Skocz do zawartości
IGNORED

Obudowy wzmacnaczy-jak ?

Lok

Rekomendowane odpowiedzi

No wlasnie mam takie pytanie. Jak w domowych warunkach mozna zrobic przyzwoita obudowe. Przegladajac w sieci rozne zdjecia, widze ze duzo osob wykonuje z blachy lub aluminium. Gdzie w Polsce mozna kupic takie materialy na obudowe. Jak w domowych warunkach mozna obrabiac taka blache.

Czy stosuje sie stalowa czy aluminiowa.

Jak wy wykonujecie swoje obudowy. Moze macie jakis sprawdzony patent.

I jeszcze jedno pytanie, gdzie mozna kupic takie fajne grube plyty czolowe. Z czego sa one wykonane i jak obrabiane.

W kategori diy chyba wiekszy problem stanowi obudowa niz bebechy wzmakow.

dzieki za wskazowki.

https://www.audiostereo.pl/topic/12007-obudowy-wzmacnaczy-jak/

Witam

Nie znam się na obróbce metalu i nie mam żadnych doświadczeń z tym związanych ale miałem podobny problem jak Pan. Uważam że wykonanie „ładnej” obudowy w warunkach domowych graniczy z cudem :] solidna owszem ale… Kiedyś znalazłem jakiś wątek na którym ktoś deklarował że może wykonać dowolny panel z aluminium ale aż bałem się o cenę zapytać ( były fotki i naprawdę wyglądało to imponująco). Ja znalazłem sobie kompromis!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Może nie jest to szczyt estetyki ale jak dla mnie to naprawdę nieźle wygląda i do tego ta cena :D

pozdr BartekT

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No faktycznie obudowa za 10 zl + koszta wysylki swietna. Nigdy tej zakladki w allegro nie przekladalem. Musze tam czesciej zerkac.

Dzis bylem sie dowiedziec o mozliwosc zakupu blachy aluminiowej. Niestety w tym miejscu nie mieli, ale odeslali mnie do innego. Moze w tygodniu uda mi sie podjechac. Jak tylko bede cos wiedzial dam znac.

Przyklady swietnych obudow sa w galerii pass-a i gainclona. Polecam

Zeby zrobić dobrą obudowę trzeba się naganiac .

Są sklepy z profilami i blachami aluminiowymi ,miedzianymi ,mosiężnymi w różnej grubosci.

Na miejscu jest gilotyna i blachy można już w miarę precyzyjnie pociąc .

Jesli kogoś taka precyzja nie zadawala ( np. mnie ) to trzeba oddac to wszystko do frezera który

może zrobić cuda. Naprosciej jest scianki skręcić srubami używając kątowników .

Dalej jest anodyzowanie lub malarnia proszkowa . I za wszystko niestety trzeba płacić.

No tak wszystko mozna kupic i sklecic, ale do tego potrzebny jest dobry warsztat i duze umiejetnosci. A moze jakas firma powinna pomyslec nad produkcja takich obudow. Oczywiscie za przyzwoite pieniadze.

Np. obudowa o standardowej szerokosci klockow z kilkoma przykladowymi wysokosciami. Do tego kilka gotowych plyt czolowych w roznych kolorach.

Tak mi sie wydaje ze dla dobrego slusarza nie byly to chyba problem.

Moja obudowa do pre BLS

[obrazekLUKASZ-191413_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Aby wykonac porzadna obudowe nie potrzeba wcale specjalnych narzadzi. Zwykla pila tasmowa lub stolowa, wiertarka stolowa (lub nawet reczna z przyczepianym stojakiem) i szlifierka tasmowa (belt sander) wystrcza. Troche pilnikow, papier scierny i to wszystko. Mozna zrobic kazda obudowe.

