Skocz do zawartości
IGNORED

Obudowy wzmacnaczy-jak ?

Lok

Rekomendowane odpowiedzi

>jarekt

Moja była anodyzowana w Wa-wie w firmie Kroll.

Dokładnego adresu nie znam , wiem tyle że gdzieś w Ursusie.

Nie mam już kontaktu z osobą która posredniczyła.

Dodatkowa zaletą anodyzowaniajest to że powierzchnia

aluminum zostaje utwardzona i trudno ją zarysować.

Podczas tego procesu znika też częsc rys i uszkodzeń.

Aluminium za które płaci się 18 zł/kg w sklepach traktowane

jest jak jakiś złom , dlatego też najczęsciej gotową obudowę

trzeba anodyzować ,malować proszkowo lub szczotkowć.

Domowymi sposobami to g.. można zrobić jak się chce naprawdę dobrą obudowę.Może na zdjęciu to wygląda ale w bliższych oględzinach to gorzej.

Żeby obudowa była precyzyjna to trzeba zachować tolerancję z 0,1mm absolutne max. przy frezowaniu i toczeniu/wierceniu ,takie jest moje zdanie.

Poanodować,poanodować...tylko znajdzcie w Polsce dobre alu do anodowania...nie osiągalne.

Większość PA 6 czy PA 11 ma tyle cynku ze poanodowac to to prawdziwa sztuka.Nawet PA 38 jest dupne wszędzie w Polsce.

A pod anodowanie musi być przygotowana powierzchnia,bo tak jak ją przygotujesz to tak ci wyjdzie anodowanie.

A domowymi sposobami to nie zrobisz ani szczotkowania ani kulowania z prawdziwego zdarzenia.

Te twoje obudowy do GC Peter są piękne,ale to zamawiasz w jakiejś firmie.Jak sami anodują to wiedzą jak dla siebie przygotować powierzchnię i jakiego alu uzyć.

Cięcie piła to dla mnie nie akceptowalne na ładnie wykończoną obudowę.Bez frezu nie utrzymasz wymiaru.

A mało kto takiemu DIY-erowcowi chce pomóc w zakładach bo to jednostkowa produkcja zawsze i cenią sobie bajońskie sumy.

Trudny orzech do zgryzienia taka obudowa.

Moim zdaniem oczywiście.

Pozdr.

"Domowymi sposobami to g.. można zrobić jak się chce naprawdę dobrą obudowę.Może na zdjęciu to wygląda ale w bliższych oględzinach to gorzej.

Żeby obudowa była precyzyjna to trzeba zachować tolerancję z 0,1mm absolutne max. przy frezowaniu i toczeniu/wierceniu ,takie jest moje zdanie"

To zapraszam Ciebe Bartek na bliższe bliższe oględziny z suwmiarką i lupą.

Jak wiecie sam robię sobie obudowy.

I w zasadzie z otworowanie niemem problemu.

Mam tez maszyny do obr.skrawaniem.

Ale zawsze najgorsza jest koncowka tematu ..estetyka wykonczeniowa.

Kiedys to byly fuchy i znajomosci ..wiemy o co chodzi [Ci po trzydziestce]..

A teraz baranstwo wimbrą do tkanin potrafia czernic aluminium!?

G.. a nie galwanotechnicy.

Pewnie ze mozna wszystko samemu ..ale ile to wtedy czasu zajmie i ile to bedzie kosztowac!?

Na zachodzie to wyglada inaczej abys tylko kase mial.

U nas to nawet strach zapytac sprzedawcy w takim sklepie elektro-mechanicznym o np.[niby durnote]gwintownik maszynowy np. M2.5,do otw.czolowych czyli z zeszlifowanym czolowo czubem naprowadzajacym.

Odp.-niema!

Odp-Ma być

Odp-A taki tylko ze inny niemoze byc?

Odp_A po co taki?

Odp_-takich sie nierobi

Odp-to kupi pan ten zwykly M2.5 i go sobie zeszlifuje!

pewnie ze szlifuje bo te co mi sie by przydaly szwajcary sa po min. 150euro...

Zorro

Ja wcale nie napisałem tego posta aby się sprzeczać czy przekomarzać,tak po prostu sprawa wygląda.

