Skocz do zawartości
IGNORED

Poprawa zestawu - pierwsza lampa?

edi7777

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, myślę o małych zmianach w moim stereo i chciałbym żebyście mnie troszkę ukierunkowali czy ma to sens. Zestaw składa się z:

Ampli onkyo tx-8050

Kolumny Dali Zensor 7

Kable Qed

Czasem CD yamaha i gramofon ale to już tylko dla klimatu.

Źródłem są w 90% pliki bezstratne i ripy z winyli streamowane z kompa po WiFi. Poza tym zestawu używam też jako radio zwykle/internetowe + czasem Spotify.

Generalnie jestem bardzo zadowolony z brzmienia. To co chciałbym uzyskać to taki efekt znikania kolumn, większa rozdzielczość/przestrzeń czy jak to tam nazwać myślę że rozumiecie o co mi chodzi. Poza tym trochę bardziej dźwięczne talerze i gitary ale zauważyłem, że sporo zależy tu od jakości nagrania. Ta przestrzeń z kolei w dużej mierze zależy od akustyki bo zestaw brzmi kompletnie inaczej w różnych pokojach. Za pół roku będę miał możliwość przygotowania takiego pokoju to wtedy będę wszystko dokładniej ustawiał. W tej chwili myślę o zakupie wzmacniacza lampowego w stylu yaqin mc-10l bo był kilka razy polecany do tych kolumn. Podłączenie przez pre do onkyo. Nie chciałbym za każdym razem przepinać kabli jak chce posłuchać radia bez włączania lampy więc trochę nie wiem jak to do końca pogodzić. Co byście mi doradzili? Bardzo żałuję że nie mogę gdzieś w okolicach Łodzi wypożyczyć / posłuchać lampy bo wszędzie są na zamówienie.

Sporą wagę przywiązuje też do estetyki sprzętu.

Z góry dzięki za pomoc :)

https://www.audiostereo.pl/topic/119840-poprawa-zestawu-pierwsza-lampa/

Wstrzymaj sie z zakupami do momentu ustawienia sprzetu w nowym pokoju i tam bedziesz mial odpowiedz na temat brzmienia. Jesli sluchasz plikow, poszedl bym w dysk NAS i urzadzenie ktore moze je obsugiwac jak np. Simple Audio, Cocktail Audio, Linn. Lub z tanszej propozycji Mac Mini czy system oparty na Daphile. Co takze pozwoli Ci obslugiwac kolekcje np. z smartphone'a.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

W tej chwili też obsługuję smartphonem lub bezpośrednio z laptopa. Takie urządzenie jako lepszy dac i do tego wzmacniacz? Bo w tej chwili onkyo robi za te dwie rzeczy na raz i raczej nie myślałem żeby je zmieniać bo osobno mam w nim drugą strefę którą chcę wykorzystać do nagłośnienia łazienki. Chodzi mi raczej o to czy dokupienie lampy wpłynie na znaczną poprawę w aspektach o których pisałem?

Zapoznaj sie z oferta, to takze dac i wzmak, nawet czasem dysk, jesli chcesz miec wszystko w jednym urzadzeniu. Windows jest zlem w Audio. Poszperaj, a lampy sa rozne, nie mozna generalizowac. Mysle ze odwiedz odpowiednia zakladke, tam jest wielu pomocnych uzytkownikow ktorzy maja wieksza wiedze niz ja w temacie lamp.

Wpierw staraj sie uzyskac maksimum dzwieku z tego co masz, akustyka to wlasnie ten klucz. Potem szukaj zmian w peryferiach.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Generalnie jestem bardzo zadowolony z brzmienia. To co chciałbym uzyskać to taki efekt znikania kolumn, większa rozdzielczość/przestrzeń

Sądzę, że Twoje oczekiwania lepiej spełni dobry zestaw kolumn z wzmacniaczem tranzystorowym - domyślając się, że budżet jest na poziomie "yaqin mc-10l".

yaqin mc-10l da Ci ciepło lampy, naturalne miękkie brzmienie, bardzo przyjemne, ale "coś za coś". To czego szukasz czyli głównie rozdzielczość zejdą na drugi czy trzeci plan (porównując w tym samym budżecie tranzystor z lampą)

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.