Tu jest link do mojego pierwszego powaznego wzmacniacza. Zrobilem go w '92 nie majac dostepu do zadnego warsztatu maszynowego. Nawet brushing robilem recznie (on 6" belt sander). A tak na marginesie, te profile do instalacji TO-3 output devices byly wykonane w Radmorze podczs jednej z moich wizyt (polowa ceny jaka bym zaplacil w Kanadzie). Anodowanie kosztowalo mnie ok $100

Ukryta Zawartość

Tu dodatkowy opis wzmacniacza:

Ukryta Zawartość

Moj nastepny wzmacniacz robiony podobna metoda:

Ukryta Zawartość

Tu watek w ktorym opisuje moje pierwsze powazniejsze kreacje, jeszcze z Polski ('82):

Ukryta Zawartość

W tym czasie z dobrym aluminium byl naprawde problem, tak ze nie majac innego wyjscia musialem je w jakis sposob sciagnac z Radmoru (kilka nocnych wypraw pod sklad pod mostem, jesli sie domyslacie o czym mowie ;-) )

Otwory pod przyciski byly nawiercane, a pozniej prostokatny ksztalt nadany pilnikiem. Mozolna praca na stole kuchennym . Uzylem plastikowych inserts z jakiegos innego sprzetu (Diora?). Calosc szlifowana recznie i aluminium nawet nie zabezpieczone w zaden sposob. Przy odpowiednim brushing nie bedzie ulegalo plamieniu lub korozji, utrzymujac ten sam wyglad przez lata (zdjecia robione w tamtym roku). Galki wykonane w Unimorze napisy letrasetem.

Polecam te watki jesli chodzi o rozne porady odnosnie pracy przy aluminium, lub ogolne techniczne rady:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Personalnie, jestem w stanie zrobic prawie wszystko w aluminium uzywajac tylko pile stolowa (z tarcza do metalu) i routera.

[obrazekLUKASZ-191683_1.jpg]

post-3442-100002495 1170260359_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>PD

Z recznym prowadzeniem to detal raczej pogryziony wychodzi..pozniej to juz trza pilnikiem przy pryzmie recznie lachotac powierzchnie odcinana ..mozna sie zanudzic.

Podstawa to wiertara kolumnowa..najlepiej z kolem pasowym i z odlewanym stolikiem.

A sam stolik odpowiednio wygladzonym i wyzerowana powierzchnia.

I majac taka kolumnowke to przy odpowiednim osprzecie i wiedzxy mozna wiercic,frezowac jedynie ze szlifowaniem moga byc problemy.. bo to juz musza byc b.wys.obroty i plynny posow.

U nas w kraju g.. jest w sklepach z metalami kolorowymi.

Dural o twardosci PA8 jest okazjonalnie do zdobycia.

Wybor innych to juz wogole padaka.

Juz pomijam ze czesto sama obsluga sklepu potrawi tak wymeczyc blachy ,walce rury czy prety ze czasem trudno

z nich uszkodzenia usunac.

O radiatorach to juz niewspomne..na konstrukcje zewnetrzne to niezmiernie rzadko ktory sie nadaje... bo krzywe i katow to niema.

Zorro,

Bardzo fajna obudowa. Uzywajac gotowych profili aluminiowych mozemy uniknac zbytecznej obrobki skrawaniem ;). Uzylem podobna konstrukce w mojej kommercyjnej obudowie do GC. Wszystko bylo robione na zamowienie i cena przy 70szt wynioslo mnie $100 za chassis, lacznie z wykonczeniem (brushing, anodizing, silkscreening). Hardware, knobs i connectors extra.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

[obrazekLUKASZ-191690_1.jpg] [obrazekLUKASZ-191690_2.jpg]

post-3442-100002493 1170260363_thumb.jpg

post-3442-100002494 1170260361_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>Z recznym prowadzeniem to detal raczej pogryziony wychodzi..pozniej to juz trza pilnikiem przy pryzmie recznie lachotac powierzchnie odcinana ..mozna sie zanudzic.

