Skocz do zawartości
IGNORED

Komputer ze wzmacniaczem stereo

yag

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym odświeżyć temat

Mam ja taki zestaw, komputer z klasycznym wzmacniaczem:

Komp. płyta gł. Asrock p67 pro3 przez koaksjal do => dac muse mini tda1543x4 (troszkę modowany) => Cambridge audio a500 => tannoy m3

Słucham formatów bezstratnych King Crimson, Yes, Coltrane (foobar bez grzebania w ustawieniach) oraz trochę filmów.

Czasami odpalam sobie płyty (np Metallica, King Crimson) na Cd marantz cd40 i muszę przyznać, że jakość muzyki jest zdecydowanie na plus z odtwarzacza Cd w porównaniu do flac z foobar.

Ma mnie to wciąż dziwić? Co mogę zrobić, żeby zbliżyć się do jakości cd?

Mogę też zmienić koncepcję i zrezygnować ze wzmacniacza i kolumn, wtedy zdecyduję się na nowy sprzęt (kolumny aktywne???), ale muzyka wciąż będzie pochodziła z komputera.

Pozdrawiam

Co mogę zrobić, żeby zbliżyć się do jakości cd?

czy tego CD masz podlaczonego analogowo czy cyfrowo? (domyslam sie ze analogowo, bo masz wzmacniacz) - zalecenie - zmien DAC na inny (najlepiej taki na USB)

sprawdz czy mozesz zmienic glosnosc w windowsie - jesli tak to juz masz przyczyne pogorszenia jakosci - trzeba uzyc trybu WASAPI zeby to obejsc - warto - bo to moze pomoc w uzyskaniu lepszej jakosci dzwieku (bez znieksztalcen ze strony windows)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

SONY HW55, DENON PMA-2020AE + Cambridge Audio 751R, Monitor Audio: GX200, GX50, GXC150, Silver W12, Oppo BDP-95 (ISO), Mede8er 600X3D, DAC Nostromo 5 & wzm. Nostromo, Denon AH-D7200, BT: qudelix5k & 10kg kabli wszelakiej maści 🙂

yag, masz powyłączane wszelkie audio "polepszacze" w panelu sterowania Realtek?

To jest najczęstszy przypadek, czemu z integry po SPDIF są jakieś siupy z dźwiękiem :)

Poza tym warto zastosować się do wskazówek, które kolega z forum zamieścił na swojej www:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Witam

W weekend pogrzebałem trochę w kompie zmieniając ustawienia do tych proponowanych w artykule, zmiana na 24 bity systemowo i w odtwarzaczu foobar. Niestety po zmianach komp zaczął wariować, nie było muzy z youtuba, były konflikty gdy równocześnie grał foobar i muzyka z youtuba. Jakiś pomysł co może być przyczyną i jak to ujarzmić?

Witam

W weekend pogrzebałem trochę w kompie zmieniając ustawienia do tych proponowanych w artykule, zmiana na 24 bity systemowo i w odtwarzaczu foobar. Niestety po zmianach komp zaczął wariować, nie było muzy z youtuba, były konflikty gdy równocześnie grał foobar i muzyka z youtuba. Jakiś pomysł co może być przyczyną i jak to ujarzmić?

no przeciez ze sam ustwailes tryb wylacznosci dla foobara (zgodnie z instrukcja) a ten tryb (jak sama nazwa wskazuje) nie pozwala innym urzadzeniom korzystac z karty dzwiekowej w tym samym czasie (zadnych diwiekow systemowych, powiadomien, muzyki z youtuba, innych odtwarzaczy...)

SONY HW55, DENON PMA-2020AE + Cambridge Audio 751R, Monitor Audio: GX200, GX50, GXC150, Silver W12, Oppo BDP-95 (ISO), Mede8er 600X3D, DAC Nostromo 5 & wzm. Nostromo, Denon AH-D7200, BT: qudelix5k & 10kg kabli wszelakiej maści 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.