Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny pod Denon AVR-X1100W

Kamanio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanowych kolegow,

prosze o porade dot doboru kolumn podlogowek (najlepiej czarnych) pod Denon AVR-X1100W.

Pomieszczenie ok 25m2. Zestaw ma grac muze (slucham roznej, od rocka, popu, smooth jazzu po italo disco nawet - sorki zboczenie mlodziencze :) ) ale i sluzyc jako kino domowe.

Obecnie zaczynam przygode z tego typu sprzetem i jako ze nie jestem jakims audiofilem ale z drugiej strony wydaje mie sie ze slon mi na ucho nie nadepnal, postanowilem nie dac sie skusic na platikowy badziew z MM, tylko pomyslec o czyms lepszym.

Na poczatku celowalem w Jamo albo Tage - ale poczytawszy troszke forum chyba zmieniam zdanie - bo tu koledzy raczej nie zostawiacie suchej nitki na tym sprzecie.

Ja w zw z ograniczonym budzetem celuje w uzywki i niechcialbym wydac wiecej jak 1000-1500pln na pare kolumn.

Poogladalem troszke allegro i moje dotychczasowe faworyty to:

B&W DM309, MAGNAT VECTOR 77, fonus classic 300 (te sa dla mnie zagadka, bo google nie wiedza wiele) tak zeby Denon to uciagnal.

Bardzo prosze o porade i podeslanie jakichs konkretnych typow albo wskazanie konkretnego sprzetu.

Oczywiscie zdaje sobie sprawe ze bez odsluchow sie nie obedzie.

Prosze o wyrozumialosc dla nowicjusza i z gory dziekuje za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/119235-kolumny-pod-denon-avr-x1100w/

Siemka zobacz jakieś Cantonki ja mam AVR-X2100W i canton chrono DC 507 jak na razie jestem zadowolony. W tej cenie jakieś używane Cantony powinieneś dostać :)

Dzieki fasterfox.

Pewnie bym sie skusil, ale uzywek ni widu ni slychu, a nowki wyjezdzaja grubo poza budzet.

Szukam dalej...

Hej 5z0p3, dzieki.

Tak V4 mam na celowniku :) podobaja mi sie zarowno wizualnie jak i z opinii. Postaram sie ich posluchac gdzies w miedzyczasie.

Dzieki rowniez za Klipsz'e - nie bralem pod uwage.

pozdrawiam

• 3 tygodnie później...

Szybki update dla szanownych kolegow. Moze przyda sie takim jak ja zoltodziobom w temacie poszukiwawczym...

Otoz bazujac na moim DENON AVR-X1100W odsluchalem ponizszych modeli i wg mnie, bazujac na moich niewyszukanych notatkach i nieaudiofilskim uchu:

1. Klipsch RF-52 (chyba pierwotnie moj faworyt) - dobra gora i dol (dol chyba nawet za dobry - bardziej pod kino niz muze), za to ze srednimi ciutke gorzej

2. Magnat Quantum 675 - ciutke chyba za plaskie, jakos zabraklo mi glebi..

3. Wharfedale Diamond 10.7 dla fajne granie we wszystkich zakresach, nie meczace a jednoczesnie wyrazne dzwieki

4. Heco Music Style 500 - propozycja pana z salonu - niemieckie kolumny o naprawde fajnej barwie choc troche "klockowate"

5. Monitor Audio BX6 - mile zaskoczenie - choc wizulanie mi nie odpowiadaja, to co do barwy ok. Mimo tego ze gora nie byla jakas wybitna, bardziej wycofana, to srednie i dol graly fajnie i naprawde milo sie tego sluchalo

6. Dali Senzor 7 - tego tez sie dobrze slucha i pewnie gdyby nie ograniczenia budzetowe to rowniez jeden z faworytow.

Reasumujac,

przy moich zalozeniach budzetowych (do1500PLN) gdzie rozwazalem raczej uzywki, trafilem fajna aukcje z Wharfedale Diamond 230 (ktore okazaly sie byc w koncu 240) - wiec mysle ze trafilem okazje.

Seria 200 jest zdaje sie nastepca Diamonda serii 10.x - a ja jestem z zakupu MEGA zadowolony. A co rownie wazne o ile nie wazniejsze - zona tez :)

Kolumny prezentuja sie ladnie wizualnie - maja nietypowe maskownice - oddzielne na kazdy glosnik, ladane fortepianowe fronty, a jesli chodzi o brzmienie.. to jak dla mnie graja we wszystkich zakresach dynamicznie i wyraznie nie meczac ucha - ani za ostra gora (choc naprawde wyrazna) ani nazbyt natarczywe dolem. Srednie (moze ciut wycofane) ladnie sie ukladaja dajac tzw glebie muzie.

No oczywiscie 240 to juz jest moc wiec sasiad moze czasami sluchac ze mna...

Pozdrawiam wszystkich serdecznie dziekujac za wszystkie sugestie i rady.

Z gory rowniez przepraszam ew posiadaczy wymienionych powyzej jesli nie zgadzacie sie z moja opinia - wybaczcie!

Oczywiscie przychylam sie do generalnej podpowiedzi kolegow - warto posluchac zanim sie zakupi!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.