Skocz do zawartości
IGNORED

Tannoy M2, prośba w doborze wzmacniacza i DAC

kukiz11

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich na forum,

Kilka dni temu wszedłem w posiadanie zadbanych Tannoy M2. Zostały sprawdzone pod dobrym zestawem i nie ma żadnych zastrzeżeń co do dźwięku. Obecnie szukam wzmacniacza i DAC. Wzmacniacz jaki mam możliwość kupienia to Marantz PM7000, czytałem że są to dobre i sprawdzone japończyki. DAC jaki mi wpadł w oko to "Vincent DAC DAC-1" jeszcze na gw.. Budżet jakim dysponuje to 2500zł. Jestem otwarty na Wasze propozycje.

Pozdrawiam

Janusz

Witam wszystkich na forum,

Kilka dni temu wszedłem w posiadanie zadbanych Tannoy M2. Zostały sprawdzone pod dobrym zestawem i nie ma żadnych zastrzeżeń co do dźwięku. Obecnie szukam wzmacniacza i DAC. Wzmacniacz jaki mam możliwość kupienia to Marantz PM7000, czytałem że są to dobre i sprawdzone japończyki. DAC jaki mi wpadł w oko to "Vincent DAC DAC-1" jeszcze na gw.. Budżet jakim dysponuje to 2500zł. Jestem otwarty na Wasze propozycje.

Pozdrawiam

Janusz

Do nich wystarczy dobry, jasno grający używany wzmacniacz do 500 zl. Nie ma sensu wydawać więcej.

Do nich wystarczy dobry, jasno grający używany wzmacniacz do 500 zl. Nie ma sensu wydawać więcej.

Zgadzam się z poprzednikiem.Arcam Alpha 7 lub 8 załatwia sprawę z nawiązką.

Zgadzam się z poprzednikiem.Arcam Alpha 7 lub 8 załatwia sprawę z nawiązką.

Za 800 zł jest teraz Arcam Aplha 9 który jakością dźwięku stanowi kosmos dla tych kolumn.

Ja je miałem w jednym czasie w domu z proac tablette 2000 i chorus 816vw .Tabletty syczały na wysokich a bas byl jak by pukac łyżką w karton.Focale oprócz tego ze wprawiały w drgania wszystkie szyby w meblach to nie prezentowały sobą absolutnie nic ciekawego.Tannoye mialy bas zaskakująco niski,gore przyzwoita i przede wszystkim nie draznily.W moim zestawieniu te kolumny grały tak ,ze nie tylko ja się zdziwiłem słuchając niektórych płyt.Proac nim sie sprzedał był schowany w szafie a focale wyniosłem do piwnicy bo w ich przypadku dluzej to trwało.Reasumują Proac sprzedałem za 1600,focal za 3600 a tannoy za 500.Moim zdaniem tak samo jak smieszna jest kwota za te kolumny ,tak samo błędne jest twierdzenie ze wydając 8 razy wiecej usłyszymy tyleż samo razy lepszy dzwięk!

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

te kolumny grały tak ,ze nie tylko ja się zdziwiłem słuchając niektórych płyt

Uparcie łączyłeś jasno grające kolumny z jasno grającym wzmacniaczem. Dźwięk otrzymywałeś niestrawny. Raz połączyłeś z czymś co gra ciepło i zobaczyłeś jak ważna jest odpowiednia równowaga tonalna zestawu. Tym niemniej te kolumny to najtańsza budżetówka.

Oświece Cię iż wzmacniacz Copland gra szybkim i krótkim basem ,rozdzielczą górą z dużą ilośćią informacji ale twierdzić ,ze gra jasno albo jak co niektórzy tutaj piszą ,że jest JASNY DO BÓLU uświadamia mnie jeszcze bardziej w przekonaniu ,ze wiekszość ludzi tutaj wypowiada się o sprzecie nie mając o nim bladego pojęcia.Ten wzmacniacz nie gra jasno.Oczywistym jest ,ze te kolumny to budzetowka ale na tle innych w swoim pułapie cenowym są wręcz wybitne!Powiedz mi w jakim zestawieniu miałeś te tannoyki ,że Ci tak zalazły za skóre?A csa28 z czym słuchałeś skoro piszesz ,ze to jasny wzmacniacz?

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

Witam,

Dzięki wszystkim za zamieszczone w postach informacje. Tannoy są przyzwoite na początek, w przyszłości będę myślał nad lepszymi kolumnami i w związku z tym chcę mocniejszy wzmacniacz. W dalszym ciągu zastanawiam się czy brać Acrama alpha 9 za ok 800zł czy poczekać aż się trafi Marantz PM7200 lub 8000. Jak do tej pory nikt nie wypowiedział się o DACu, dodam że nie planuję CD a muzyka będzie leciała z PC. Z góry dzięki za info.

