Skocz do zawartości
IGNORED

ProAc 2.5 - od 0 do bohatera -

Plik

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś czasu myślę o klonach w/w kolumn. Niestety wiem jak na razie bardzo mało. Chciałbym aby ta stronka wyjaśniła wszystko wiec zapraszam wtajemniczonych. Chętnie poznam ludzi którzy w najbliższym czasie chcieliby ściagnąć komplet głośniczków do Pro(si)aków (razem zawsze taniej).

Proponuję zaczać od obudowy. Czekam na jej dokładny projekt i omówienie!

https://www.audiostereo.pl/topic/12175-proac-25-od-0-do-bohatera/

Cala sterte informacji masz tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pojawil sie ostatnio tu nawet pomysl wspolnego zamowienia SS.

Jednym slowem - czytaj ...i pytaj

Ukryta Zawartość

Dziękuje za link. Bardzo się przydał choć nie do końca o to mi chodziło. Tam jest wielki śmietnik. Chcę aby tutaj można było pokierować ludzi chcących zbudować klony. W jakiejś odpowiedniej kolejności. Zebrać wszystkie informacje i porady.

Rownież planuje budowe klona, wlasnie napisalem do rhs'a w celu dolaczenia sie do zamowienia glosnikow.

Zamierzasz budowac skrzynki sam czy zamowic u stolarza?

Ja zdecydowalem sie na budowe samodzielnie - w koncu to wlasnie najwieksza przyjemnosc.

Faktycznie brakuje usystematyzowanego przewodnika dla rozpoczynajacych zabawe z samodzielna budowa kolumn. Szczegolnie jesli chodzi o budowe skrzynek. Wiekszosc dokumentacji projektow zaczyna sie od wykonanych skrzynek, dalej zabawa ze zwrotnica, przetwornikami, wyciszeniem, itd.

Mysle ze warto zalozy strone w tym celu, wydaje mi sie ze gromadzenie takich informacji na formum sie nie uda. To jest napewno bardzo wartosciowe zrodlo informacji i narzedzie do dyskusji ale kiedy sie rozrosnie bedzie wygladac jak watek podany przez kolege grip'a.

Mam wolny serwer i miejsce wiec nic nie stoi na przeszkodzie aby zaczac cos montowac.

Uki

Kto składa zamówienie?? Ilu jest chetnych?? Jakaś lista?? Jak mogę się dołączyć?? Jakiś kontakt z kimś kompetentnym?? Nie chciałbym przegapić okazji a nigdzie nie widzę konkretów co do zamówienia.

Też bym się chętnie podłączył, ale....

minimum 2 tygodnie czekania na premię.

Dajcie może znać 2, 3 dni wcześniej przed złożeniem zamówienia.

Może jakiś cud się zdarzy, albo co :)

Plik> Tobie już rogus odpowiedział. Zamówienie organizuje rogus z rhs. Na razie jest chyba 5 osób chętnych, w sumie zamawiamy 18 sztuk produktu SS, przy 10 sztukach są upusty. Jeśli dołączycie będzie ponad 20 sztuk, zobaczymy jaka będzie upustowa propozycja

Ukryta Zawartość

dankoh> Nie wiem czy da się opóźnić zamówienie o 3 tygodnie. Skontaktuj się z organizatorami.

Ukryta Zawartość

Oto projekt obudowy z którego chyba skorzystam (najprawdopodobniej jest to właściwa konstrukacja ProAc'a )

Nie wiem tylko na jakiej wysokości montowane jest wzmocnienie. Czyżby w połowie obudowy??

[obrazekLUKASZ-193734_1.JPG] [obrazekLUKASZ-193734_2.JPG]

Ukryta Zawartość

post-4468-100002362 1170260585_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

DO UKI

Odnosnie zamowienia czytaj w watku:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Skrzynki"

[obrazekLUKASZ-194234_1.JPG] [obrazekLUKASZ-194234_2.JPG]

Ukryta Zawartość

post-4468-100002350 1170260601_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

UWAGA

zapadla decyzja, ze czwartek, 4 listopada bedzie ostatnim dniem kompletowania wspolnego zamowienia z www. audiocomponets.nl na glosniki SS i inne. Dalsze informacje beda sie ukazywac w watku:

Ukryta Zawartość

Pozdrowienia,

RHS

Ukryta Zawartość

Mam już deski na skrzynki (bez otworów). Fachowcy odwalili kawał porządnej roboty. Deski pasują do siebie idealnie! Wszystko wg projektu który tutaj zamieściłem (2 razy ale żaden się nie pojawił, dlaczego?? Musze mieć serwer na którym będzie plik??) Jak mam je złożyć?? Chciałbym użyć jakichś śrub ale nie wiem jakich a poza tym jak wywiercić otwory na śruby tak aby po skręceniu wszystko pasowało do siebie?? A może najpierw skleić a dopiero potem wiercić i skręcać?? Proszę o fachową poradę.