Peter

Ale ja wcale nie myślę że to takie proste Peter ,wręcz przeciwnie napisałem posta bo myślę ze to bardzo trudne i domowymi sposobami tego nie zrobisz chyba ze masz maszyny tak jak Darkul ale to juz ine koszta.

Zrobienie mojej obudowy wyglada tak:

1.Zakup blach z Warszawy albo Łodzi.

2.Docięcie na gilotynie z zapasem 3-4mm.

3.Frezowanie,obrabianie,wiercenie i toczenie w zakładzie.

4. Obróbka szlifiersko-polerska do wstępnego pozbycia sie rys.

5.Kulowanie przed anodowaniem aby nadac odpowiednia fakture.

6.Galwanizeria i anodowanie..jak wyjdzie jak nie to wytrawienie znowu kulowanie i ponownie galwaniozeria.

Troche pieprzenia i jeżdzenia od zakładu do zakładu jest

Jeżeli są dwie ścianki wzmaka łączone słupkiem na 5 śrub,wystarczy że jedna z pięciu omksnie sie 0,2-0,3mm i wsyztsko diabli wzięli.

Mam zdolności techniczne,ale moze jestem kiepski bo domowymi sposobami tego nie nawiercę.

A śruby się u mnie chowają w obudowę,a wpustów dokłądnych też w domu nie zrobię.

Jak zrobię jakieś fotki obudowy (jeśli akurat będę miał) to zamieszczę

Pozdrawiam

>>Peter Daniel odważny jest z ciebie człowiek jak na takiej pile i taką tarczą obrabiasz

stopy aluminium. Ciekawie się czyta wpisy szanownych kolegów o obróbce skrawaniem

metali. Mam niezłomną nadzieje, że wiedza bardzo szanownych kolegów o elektronice

ma charakter bardziej profesjonalny. W końcu na Panach się wzoruje w temacie diyaudio.

Domyślam się,ale nie bedę kombinował.Jak obrabiam blachę to w zakładzie na tokarko/frezarce numerycznej,robią wszystko do mikrona wiec nie będę sam dłubał wpustów zeby pare groszy zaoszczędzic.

Można można..tylko trzeba zacząć kolekcjonować maszyny i sprzęt...a to nie jest tanie.

>>Domyślam się,ale nie bedę kombinował.Jak obrabiam blachę to w zakładzie na tokarko/frezarce numerycznej,robią wszystko do mikrona wiec nie będę sam dłubał wpustów zeby pare groszy zaoszczędzic.

Jak wczesniej podkreslalem, jesli sie pomysli, mozna pominac koniecznosc obrobki skrawaniem i nawet zaoszczedzic na materiale. Tu przyklad: poczatkowo myslalem aby platforme do CD-Pro zrobic z jednego bloku miedzi (ala 47Labs Flatfish) ale pozniej przyszlo mi do glowy czemu by nie uzyc kwadratowych przekrojow w ksztalcie ramki z panelem na gorze. Troche inaczej a jednak samo, i mozliwe do wykonania w domowych warunkach. No i znacznie tansze.

[obrazekLUKASZ-191904_1.jpg] [obrazekLUKASZ-191904_2.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3442-100002486 1170260375_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pewnie ze można wykonać dokładnie,ale nie domowymi sposobami i trzeba juz pałcic.

Każdy ma swoje podejście,ja też nie bedę się pieprzył z wykonaniem czegos na co bym starcił mnóstwo czasu,wysiłku...i też pieniędzy jak można zlecić i do tego bedzie lepiej zrobione.

Bardziej mi zależy na przelaniu projektu z mojej głowy i rysunków na gotowe wykończone detale.

A najważniejszy jest projekt,czasem siedzę 2-3 dni nad zaprojektowaniem jednej obudowy,obmyślam 3 razy rozmieszczenie każdego otworu pod gniazdo czy gałki.

Ta obróbka miedzi i drewna tez wykonałeł calkiem sam w domu,zz gotowych profili..papier wodny,ręczne szlifowanie.Filcowe koło polerskie na silniku od pralki..pasta polerska i można sie bawić.

