Skocz do zawartości
IGNORED

Który cd, sony 920 QS czy 50 ES

danielww

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, do wyboru mam 2 odtwarzacze cd, sony cdp 920 QS i sony cdp 50 ES, czy duza jest roznica miedzy tymi odtwarzaczami w dzwięku, scenie, detalach, stereofonii ?? czy bardzo jest slyszalna?? jesli chodzi o różnice cen to 920 w sklepie kosztował ok 1800zł a 50 5800zł. 920 moge kupic za ok 700 zł a 50 za 2500zł. dodam ze 50 jest duzo solidniej zbudowany ma 2 osobne trafo, waży 15 kg, 920 wazy tylko 6kg. czy różnica miedzy tymi odtwarzaczmi jest tak duża zę warto wydac pieniądze na cdp 50 ES?????

https://www.audiostereo.pl/topic/12117-kt%C3%B3ry-cd-sony-920-qs-czy-50-es/

Tematyka CD Sony, w szczególności serii ES, poruszana jest na tym Forum bardzo często. Poszukaj w wyszukiwarce - znajdziesz całą masę materiału.

W skrócie: różnica jest duża :)

A tak na marginesie - za 920QS 700 zł? Sporo...

(Poczekaj, aż odezwie się Piotrek608)

UUUU jak słysze słowo tuning to mi sie zle robi ciekawe co było grzebane..lepiej kup sobie Qsa jak był jeszcze nie ruszany....nieudany tuning w 50es konczy sie katastrofa dzwiekowa....mozesz byc z niego wiecznie niezadowolony..mam 707es którego kupiłem dosc mocno grzebnietego..zanim przywrociłem go do stanu bliskiego orginałowi to zajeło mi pół roku..tez ktos zrobił DOWNgread...nie powiem ile mnie to kosztowało..np słynny scala OPA2604 wychwalany pod niebiosa nie zagra wszedzie dobrze...

Chłopaki!!!

XA50ES po tuningu Svobody za 2500 zł??? Byłby to chyba interes roku!

Jeżeli stan jest idealny, właściciel pierwszy, są wszystkie papiery, itp. to cenę można uznać za w miarę standardową (ostatnio niestety poszły soniaczki w górę - popyt się zwiększył, podaż ta sama lub nawet mniejsza, to i cena musiała podskoczyć)

danielww

A może lepiej porozglądać się za XA5ES? Nieco starszy (model do tyłu), a cena już o ok. 500 zł niższa

Piotrek608

Nie wiedziałem, że szukasz czegoś z XA? Coś widzę, że ostatnio korci Cię, aby coś u siebie zmienić :)

Druga 707 - to jeszcze rozumiem - parafrazując znane powiedzonko: "Nigdy za dużo kochanego sprzętu"

Pozdrowienia dla Basi

XA5ES jest starszy i niewiele tanszy. Tunning tego XA50ES to:

- wymienione kondensatory koncowe

- wytłumiona obudowa

- ominieta sekcja sluchawkowa

- ulepszone zasilanie, filtr w przewodzie sieciowym

- zmodyfikowane zasilanie dla wzm operacyjnych

-odtwarzacz wazy ok 3kg wiecej niz normalnie

Starszy... 707, 779 też jest starszy od XA7ES i co z tego...

Masz może informację kiedy kupiony? Różnica może być istotna - ostatnio widziałem sprzedawaną XA50 z rachunkiem z połowy 2003 - to prawie nówka. Warto za taką zapłacić więcej niż za rocznik 97, nie uważasz?

Z tego co wiem, odtwarzacz byl kupiony w niemczech, pudelko, iinstrukcja angielska/niemeicka, ale nie wiemkiedy byl kupiony, wiem ze ma w srodku nowy mechanizm przesuwający płytę.

Skoro jestesmy przy QS i ES to co sądzicie o deckach MD. mam md 930QS, skoro wezme cdp xa 50ES to moge tez zmienic md na md ja 50ES (bedą pasowac do siebie wyglądem), 930 ma nowszy atrac type-r oraz 24 bitowy przetwornik d/a, 50 ES ma stary atrac 4.5 chyba, i 20 bitowy przetwornik, wiec pod tym wzgledem jest gorsza. za to reszte elekroniki ma na wyzszym poziomie, w koncu to ES no i ten szufladowy mechanizm ladowania plyty. Jak myslicie który z tych md bedzie lepiej nagrywal i odtwarzal. wiadomo ze 50 ES tez bedzie drozszy ze 3 razy od 930 QS, warto w drozszego md inwestowac ?? w koncu i tak nigdy nie dorówna formatowi CD.

Skoro masz md 930 QS i zastanawiasz się nad ujednoliceniem wzornictwa, to możesz zawsze kupić CD 930 QS.

Z tego co wiem (było już kiedyś na Forum o tym) prezentuje całkiem dobrą bazę do upgreadu. No i jest to oczywiście tańsze rozwiązanie od zabawy z ESami. Piotrek608 ma rację co do istnienia ryzyka nabycia tunningowanego sprzętu - przecież nie wiesz kto to robił i co na ten temat wiedział. Ja uważam, że optymalnie byłoby nabyć coś co sprawia maksymalnie dobre wrażenie i jest poparte możliwie wieloma faktami i dokumentami. Może moje podejście jest zbyt zachowawcze? Może... Ale pamiętaj, że w grę wchodzi przecież niebagatelna kasa. CD Sonego z serii ES są dość częstymi bywalcami na rynku wtórnym i nie ma co się łakomić na pierwszą ofertę z brzegu.

Co do przypuszczenia jakoby mógłby to być CD tunningowany przez Swobodę, to raczej nie należy dawać wiary. Cena wystawionego do sprzedaży (ostatnio widziałem, ktoś sprzedawał) XA50ES po max. tunninigu u tegoż pana to bagatela 1599 euro. A laik, który mógłby nie wiedzieć o wartości sprzedawanego sprzętu, raczej nie tunninguje u Swobody.

Pozdrawiam

Drakull Basia dziekuje:)

Taak takk na tuningi nalezy uwazac..ja tez kupiłem swoja sonke lekko z DOWNgreadowaną i troszke czasu upłyneło..zanim ja do stanu fabrycznego doprowadziłem....sony ma swoje sposoby i bardzo dobrze je przemysla..nie zawsze wstawienie OPA2604 w miejsce NE5532 jest genialnym pomysłem.....sa tam poprostu miejsca które nalezy pozostawic w spokoju...

Dotyczy to rowniez wytłumienia...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.