Skocz do zawartości
IGNORED

Pomóżcie wybrać zestaw kina domowego :-)

Rogal

Rekomendowane odpowiedzi

Elfan

>Ja za 1100zł ma do sprzedania Kody F51.<

Witam.

Elfan a co masz na oku nowego że sprzedajesz Kodę 51?

Zauważyłem że na Allegro nawet jest wystawiona.

Pytam, bo jadę za dwa tygodnie na odsłuch Kody (m.in. 51) i może zwrócę uwagę na co innego.

Pzdr.

Bigmar

a tak poza tematem. Elfan a jaką dokładnie konfiguracje planujesz? Mimo wszystko uważam że q1 na przód to troche za mało, niezastanawiałeś się przypadkiem nadwersją kompaktową q4 i q1compact? jestem raczej przekonany w 100% że to da lepsze efekty.....

Pozdrawiam

mysle ze w 12m2 nie powinno byc źle,jak ich słuchałem w 20m2 (pokój odsłuchowy) to basu było nawet dosc duzo jak dla mnie wiec w 12m2 powinno byc jeszcze lepiej,na dodatek pokój mam dosc dobrze wytłumiony.Wiec jestem dobrej mysli.

Tak więc byłem dzisiaj w sklepie na bemowie z podanego na forum linka (dzięki !!) i odsłuchałem głośników KODY. Najpierw fronty modelu 51, potem fronty z modelu 702 plus warianty z subami. Co do ampli i dvd to oni mają tylko sprzęt KODY tak więc nie wiem jakby to było przy innych amplach... Generalnie dla mnie model 702 jest odsłuchowo lepszy. Gra pełniej i głośniej nawet przy tym samym wysterowaniu ampla. Co do niskich tonów to głośniki chyba mają mocne twarde zawieszenie przez co raczej nie nadają się do dance`u i takich dłuższych partii basowych. Soprany za to bardzo ciche, miękkie i nie szeleszczące. To tyle odemnie - podzielcie się uwagami na temat zdania laika.

PS. Chyba jednak te średniej klasy ample i dvd KODY nie są najlepsze !! :-)

Witam Szanownych Forumowiczów.

Jest to moj pierwszy post i gdybym pisał to dokładnie jak przedmówca , który założył ten wątek.

Liczę na Waszą pomoc i jestem ciekaw Waszych opinii o KD.

Poświęciłem cała sobote na odsłuch wybranego sprzętu w sklepach.

Podzielę się moimi spostrzeżeniami.

Po pierwsze odsłuchu moim zdaniem powinno się dokonać w pomieszczeniu w którym będzie zainstalowane KD.

Kazdy sklep ma inna akustykę. Sklepy (w tym samym mieście) aby nie konkurować między sobą sprzedają różne marki. Ciężko znależć miejsce aby w tych samych warunkach dokonać odsłuchu różnych kofiguracji.

Wyznacznikiem stereo dla mnie jest mój zestaw, który jak dla mnie wystarcza(i raczej nie ma się czym chwalić):

wzmak technics 810 + korektor (podbite tylko o 3dB pasmo 60Hz i 12,5kHz reszta płasko)

Cd technics jakiś podstawowy model

kolumny Tonsil Bolero (od basu odpadła mi część tynku na suficie : ) - ale to dawne komunistyczne budownictwo - cement został u kierownika budowy :)

pokój 18m2

materiał odsłuchowy: Sisters Of Mercy - Floodland - CD

Yello - The Best - CD

Santana - Live - DVD

SW - Mroczne Widmo - DVD

Pierwszy testowany zestaw to KODA AV600 + zestaw kolumn FC21

Stereo całkiem przyzwoite ale w porównaniu do Bolero brak basu - podłaczenie suba zniwelowało tą różnicę

Zmiana na zachwalane przez internautów AV702. Zdecydowanie inaczej. miej wysokich tonów . Wokal tak jaby zza ściany. Dla mnie wynik w stereo niezadawalający

Kino domowe test z FC21. I tu nie wiem ale to chyba wina pomieszczenia , bo efekty bardzo mało wyraziste. Wszystko grało a bazy przestrzennej nie słyszałem. Na AV702 już nie testowałem.

