Skocz do zawartości
IGNORED

Dwa ES9018 i jeden zegar

bamarek

Rekomendowane odpowiedzi

Zadam to pytanie tutaj choc pewnie malo osob mialo stycznosc z tego rodzaju problemem.

Chce polaczyc dwa DACi na ES9018 jednym zegarem. Problem w tym, ze ten chip nie uzywa masterclocka z szyny, wiec nie polacze dwoch DACow np. kablem z SPDIF jak moglbym to zrobic w przypadku innych. Dodatkowo zegar to min 100Mhz.

Czy to jest w ogole wykonalne?

https://www.audiostereo.pl/topic/121685-dwa-es9018-i-jeden-zegar/

Chip jest osmiokanalowy i to producenci wykorzystuja. Ja natomiast mysle o uzyciu dwoch gotowych DACow w trybie stereo opartych na tym chipie i polaczeniu ich wspolnym zegarem. Niby sie da, tylko jak?

Gość vittorio

(Konto usunięte)

Problem w tym, ze ten chip nie uzywa masterclocka z szyny, wiec nie polacze dwoch DACow np. kablem z SPDIF jak moglbym to zrobic w przypadku innych. Dodatkowo zegar to min 100Mhz.

Ten chip może być połączony wspólnym master clock z innym/mi chipami, poza tym master clock może być maximum 100 MHz a nie minimum.

Aby zapewnić pracę z dowolnymi (do max częstotliwościami próbkowania 192 kHz) formatami S/PDIF należy zastosować częstotliwość master clk > 384*192 kHz = 73.728 MHz ale nie większą niż 100MHz.

Ten chip może być połączony wspólnym master clock z innym/mi chipami, poza tym master clock może być maximum 100 MHz a nie minimum.

Aby zapewnić pracę z dowolnymi (do max częstotliwościami próbkowania 192 kHz) formatami S/PDIF należy zastosować częstotliwość master clk > 384*192 kHz = 73.728 MHz ale nie większą niż 100MHz.

Na diyaudio testowali ten chip z masterclockiem az do 133MHz ale ponoc optymalna wartoscia jest 100MHz. Jest o tym dlugi watek.

Mowiac, ze moze byc polaczony z innymi chipami zakladam, ze masz na mysli inne ES9018. Poniewaz ten chip zawsze uzywa ASRC, wydaje mi sie ze nawet gdybym podal sygnal do dwoch identycznych plytek, to i tak moglbym miec problem z synchronizacja i zostaje mi uzycie jednego zegara dla dwoch plytek. Czy tak wlasnie jest?

Jesli jeden clock, to jak mozna wyslac sysgnal do dwoch kosci? Kompletnie nie mam pojecia.

Zadam to pytanie tutaj choc pewnie malo osob mialo stycznosc z tego rodzaju problemem.

Chce polaczyc dwa DACi na ES9018 jednym zegarem. Problem w tym, ze ten chip nie uzywa masterclocka z szyny, wiec nie polacze dwoch DACow np. kablem z SPDIF jak moglbym to zrobic w przypadku innych. Dodatkowo zegar to min 100Mhz.

Witaj

Podobny pomysl z osmioma przetwornikami na kanal mialo 20 lat temu SONY. W flagowym modelu CDP-X779ES wprowadzili identyczne rozwiazanie ktore chcesz zastosowac do ES9018. SONY stosowalo wtedy "zegar" o czestotliwosci 45MHz. Zerknij do serwisowki i zwroc uwage na schemat blokowy i uklad scalony IC603. Potem schemat ideowy powinien rozjasnic wszystko.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.