Skocz do zawartości
IGNORED

pelen zestaw 2.1 z blu i dlna do tv muzyki i filmów (do 5tys PLN)

G83l

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Potrzebuję pomocy w wyborze zestawu kina domowego do salonu ok 20 m2. Zaczynam od zera więc potrzebuję blu-ray ampli oraz kolumny. Będzie to głównie wykorzystywane jako dźwięk z TV (plasma Panasa 42GT60) i do muzyki. Rzadziej do filmów z blu-raya. Zależy mi natomiast na automatycznym włączaniu i wyłączaniu razem z TV (jak soundbar) i regulacji głośności z pilota TV. Do filmów mogę sobie ręcznie przestawiać źródło na wejdcie cyfrowe. Przez Dlna chce odtwarzać płyty zgrane do Flac. Nie musze miec hd. Prefruje rozwiązania one box dla wygody 1 pilota.

Sławek

Można to załatwić na dwa sposoby, pierwszy tak jak chcesz czyli zakupić tzw"kombajn", czyli wszystko w jednym w konfiguracji 2.1, znaczy odtwarzacz i wzmacniacz w jednym pudle + kolumny stereo z subem albo kupić oddzielne "klocki" , tzn amplituner i odtwarzacz blu-ray no i do tego kolumny. Jeśli zdecydujesz się na zakup "kombajnu" w konfiguracji 2.1 nie będziesz miał możliwości rozbudowy o dodatkowe głosniki typu surround w przypadku gdy spodoba Ci się wielokanałówka, znaczy 5.1 albo gdy po prostu zapragniesz taką mieć. Różnie to bywa. W zestawie "kombajn" będziesz miał suba niestety w większości przypadków przeciętnej jakości, chyba, że zechcesz wywalic na ten zestaw całą kasę. Jednak myślę, że i tak nie zagra to lepiej niż zestaw złożony z tradycyjnych kolumn + amplituner i odtwarzacz blu-ray.

Dodatkowo jeśli ma to służyć do słuchania muzy we flakach lepiej żeby to były właśnie tradycyjne kolumny a nie plastiki jakie mozna spotkać w "kombajnach"

Amplituner ma możliwość przyłączenia do siebie szereg urządzeń typu konsola, dekoder tv czyli dekoder jakiejś platformy cyfrowej, odtwarzacz czy to CD czy blu-ray. W każdym bądź razie "kombajn" takich mozliwości nie ma. kupując oddzielne "klocki" i wydając powiedzmy z 1,5 tys na ampla za następne 2-2,5 tys możesz zakupić niezłe kolumny podłogowe. Niestety w tym przypadku zabraknie na suba. Jeśli jednak będziesz chciał wykorzystać zestaw do :

Będzie to głównie wykorzystywane jako dźwięk z TV (plasma Panasa 42GT60) i do muzyki. Rzadziej do filmów z blu-raya.

to lepiej zakupić nieco lepsze kolumny niż dzielić tą kwotę między marnej jakości suba a podobnej jakości kolumny.

A to jakie kolumny kupisz zależy od Twoich preferencji brzmieniowych. Przed zakupem proponuję posłuchać jak grają bo , jeśli wybierzesz się na jakiś mały odsłuch , przekonasz się, że nie każde brzmienie będzie się podobało.

Popatrz na amplituner Marantz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

chyba, że nie podchodzi Ci kolor

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

do niego te kolumny i zostanie kupić jakiś odtwarzacz LG lub Samsunga odtwarzający wszystko

Zaproponuję też kilka zestawów z różnymi amplitunerami :

Ukryta Zawartość

wywal z tego zestawu odtwarzacz , to jakieś 8 stów mniej za zestaw, możesz spokojnie kupić jakiś LG czy Samsunga w granicach 5-7 stów, który odtworzy wszystko

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

do tego zestawu subwofer ten co w zestawach wyżej proponowanych, czyli TSW120

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W amplitunerach teraz to raczej ciężko znaleźć taki bez dekoderów hd. Od Ciebie zalezało będzie czy zechcesz kupić zestaw 5.1, czy 5.0 czy 2.1 czy 2.0 Marantz z samego początku i kolumny do niego Monitor Audio MR4 i Indana Line Tesi560 to dobrej jakości klocki natomiast zestawy 5.0 , 5.1 już nie koniecznie, choć Yamaha 775 to wysoki model amplitunera, najwyższy z serii RX-V

Po podłączeniu i odpowiednim skonfigurowaniu amplitunera , TV i odtwarzacza spokojnie ogarniesz cały sprzęt jednym pilotem, np od TV. Ja mam każdy klocek z innej firmy a mogę je wszystkie obsługiwać pilotem z tv. Wszystko to za sprawą sterowania po hdmi.

Wszystko zależy jak dużą wagę przywiązujesz do jakości i brzmienia i jakości samego sprzętu ale skoro chcesz wydać ok 5 tys zł to nie po to, zeby po pewnym czasie psioczyć bo gra to kiepsko , co nie.

Może pomogłem zawęzić krąg poszukiwań a może tylko namieszałem. Oby nie to drugie.