Plik

Napiszę Ci jak ja to robiłem, elementy które chciałem połączyć smarowałem najpierw klejem potem ściskałem ściskami stolarskimi w kilku miejscach, wyrównywałem wszystko żeby idealnie pasowało, potem jeszcze mocniej ściskałem ściski, następnie wierciłem dziury pod wkręty - konfirmaty (o średnicy ok 70% konfirmatów), potem frezowałem taki otwór wiertłem o średnicy 10 mm na głębokość ok 3-4 mm, żeby główka wkrętu ładnie się schowała i było jeszcze miejsce na szpachlę. Na koniec wkręcałem konfirmaty. Zapewniam Cię, że cholernie mocno się to trzyma :-) Aha, jeżeli chodzi o kolejność montażu to: najpierw tył + bok, później góra dół i wzmocnienie, następnie drugi bok i na koniec przód (po wyklejeniu wnętrza matami bitumicznymi, zamontowaniu okablowanych zwrotnic, umieszczeniu wytłumienia w części poniżej wzmocnienia oraz wywierceniu dziury na bass-refleks i gniazda głośnikowe.

Pozdrawiam i życzę powodzenia, czeka Cię sporo trudnej ale dającej dużo satysfakcji roboty :-)

Mam jeszcze radę, jeżeli zdecydujesz się na użycie konfirmatów to pamiętaj, że trzeba bardzo uważnie wiercić dziury pod nie oraz wkręcać. Ja np. straciłem dwa wzmocnienia (rozwarstwiły się) co było efektem wywiercenia zbyt płytkich dziur pod konfirmaty. W efekcie wzmocnienia zamontowałem trochę później, ale udało mi się to bez większych problemów. Gorzej gdyby rozwarstwiła Ci się któraś z większych płyt, wtedy koszt takiej pomyłki byłby większy.

Rogus

Wielkie dzięki!

Powiedz mi jeszcze jakie wymiary wewnętrzna ma mieć bass-reflex?? 7,5 x 14??

I gdziwe moge go dostać??

I szcze jedno. Jak sie składa zamówienie w polinku??

Gdy wchodzę na polink.com.pl nie mogę tam nic zrobić strona jest jedynie "obrazkiem"

Plik

Tak bas-refleks ma mieć 7,5 średnicy oraz 14 cm długość. Ja swój zakupiłem na Wolumenie. Jeżeli chodzi o średnicę to jest idealnie 7.5 cm, długoś to 15,5 cm. ale można zawsze przyciąć do 14 cm więc nie ma problemu. Kupiłem jeszcze drugi bas-refleks o średnicy początkowej 7,2 cm i końcowej 7,5 cm żeby sobie potestować :-) Zostanie ten, który lepiej zagra. Nie ma to jak strojenie na osłuchane ucho ;-)

Pozdr.

cyku

Że ja o tym nie pomyślałem.

Plik

Koniecznie kup te wiertła oszczędzisz sobie dużo pracy. Zniknie problem przekładania wiertła oraz zagrożenie rozwarstwienia płyty będzie mniejsze.

a oto moje skrzynki w połowie roboty

[obrazekLUKASZ-195957_1.JPG]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jedno pytanko do tych którzy ofornirowali już swoje dzieła. Dlaczego uważacie ze otwory należy wyciąć po fornirowaniu??. Myślę ze po fornirowaniu nietrudno będzie wyciąć zbędny jego kawałek (ten który zasłania otwór). Pytam ponieważ w takiej kolejności chcę dokończyć obudowy. Czy jest jakliś lakier w spray'u?? Kolega dzis się śmiał że dzis wszystko można kupić w spray'u nawet spray w spary'u hehe.

JAk jest z tymi kondensatorami do zwrotnicy?? Nie wszystkie pojemnosci są dostępne. Większość forumowiczów zaleca łączenie odpowiednich w celu uzyskania wymaganej pojemnosci. Wszyscy mówią o łączeniu równoległym. A co z szeregowym?? Jest wykluczone jeśli idzie o zwrotnicę??

Dlaczego po fornirowaniu, ano dlatego, że różne forniry mają rózne grubości, a frezy w kolumnach muszą być precyzyjne, a więc moim i nie tylko moim zdaniem, naprecyzyjniej wyjdzie jeśli podfrezowane otwory pod głośniki wytniesz po ofornirowaniu całej kolumny, wtedy głośniki powinny idealnie się schować w wycięte ferezy, żeby nic nie wystawało :-)

Pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.