Pozdrawiam

Janusz

Tym niemniej te kolumny to najtańsza budżetówka.

Nie przesadzajmy, że najtańsza. U "idiotów" można kupić taniej i o wiele gorzej, nie mówiąc już o Allegro, którym jak widać w wielu wątkach jesteś zafascynowany...

M2 i M2.5 to rewelacyjne kolumny zarówno w czasach kiedy się ukazały jak i w obecnych. To, że kosztują niewiele nie świadczy o tym, że są kiepskie brzmieniowo. Kiedy były nowością łączono je ze wzmacniaczami kilka razy droższymi i dopiero wtedy pokazywały na co je stać. Miałem te kolumny przez 8 lat, ale przez swoją głupotę sprzedałem i teraz ogromnie żałuję... Cóż, cały czas się człowiek uczy...

Zdecydowany jestem na wzmacniacz Acram alpha 9.

Z DAC-iem jest problem bo nie wiem który wybrać. Mam kilka na oku:

1. DAC-04 Stelaudio

2. Vincent DAC DAC-1

3. DAC WM8741 ( samoróbka) link:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Który z nich będzie najlepszy do zestawu Tannoy M2 i Acram alpha 9?. Ceny dwóch pierwszych są podobne, trzeci o połowę tańszy.

Ukryta Zawartość

ja mam M3 i łączę je ze wzmakami Denona (starszymi) i wg mnie jest bardzo dobrze, a wzmaki to pma-1500r, 735r, 355uk. M3 niektórzy nawet piszą że lepsze od M4, to podłogowa wersja M2.

Dzięki za wasze opinie, chociaż w dalszym ciągu nikt się nie wypowiedział co do DACa.

Audio złożone trochę na szybko i tak: Tannoy M2, Arcam alpha9 i Vincent DAC DAC-1.

Pozdrawiam

Janusz

• 2 tygodnie później...

Witam ponownie,

Arcam alpha9 przyjechał uszkodzony, nasi mili kurierzy musieli się ostro obchodzić z paczką, na szczęście dla właściciela jeszcze gra, jestem zmuszony go odesłać (paczka była ubezpieczona). A więc poszukiwania wzmacniacza ciąg dalszy. Moje kolejne typy to: Marantz pm7200/8000 lub Rotel ra980bx lub 985bx. Monitorki testowałem pod zestawem Nakamichi CA-5EII, Rotelem RB990bx i Cambridgeaudio DAC magic i to było granie! W połączeniu z Arcamem alpha9 oraz Vincent DAC-1 czuć dużą różnicę z wiadomych przyczyn ;).

Który z moich typów będzie najlepiej pasował do Tannoy M2?

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...

Witam. podepnę się pod temat (mam nadzieję że właściciel posta nie obrazi się).

W chwili obecnej mam jakieś badziewie zwane miniwieżą a chciałbym mieć coś lepszego.

Kasa jaką dysponuję to 1000 PLN (+200 PLN) - chcę wzmacniacz i kolumny. Pokój 25 mkw. Słuchach wszystkiego po trochu

Wybrałem coś takiego:

Głośniki Tannoy M2 lub 2.5

wzmacniacz:

Ukryta Zawartość

lub

no właśnie co

Ukryta Zawartość

znalazłem jeszcze coś takiego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

Kupiłeś juz Tannoy M2? Jak nie to są w b. dobrym stanie na olx razem z standami, co do ceny zawsze możesz się potargować z gościem.

Odnośnie wzmacniacza to szukam Rotela ra-980/985bx, trochę przyszłościowo. Jak zabraknie mi cierpliwości to kupię końcówkę mocy i preamp również Rotela.

Pozdrawiam

podpowiedzcie.

znalazłem coś takiego

Ukryta Zawartość

czy ten wzmacniacz , o którym gość pisze podejdzie pod te kolumny?

Ukryta Zawartość

Hej,

Założyłem ten temat jakiś czas temu, obecnie mam już wszystko kupione, spięte dobrymi kablami i jest miodzio :). Muzyka leci z kompa w dobrej jakości.

1. głośniki Tannoy M2 plus standy 70cm,

2. DAC - Vincent dac-1,

3. wzmacniacza - Rotel ra-985bx. ( szukałem też ra-980bx )

Obecny wzmacniacz jest trzecim jaki gra z tym zestawem i jest najlepszy, niby małe monitorki ale potrafią pięknie zagrać jak się je odpowiednio zasili.

Pierwszy był Arcam alpha9 i dawał sobie radę ale szału nie było, niestety musiał wrócić do właściciela ponieważ został uszkodzony w transporcie. Drugi to Pioneer A-505R, który tylko udawał że potrafi grać :D. Podsumowując nie żałuję ani jednej złotówki wydanej na Rotela!

Pozdrawiam

Janusz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.