Amp 600 - wady: mało czytelny wyświetlacz i nieatrakcyjny design (subiektywna opinia)

Nie testowałem funkcji tylko zasadniczo odsłuch.

Drugi zestaw (w innym sklepie)

HK 230 + Mission M34

Stereo przepiękne, szeroka baza, góra i dół sharmonizowane. I zaskoczenie , po podłaczeniu sluchawek HD 570 wspaniale wysterowane , miękki niedudniący bas , technics tak nie potrafi :(

Ze względu na ograniczenia w sklepie KD nie odsłuchiwałem.

Amp - wielki czytelny wyświetlacz, oryginalny wygląd. Bezpośrednia regulacja barwy dźwięku.

Yamaha amp 550 + DVD 550 (w MM)

test pierwszy stereo na kolumnach JBL (symbolu nie pamiętam ale za to cenę 5999zł) Poprosiłem test z kolumnami , które dobrze zagrałby w stereo :) Cenę poznałem później.

Piekny dźwięk ale pod publikę, przerasowane górne i dolne pasmo

Test dwa na zestawie INFINITY HCT5 (2600zł)

Sterero w porównaniu do tego jak wyżej to tak jakbym zaczoł słuchać MP3 z tel.kom.

W kinie dopiero te małe monitorki pokazały co potrafią . Nisamowita baza przestrzenna, każdy obiekt można było palcem pokazać w przestrzeni. Sub też nieżle oddawał. W pewnym momencie zauważyłem, że ten dźwięk zaczyna przyciągać innych ze sklepu (czyli robi wrażenie :)

Co mnie zaskoczyło, że te monitorki potrafiły nagłośnić dość dużą przestrzeń (ok 50m2) i w końcu w media nie mają salonów do odsłuchu a tu takie pozytywne wrażenia.

DVD 550(fabryczny firmware) poddałem wszechstronnym próbom odczytu nosników.

Czyta następujące kombinacje:

DVD+/-RW

kilka Divxów na DVDR

równocześnie jpg i mp3

wyświetla pliki mpg nagrane jako ISO

Dobrze traktuje niestandardowe rozdzielczości (DVB)

SVCD

akceptowalna szybkości wczytywania dużych plików jpg

Chciałem jeszczy przetestować ONKYO - nowa serię 502 , ale nikt nie miał

Moje wnioski:

Żeby słuchać dobre stereo w KD trzeba duuuużo kasy na głośniki i chyba budżetowy(czyli ok 2500-3000zł) zestaw KD temu nie podoła.

Czy jest sens w takim razie wydawać wielką kasę na zestaw KD o takich samych parametrach w stereo, który już stoi w domu?

Może zainteresiwać się jakimś zestawem combo , który będzie dobrze grał tylko w KD i wydać np 1700zł.

Czy możecie coś polecić w tej materii?

Jeśli będę miał mozliwość to potestują kolumny polecane z początku wątku z ww ampami

Uff.. Pozdrawiam

Arek

• 2 tygodnie później...

Witojcie. Przepraszam za dłuzszą przerwę... A więc sprzęt już mam :-). Zdecydowałem się na Yamahe 550-ke i DVD Yamaha 550-ka a kolumny odqpiłem od ELFana (fronty Koda F51 i sub SW 100B). Sprzęt rozstawiłem w pokoju o pow. około 18m2. Ampla z dvd połączyłem analogiem ("czincze") i cyfrowo (coaxialem). Jak narazie sprzęt działa poprawnie - DVD bez żadnych problemów !!. Jakość wytwarzanego dzwięku na poziomie zadowalanjącym mnie. Pilot od ampla (duży) obsługuje bez problemu funkcje CD i DVD. Generalnie sprzęt warty polecenia w tym przedziale cenowym (całość ok. 3600zł)

Pozdrawiam.

3.14-ter: że co ?? można drukowanymi literami ??.

Pewnie, że się podziele.

Po pierwsze: dosyć mocno trzeba naciskać guziki w DVD żeby załapywało oraz brak przycisków przełączanie utworów na panelu przednim...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.