Skocz do zawartości
IGNORED

Wykonanie Interkonektu

pinio

Rekomendowane odpowiedzi

Malo tego, wiekszosc budzetowych (do 50 funtow) interkonektow uzywa kolnierza do przesylania sygnalu - w jedna idzie przewodem, a wraca ekranem - robi tak np. van den Hul i inni.

W zasadzie wyjatkiem wsrod budzetowych konstrukcji sa interkonekty QED, ktore poczawczy od najtanszego uzywaja dwoch kabli sygnalowych (tak to jest po polsku?), a siatke miedziana (w drozszych modelach tez aluminiowa) uzywa sie tylko do ekranowania

jeszcze raz powiem, ze to wyjatek

Kupiłem wtyki takie jak polecił Adam za 34zł. Po zrobieniu interkonektów rozgrzaniu i odsłuchaniu podzielę się wrażeniami. A propo Audioquest 1m kosztował 70zł. Suma widać jaka a oryginalny kosztuje prawdopodobnie 460zł. Dzięki wszystkim za wskazówki.

Na stronie Audioquesta przeczytałem, że rzeczywiście w Diamondbacku i Coralu ekran z jednej strony wisi. Zamierzasz się do tego zastosować? W top HiFi powiedzieli ci, że ekran ma wisiec od strony odtwarzacza, ale wydaje mi się że to pomyłka, powinien wisieć od strony wzmacniacza, to byłoby bardziej logiczne. Jak już bedziesz po lutowaniu to powiedz dokładnie co zrobiłeś. Będziesz uzywał zwykłego lutu cynowego czy z dodatkiem srebra? W Diamondbacku są dwie żyły z własną izolacją, jedna bez i do tego ekran. Ciekawe.

"The location at which the cable shield is connected to the RCA connector’s shell (=ground) generally is chosen to be at the signal source, however in few cases better shielding performance can be obtained by reversing the cable, thus grounding the shield at the signal receiving side."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Podobnie jak Van den Hul, wielu producentów zaleca podłączenie ekranu po stronie źródła chociaż, jak napisano powyżej, w niektórych przypadkach odwrócenie interkonektu daje lepszy efekt ekranowania. Tak czy inaczej - w przypadku interkonektu eksperymenty nie sprawią najmniejszego problemu - wystarczy koniec z przylutowanym ekranem oznaczyć choćby kropką na wtyczce...

Ukryta Zawartość

W AQ Diamondback są trzy żyły - dwie wewnętrzne - sygnałowe i trzecia, niezaizolowana, stykająca się bezpośrednio z folią ekanującą.

Przy okazji ciekawostka - Diamondback i Copperhead to angielskie nazwy gatunków węży, podobnie jak Python i Viper, o czym pewnie nie wszyscy wiedzą...

w przypadku kupowania Qeda do wlasnej produkcji wyjdzie pewnie jeszcze taniej

nie, to nie jest solid core

natomiast w Polsce jest chyba problem z tymi kablami - przynajmniej ja sie nie spotkalem - robia dobre kable glosnikowe, miedzy innymi Silver Anniversary, ktorego uzywam

Polecam tę stronę. Jest teoria, pomiary i "przepisy" na różne kable.

Ukryta Zawartość

Pzdr.

Ukryta Zawartość

Czesc,

a ja polecam:

Ukryta Zawartość

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

A tak, mam dalej. Kupilem sobie kiedys ze trzy metry tego, pocialem, zalozylem koncowki Bandridge, polutowalem srebrem i mam. Sluza mi do wszystkich pomocniczych zrodel (CD mam na Red Dawnie), oraz jak cos trzeba na gwalt podlaczyc. Jest to kabel detaliczny, szybki, natomiast raczej lekko brzmiacy, nieprzesadnie cieply czy soczysty. Nie nada sie tam, gdzie trzeba ocieplic, dodac ciezaru, zlagodzic i uprzyjemnic. Zastrzezenie - AQ swoje oryginalnie konfekcjonowane spawa pradem (bez lutu), tak ze efekt brzmieniowy moze byc minimalnie inny. Sadze jednak ze ogolny charakter bedzie zachowany. Kable pracowaly w systemie Spark 734/CD NAD512 i Rotel 991.

nie wiem jak reszta wtykow na wolumenie ale tych ludzi znam od dawna i twierdza ze to 100% oryginal i gdy sa sprzedawane przez oficjalnego dystrybutora(audiocholik) to musza kosztowac 2-3 x wiecej a oni nadrabjają ceną.