Ukryta Zawartość

post-3442-100002492 1170260365_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Taaak..duza ilosc zebow to istotna sprawa ..no i ostrosc pily.

A reszta to juz kwestja ustawienia/zjustowania..na czas obrobki.

No i komplety narzedzi tnacych..inne do kazdego typu materialu..czyli z roznymi katami powierzchni tnacych.

Peter swietne obudowy.

A co myslicie o takich gotowych np. to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Do tego moze mozna zamowic gdzies jakas ciekawa plyte czolowa. Czy ktos moze posiada taka obudowe. Moze udostepni kilka zdjec tej obudowy.

Czy moze jednak samemu cos sklecic.

Ukryta Zawartość

>Peter

Zawsze podziwiałem Twoje obudowy a szczególnie te mini GC.

Pierwsza sprawa to znalezc dobrze zaopatrzony sklep z profilami i blachą aluminiową.

Jak popatrzy się ile jest tam płaskowników , kątowników i kształtek to o pomysł jest

łatwo. Bez tego nici!

Z narzędzi używam tylko wiertarki z statywem oraz gwintowników .

Tą obudowę wykonałem z aluminium:

-blachy 3mm (góra,spód ,tył)

- gotowego płaskownika 80 mmx10mm (boki)

-płaskownik 100mmx10mm zfrezowany do 85mm, po bokach cwiercwałki też frezowane (front) .

- kątownik 15mmx15mm do mocowania frontu i tyłu

Wszystkie elementy kupuje zawsze pocięte z wymiarem zwiększonym o 2mm żeby było co zdjąc na frezarce.

Blachy są cięte wstępnie na gilotynie. Wszystkie cięcia i piłowanie płaskowników wykonuje mi sklep.

Własciwie tak pocięte elementy można użyc do obudowy i pominąc frezowania ,precyzja takiej obróbki jest do zaakceptowania.

Opłata za taką obróbkę jest bardzo mała i nie opłaca mi się kupować specjalistycznych narzędzi typu piła itp.

Obsługa sklepu mnie zna a zwłaszcza moje wymagania także zawsze otrzymuje to co chce.

Peter Daniel odważny jest z ciebie człowiek jak na takiej pile i taką tarczą obrabiasz

stopy aluminium. Ciekawie się czyta wpisy szanownych kolegów o obróbce skrawaniem

metali. Mam niezłomną nadzieje, że wiedza bardzo szanownych kolegów o elektronice

ma charakter bardziej profesjonalny. W końcu na Panach się wzoruje w temacie diyaudio.

Stopy aluminiowe to zaden problem, gorzej bylo z miedzia (1" x 2") ale tez do zrobienia;)

Niektorym osobom moze sie wydawac ze uzywanie pily tarczowej do metalu to cos przerazajacego, ja tez tak kiedys myslalem, ale robie to juz od dobrych paru lat, i prawde mowiac nie widze wiekszej roznicy pomiedzy obrobka aluminium a obrobka drewna.

Klon Alepha5.

Aluminium anodyzowane na czarną satynę

[obrazekLUKASZ-191790_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tarcze ktore uzywam to Freud Non Ferrous Metal Blade, 78 zebow. Wydawalo mi sie ze sa dobre do wszysttkich metali kolorowych.

Z kupnem lepszej tarczy to prawie jak w Polsce z kupnem dobrej obudowy. Wszystko co bardziej wyspecjalizowane to tez drogie. Ta tarcza tez nie jest zbyt tania (ok $100) ale tnie dobrze wszystkie metale kolorowe. Jakby nie ciela, to bym poszukal lepszej.

>Krystian Majer

Niestety Armel to lipa. W wątku o PCB 3886 masz zdjątka mojego GC w takiej właśnie obudowie. Przy prostowaniu, czy nawet zamknięciu obudowy narobisz się więcej niż robiąc taką od początku. Nie polecam. Kupiłem 2 szt. i więcej nie popełnię tego błędu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.