W przypadku miedzi dobrze zabiezpieczyć bo już po miesiącu powieżchnia dziadowsko śniedzieje.

Ale teraz taką miedź już tylko wykańczam i poleruje sam.Wolę zlecić i miec komfort idelnych wymiarów i gwintów.

[obrazekLUKASZ-191906_1.jpg] [obrazekLUKASZ-191906_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-568-100002484 1170260379_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Peter Daniel

Nie rozumiem, dlaczego tak komentować wpis pół żartem pół serio.

W Polsce także jest poważny przemysł. Przez czas jakiś, z racji wykonywanej pracy, zawodu

miałem dużo do czynienia z technologią obróbki metali, skrawaniem i cieplno- chemiczną.

Mówię o aparaturze, maszynach pracujących w wysokich temperaturach, ciśnieniach itp.

Niestety cięcie płaskowników, prętów z stopów metali jak u ciebie nie jest w pełni

profesjonalne, lecz w warunkach amatorskich skuteczne. Ze względu na przepisy

BHP i innych powodów nie do przyjęcia, przynajmniej w znanych mnie warsztatach.

I to tyle na ten temat. Wykonuje teraz GC twojego projektu, mam nadzieje, że jest tak dobry jak pisałeś o tym projekcie wielokrotnie, dlatego liczę na twoją fachową wiedze w tym zakresie.

Peter tak z innej beczki.

Przygotowuje obudowe pod napęd (być moze na CDM 1) i zastanawiam sie nad alu albo miedzią.

Co myslisz o różnicach brzmieniowych obu materiałów na obudowe transportu?

Słuchałeś już tego miedzianego powyżej?

Ja to nawet lubie jak miedz troche sciemnieje. Najgorzej jest na poczatku poplamic palcami, bo wtedy nie utlenia sie rownomiernie. Ale taki "weathered look" jest nawet calkiem fajny. Ostatnio kupilem pare odczynnikow i bede chcial poproboawac patyne.

Ja zwykle projektuje w trakcie fabrykowania elementow. Widzenie przestrzenne czesci bardzo mi pomaga. Czyli zalozmy, decyduje sie na pewien rozmiar i ksztalt danego panela, wycinam go i wtedy dopiero zastanawiam sie co dalej, gdzie nawiercic i co dodac. I zwykle zawsze funkcja decyduje o formie, zadnych zbednych bajerow.

A tak prawde mowiac, faza planowania jest najciekawsza, te pierwsze 3 dni, pozniej wykanczanie to juz troche nudnawe, ale to jest zwykle najwazniejsze przy koncowym efekcie estetycznym. To tez faza gdzie najwiecej jest problemow, gdy zleca sie to trzeciej stronie i nie otrzymuje sie tego co w pierwszych 3 dniach pomyslalo ;)

Jednak przy wiekszej produkcji nie ma po prostu innej mozliwosci. Zamawiajac chassis w firmie w duzej ilosci, place za wykonczony produkt prawie tyle ile by mnie kosztowal sam material w detalu.

>A66

Przemysł jest w Polsce,opinie o fachowcach same najlepsze,ale Polacy to tacy partacze...naprawdę potrafią.

Spotykam się z tym na kazdym kroku jak coś robię.czy to frezasz ,spawacz czy tokarz każdy potrafi tak spieprzyć coś i jeszcze robić dobrą mine do złej gry.

Trzeba sie strasznie namęczyć żeby znaleźć prawdziwego fachowca,w każdej branży.

Nie wiem skad ten kontrast...to że Polak potrafi i że to fachowiec a z drugiej strony to partaczenie??

Nie wiem jak jest za granicą choć mieszkałem ponad rok w Kanadzie (200km od Pterea tak wogóle) ale wtedy takie sprawy mnie mniej obchodziły.

Tak Bartek1,dobrze obrobić w przypadkowym warsztacie ślusarskim metal graniczy z cudem. Jeszcze do tego pojedyncze sztuki. Sam stosuje teraz prymitywne metody obróbki,

na pewno nie profesjonalne. A tam, rzeczywiście samemu należy próbować, może

czepiam się. Rzeczywiście ważny jest dobry pomysł. Byle stosować metody bezpieczne.