Swoją drogą jeśli już wspomniałeś o soundbarze słuchałem soundbara od Focala, model Dimension Soundbar o mocy 450 W który grał ślicznie. Ale przyjemność ta kosztuje 4,5 tys zł i oferuje system 5.1 z jednego "pudła".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2.1 w tej cenie to mądry wybór - temat utrudnia sterowanie jednym pilotem. Najlepiej byłoby wziąć wzmacniacz stereo z wejściem optycznym i dekoderem Dolby. Masz tutaj obsługę głośności z aplikacji, zaś muzykę dostajesz flacami przez dlna po Wi-Fi - wszystko obsługujesz apką. Do tego wzmak ma wejście gramofonowe i gra bardzo przyjemnym analogowym dźwiękiem

http://sklep.rms.pl/polk-audio-omni-a1-bezprzewodowy-wzmacniacz-wi-fi-dts-play-fi

ma też wyjście na subwoofer więc z powodzeniem do 20m kw można wziąć fajne monitory i subwoofer

http://sklep.rms.pl/polk-audio-rti-a1-rtia1-kolumny-podstawkowe-surround-2szt

http://sklep.rms.pl/polk-audio-psw110-psw-110-subwoofer-aktywny

ewentualnie, podłogi, lepsze do muzyki

http://sklep.rms.pl/polk-audio-tsx330t-tsx-330t-kolumny-podlogowe-2-szt

do tego najtańszy Blu-ray za 150zł z wyjściem optycznym i już

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Cześć

Dziękuję za Wasze podpowiedzi. Dodam tylko że z TV korzystają tez moje dzieci (samodzielny 5 latek) oraz żona. Stad nacisk na łatwość sterowania z jednego pilota od TV. Z powodu dzieci głośniki chciałbym powiesić na ścianie po obu stronach TV. Ewentualnie postawic na szafce rtv (zwykla IKEA). Duże podlogowki nie wchodzą niestety w grę.

W kategorii kombajnów to myślałem o harmanie bds 480. Tyle ze nie mogę nigdzie potwierdzić czy to obsługuje flaki przez dlna. Jak pisałem wystarczy mi jakość CD. Czy ten sprzęt dobrze gra w stereo?

Mam pytanie. Czy da się zapewnić automatyczne uruchomienie zestawu audio po włączeniu TV i regulacje głośności z pilota TV inaczej niż po HDMI? Czytałem ze NAD 7050 ma taka funkcjonalność. A czy ten wzmacniacz jest wart zastanowienia. Z opisu wynika jakiś spory wynalazek. Pytanie tylko czy dobrze gra w stereo.

BTW ja słucham rocka. Led Zeppelin Queen itp.

Mam nadzieje ze te ograniczenia są do obejścia i coś sensownego można będzie dobrać.

Przeciez kolumny maja oslony na glosniki wiec mysle ze dziecko nie powciska Ci nakladek przeciwpylowych w glosnikach poza tym 5lat to juz duże dziecko i chyba wystarczy wytlumaczyc. Monitory ogranicza troche pasmo przenoszenia i bedzie to slyszalne szczegolnie w stereo.

Nie znam innego sposobu sterowania calym sprzetem poprzez pilota tv niepolaczonym kablem hdmi. Chyba ze jest to bez przewodowo.

NAD to bardzo dobra firma i ten wzmacniacz na pewno jest warty uwagi nie wiem tylko czy do Twojego pomieszczenia nie bedzie za slaby to raz, dwa sluchasz rocka tak, wiec to dynamiczne brzmienia i wzmacniacz ten moze okazac sie jednak za slaby do napedzenia kolumn a po trzecie gdy powiedzmy wybierzesz ten wzmacniacz zostanie Ci mizerna suma na kupno monitorow.

Jesli jestes jednak zdecydowany na monitory to popatrz na Heco Metas XT301- 90W w RMS-ie, glosniki :170mm i 25mm, skutecznosc 90dB za 1,8 tys za pare, Dynaudio DM 2/6 -150W w RMS-ie, 140mm i 28mm skutecznosc wprawdzie tylko 86dB ale to male kolumienki grajace duzym dzwiekiem lub ich wiekszy brat DM2/7 z ta sama moca ale przetwornikiem srednio niskotonowym wielkosci 170mm, monitory te graja naprawde powaznie mimo moim zdaniem tak niskiej ceny ale to kosztuje w granicach 2,5 tys za pare. Gdy posluchasz zobaczysz, zdziwisz sie ich/jej "duzym"dzwiekiem i zobaczysz ze warto dac ta kase. Niestety ten wzmacniacz bedzie do nich za slaby. No i wtedy nie bedzie tez na suba. Ale za to bedziesz ustysfakcjonowany z brzmienia i moze z czasem dokupisz suba. Jedynym minusem jesli tak wogole mozna powiedziec to to ze sa to monitory bass-refleks z wylotem z tylu i musza byc w odpowiedniej odleglosci od sciany. Napewno zagraja one duzo lepiej od monitorkow HK w muzyce a powiem Ci ze brzmienie z samych kolumn rozni sie od brzmienia wspomaganego subem a takie bedzie w przypadku zestawu HK. Wszystko kwestia gustu. Pojedz i posluchaj tych Dynaudio i porownaj z HK a zobaczysz o czym "mowie".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.