Skocz do zawartości
IGNORED

monitory Behringer B3031a - rezonans przy 150Hz? - co robic?

lapsio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jakis rok temu nabylem B3031a I nie wiedziec czemu dopiero teraz przyszlo mi do glowy sprawdzic jak wyglada ich odpowiedz w pasmie. Puscilem pelne spektrum I ku mojemu zdziwieniu miedzy 140 a 160 Hz na oko nastepuje tak tragicznie silne wzmocnienie ze musialem sciszyc zrodlo w trakcie odtwarzania bo nie moglem wytrzymac. Nie wydaje mi sie zeby taka sytuacja byla wina samych w sobie glosnikow, chyba nie przeszlyby wtedy w ogole testow nie mowiac o tym ze wykresy mierzone dla konkretnej kolumny nic takiego nie sygnalizuja. Nie jestem pewien czy nie byloby moze dobrym pomyslem softowo equalizerem troche obnizyc ten zakres? Jeszcze bardziej zaskakujace jest ze jakies hi-fi Tonsile Maestro z mizernym wzmakiem Technicsa takiego problemu nie przejawiaja przez co w finalnym porownaniu jakims cudem udaje I'm sie zachowywac "rowniej" niz Behry (tzn maja duzo wiecej wahan ale duzo mniejszych niz to gigantyczne w behrach)

Najlepiej byłoby jakbyś zrobił pomiary, wtedy miałbyś rozeznanie w sytuacji, ale równie dobrze możesz sobie poeksperymentować z ustawieniem głośników w pomieszczeniu. Pewnie głośniki stoją na biurku i stąd te problemy - są monitory co mają specjalnie wbudowany EQ na tego typu podbicia (np. Focal CMS 50/65), Ja mam również denerwujące podbicie przy 140 Hz (niezależnie od głośników) i skutecznie je eliminuję softowo w EMU 1010, ale jest to dosyć szczegółowy EQ, dzięki któremu mogę sobie za każdym razem sprawdzać czy jest płynne przejście w generatorze sinusa i czy za bardzo nie przesadziłem i nie przyciszyłem pasma w obrębie tego podbicia.

U mnie wygląda to tak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na szczęście czas wybrzmiewania jest niezły:

post-24365-0-92908200-1439708229_thumb.jpg

Generalnie jest to temat do działu Akustyki (na 100% same głośniki nie są winne) tam powinieneś napisać o swoim problemie i szczegółowo przedstawić wymiary pomieszczenia, zdjęcia miejsca odsłuchowego itp.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.