Skoro tak to po co te wszystkie dyskusje na tym forum odnośnie stereo w DVD?! Wystarczy zapomnieć o wyjściach analogowych i wszystko jest OK!

Mam h/k avr 430. Mialem kiedys h/k avr 4500. I tez nie bylo slychac specjalnej roznicy.

Do krzysztof1

Mimo ze teoretycznie przedmowcy maja racje i wszystko powinno zalezec od ampa ktory obsluguje 0 i 1 z CD to jednak radzilbym odsluchanie sprzetu ktory chcesz kupic zeby uniknac rozczarowania.

Pioneera i Fonice podlaczalem pod ten sam wzmacniacz i roznica byla kolosalna a wg teorii powinny grac tak samo skoro o wszystkim ma decydowac wzmac.

Praktyka jest taka,że żródło(czytaj DVD) łączone cyfrowo ma wpływ na dżwięk.Przed HK 22 słuchałem Panasonica S35 z tym samym ampem i przewodem.Różnica w dżwięku na korzyść HK wyczuwalna.

W moim przypadu byłem zdziwiony dużą różnicą pomiędzy połączeniem analogowym a cyfrowym. Analogowo jest ciszej,mniej szeleszcząco ale i mniej detalicznie, mniej żywiołowo.Z drugiej strony analogowo lepiej rysowana scena

(jej głębia), Ladna średnica i lepszy bas,czuć przestrzeń.

Kup dobry kabel cyfrowy koaksjalny i zapomnij o temacie. W większości przypadków będzie lepiej i zaoszczędzisz sporo $$$ na kablu analogowym.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elfan ma racje , tu jest cos dobrego za 1/3 ceny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.