>Ze względu na przepisy BHP<

Myslalem ze to forum ma bardziej luzny charakter i o pewnych rzeczach mozna pisac wprost. Rozmowa jest tu na temat diy a nie o produkcji w fabrykach. Dziele sie doswiadczeniem i technikami ktore sa sprawdzone i wzglednie bezpieczne. Na diyAudio jest juz taki jeden BHP-owiec, Magura, i atmosfera nie jest zbyt przyjemna gdy ktos nagle zaczyna wywody na temat bezpieczenstwa pracy. Mysle ze kazdy kto czyta takie forum, zdaje sobie sprawe ze nie wszystko co tu jest postowane, musi byc zawsze bezpieczne i jesli uwaza ze nie jest to cos z czym czul by sie bezpiecznie, nie musi tego robic. Ja po prostu nie lubie komentazy na temat bezpieczenstwa, gdy rozmowa ma profesjonalny lub przynajmniej pol profesjonalny charakter.

Odnosnie GC, wiekszosc jest zadowolona z koncowego efektu. Ja tej kosci nie projektowalem, wybralem tylko czesci (ich rodzaj i konfiguracje) ktore wydawaly mi sie najbardziej optymalne. Zbyt wiele osob twierdzi ze to jest wlasnie to, abys mogl mnie winnic gdy wzmacniacz cie zawiedzie. Bedzie to moglo oznaczac ze twoj smak, lub system, jest po prostu byc moze inny. Mam nadzieje ze ten wpis tez bedzie traktowany "pół żartem pół serio." ;)

>>Peter tak z innej beczki.

Przygotowuje obudowe pod napęd (być moze na CDM 1) i zastanawiam sie nad alu albo miedzią.

Co myslisz o różnicach brzmieniowych obu materiałów na obudowe transportu?

„ Wydaje mi się, że powinienem” skomentować. Peter

Nie zajmowałem się BHP i Boże chroń, nie zamierzam. Niestety z pewnymi sprawami trzeba się liczyć, ale bez przesady. Mam poważne wątpliwości do takiego sposobu cięcia metalu i tyle, mimo to uważam „rób ta, co chce ta”. W GC wierzę, dałem się ponieść perswazji i na pewno GC gra dobrze, w to także wierzę. Przysięgam, nie mam zamiaru Nikogo i niczego za nic winić. Na koniec, gratuluje pięknych urządzeń audio.

Dzięki,

Moze kanapka - alu-miedź-alu.

Ja szczerze mówiąc wole miedź od alu jesli chodzi o wygląd ale duzo ludzi nie lubi takiej ekstarwagancji,jeszcze z drewnem na przykład , dla nich alu jest ładniejsze.

Nie mam przekonania do spręzynek w napędzie ,chyba wole na sztywno,albo twarde elastomery i dużą masę obudowy.

A próbowałeś szczotkować miedź ,albo mosiądz? Pięknie wychodzi , tylko zaraz po szczotkowaniu przeczyścić i zabezpieczyc lakierem.A miedź faktycznie w pierwszej fazie śniedzenia nabiera ładny ciemno-złoty kolor...ale czestonie równo śniedzieje.

Pozdr.

Co do aluminium ( i nie tylko ) jest sympatyczna sztuczka. Mozna element całkiem łatwo miedzią pokryć ( z miejsca można uzyskać powierzchnię dość gładką ew. przy innych warunkach chropowatą ). Ja tak bawiłem się drobiazgami wykonanymi ze stopu AK-11...

>>Nie zajmowałem się BHP i Boże chroń, nie zamierzam. Niestety z pewnymi sprawami trzeba się liczyć, ale bez przesady. Mam poważne wątpliwości do takiego sposobu cięcia metalu i tyle, mimo to uważam "rób ta, co chce ta".

.

[obrazekLUKASZ-191959_1.jpg] [obrazekLUKASZ-191959_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-3442-100002475 1170260392_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szczotkowalem miedz i rzeczywiscie ladnie wyglada. Do tej pory nie znalazlem jeszcze odpowieniego lakieru, ale to chyba jedyna droga aby utrzymac najlepszy wyglad.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.