Gość andrea29 -> razaw

(Konto usunięte)

Z Twojego punktu widzenia - masz rację lecz zauważ, że producent może o sobie powiedzieć, że swoją działkę wykonał bezkompromisowo - konsekwentnie, najlepiej, jak tylko można. (Za co liczy sobie odpowiednio.) Producent jest w porządku podwójnie: bo jeżeli ktoś myśli inaczej - ma możliwość zakupu kabla "z metra", a wtyki nmoże sobie przykleić np. hermolem... ;-)

Czyli punkt patrzenia zależy od punktu siedzenia ;-) Jak dla mnie to się trzyma kupy.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/1205-wykonanie-interkonektu/

ja do budowy interconektu kupiłem niedrogo ciekawe wtyki nakamichi po 4 pln/szt.

Ukryta Zawartość

cena wynika prawdopodobnie z tego ze oni to traktują jak każdy jnny produkt a nie jak "super złote wtyki Nakamichi" :)

Mają też wtyki bananowe Nakamichi w niezłej cenie problem jedynie z tym że realizują tylko zamówienia > 50 pln ale jak ładnie się w mailu poprosi to też wyślą!

Ukryta Zawartość

Własnie takich wtyków "Nakamichi" użyłem do AQ Copperheada, którego używam z tunerem. Podejrzewam jednak, że w moim przypadku nie jest to produkt Nakamichi - tego typu wtyki widziałem na giełdzie elektronicznej, obok prawie identycznych - z napisem Monster Cable... Bezskutecznie szukałem informacji o takich wtykach na stronie firmy Nakamichi. Podobnie w przypadku srebrnych niby - Neutrików po ok 2 zł, z napisem made in China - czegoś takiego nie znalazłem na stronie producenta. Możliwe, że to wszystko podróbki, nie wykluczone, że mosiężne z warstwą niklu pod warstwą złota - taka kombinacja metali jest marnym przewodnikiem...

Wtyczki które mam maja tylko punkt do lutowania dla gorącego (środkowego) przewodu. Składają się z 5 elementów. Dwie żyły środkowe odizolowałem i przylutowałem lutowiem ze srebrem. Ten trzeci przewód odizolowany i stykający się z ekranem podłożyłem pod kontrę zaciskającą się na izolacji interkonektu z obydwu stron. Ekran podłożyłem też pod kontrę od strony źródła czyli CD. Przy wzmacniaczu według rad ekran zostawiłem w powietrzu (obcięty przy izolacji). Teraz go rozgrzewam. Pierwsze wrażenia - dźwięk w porównaniu ze zwykłym interkonektem to lepsze blachy perkusji no i bas też jakby spotężniał. Ale dopiero jak zrobię sesję odsłuchową to odpiszę co jeszcze udało mi się zauważyć.

W top hifi ja tam kupiłem Vipera i końcówki Wbt a w zgrzewanie kabla do końcówki nie wierze. czy znacie jakś sprzęt w którym w którym elementy elktroniczne zgrzewa się ze sobą :) co to za różnica że w torze odsłuchowym w kanale jest 200 punktów lutowniczych a nie 204?

• Redaktorzy

Na Wolumenie pelno tego, chociaz przyznam ze te z napisem Nakamichi sa najdrozsze. Moga byc zreszta mniej lub bardziej prawdziwe, bo widzialem w prasie (nie polskiej) reklame jakichs nie za drogich interkonektow z tymi (albo identycznymi) wtykami.

Kupiłem interkonekt 1 m (cięty) Audioquest Diamondback. Pytanie jakie wtyczki RCA do kabelka koledzy polecacie? W TOP HIFI miły sprzedawca poinformawał mnie iż masę podłancza się tylko od strony wzmacniacza!? Czyli do kompaktu żyła gorąca a masa wisi? Może jeszcze jeszcze jakieś uwagi odnośnie zrobienia interkonektu. Konfiguracja sprzętu CD Tech SL-PS50 wzm NAD C370 Kolum DALI 5005 kabl głoś Kimber 8VS.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.