Skocz do zawartości
IGNORED

Audiolab 8000a czy Audiolab 8200a zamiast Rotel RA11?

raker84 PGN

Rekomendowane odpowiedzi

witam serdecznie :D

Mój system to Pylon Audio Sapphire 25 + Rotel Ra 11 + RCD 965BX

wszystko w pomieszczeniu ok 15m2 w pokoju 4,5m x 3m.

Muzyka to w większości rocck.

Zastanawiam się czy warto wymieniać Ra11 na któregoś z tych audiolabów?

CD wystawione jest na sprzedaż bo w przyszłości chciałbym zmienić źródło na audiolab qdac lub mdac a moze na arcama rdaca,

Preferuje brzmienie muzykalne, detaliczne, z dobrą przestrzenią, z równowaga tonalna we wszystkich pasmach, Lubie dźwięk o większej masie , z pazurewm.

moje źródło i integra połączone są coaxialnie z wykorzystaniem przetwornika Wolfston 8740 w integrze,

Integra gra muzykalnie z fajna stereofonią, szybkim nawet czasem nisko schodzącym basem w połączeniu z pulonami, dynamikę ma dobrą nawet przy odsłuchach cięższych kawałków z płyty Steve Rothery "The Gost of Pripiat" oraz albumów Comy.

Brakuje mi trochę detaliczności, delikatnej analityczności, cieplejszego grania pełniejszego wypełnienia.

Pytanie moje jest takie czy warto wymieniać RA11 na któregoś z tych audiolabów z tytułu?

8000a jest osiągalny w granicach tysiąca złotych a 8200a używka ok 2500zł,

Czy różnica w jakości dźwięku warta jest dopłaty 1500 za 8200a?

Poniżej filmik z odsłuchem mojego systemu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-57896-0-09703800-1449661428_thumb.jpg

post-57896-0-07020200-1449661440_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8000A to swietny wzmacniacz za te pieniadze ale do rocka moim zdaniem niezbyt sie nadaje, zbyt zaokraglony i nie ma takiego "pazura" na basie

Jeśli szukasz jakiejs nowej konstrukcji to Baltlab Epoca 2, jesli w gre wchodza starsze integry to warto rozpatrzyc jeszcze Marantza PM 16 i z jeszcze starszych np Sony TA-F770ES

Brakuje mi trochę detaliczności, delikatnej analityczności, cieplejszego grania pełniejszego wypełnienia.

Ciężko Ci będzie znależć wzmacniacz tranzystorowy w tej cenie ,który by zagrał z tymi kolumnami właśnie tak.

Takie brzmienie to tylko wzmacniacz lampowy,a jeśli boisz się kosztów ,no to jakaś hybryda,albo końcówka mocy i lampowy preamp.Oczywiście nie słyszałem wszystkich wzmacniaczy tranzystorowych w tej cenie ,więc to tylko taka moja sugestia...

p.s.oczywiście obejrzałem filmik-całkiem fajnie grają te Pylony

Nie ma co Pi...........ć cza posłuchać u siebie w domciu,ja byłem zadowolony bardzo z 8200a i ck2 ale sprzedałem w jeden dzień bo mnie zwyczajnie znudził a grał naprawdę super ,nie mam nic i szukam dalej ale dalej w ciemno z odsłuchem u mnie conajmniej kilka miesięcy.Naprawde kupuj w ciemno i słuchaj w domu i akustyka i sprzedaż i tak dalej itp,niestety to jedyna droga u siebie w domu,

Sprzęt już masz, teraz popracuj nad akustyką - tu jest ogromne pole do działania (patrząc na filmik) i to właśnie dzięki lepszej akustyce uzyskasz pożądaną rozdzielczość, przestrzeń i wypełnienie. Tak więc, myślę że nie ma co kombinować ze zmianą wzmacniacza, tylko zapoznaj się bliżej z działem Akustyka.

.

.

Kiedyś je porównywałem i powiem, że różnice jeżeli wogóle są to nie sa warte tej dopłaty. Wiele systemów przetestowałem więc moja opinia jest jaka jest.

Właśnie o takie opinie mi chodzi.

Zdaje sobie sprawę ze 8000a to legenda sama w sobie ale ok 30 letnia a nie łatwo dorwać jakiś egzemplarz dobrze zachowany, nie grzebany nie naprawiany poza tym obawiam się ze może być trochę wysłużony, po przejściach, a i wiadomo 30 lat technika nie stała w miejscu. Pomijając już kwestię pilota bo to sprawa oczywista ze lepiej gdyby był, ale patrząc na obydwie integry tylko przez pryzmat dźwięku który przedstawiają podłączone do systemu czy różnice w samym brzmieniu są warte dołożenia ok 1500 zł za co prawda dużo nowszy ( co nie znaczy lepszy) i z pilotem 8200a

Sam posiadam Rotel RCD 965bx sprzęt produkowany bodajże w latach 1992-1993 czyli ponad dwadzieścia lat temu i przed zakupem byłem pełen obaw co do jego stanu technicznego i możliwości usterek wad ukrytych ale po kilku miesiącach stwierdzam ze było na prawdę warto. już pomijając kwestie brzmienia i klasy 965-ki. Udało mi się zakupić egzemplarz w stanie niemalże idealnym wraz z oryginalnym pilotem na oryginalnych częściach i doskonale sprawny technicznie, łyka wszystkie płyty aż miło nawet cd-r

Wracając do Audiolaba 8000a ponoć okablowanie wewnątrz jest tragicznej jakości to samo tyczy się wejść RCA ponoć bardzo łatwo je wyłamać wpinając interkonekt

Sprzęt już masz, teraz popracuj nad akustyką - tu jest ogromne pole do działania (patrząc na filmik) i to właśnie dzięki lepszej akustyce uzyskasz pożądaną rozdzielczość, przestrzeń i wypełnienie. Tak więc, myślę że nie ma co kombinować ze zmianą wzmacniacza, tylko zapoznaj się bliżej z działem Akustyka.

Może kolega w oparciu o mój filmik byłby w stanie dać mi kilka podstawowych wskazówek zanim zacznę zagłębiać się w tak szeroki temat jakim jest akustyka. Byłbym bardzo wdzięczny :D

Kolumny rozstawione w odległości ok 1,5-2 m. Odległość tylnej ściany głośnika od ściany ok 30cm. Stoją na kolcach a kolce na podkładkach, dość dobrze wypoziomowane (czyt. Stabilne)

Wszystko stoi na podłodze z paneli laminowanych pod którymi są płytki ceramiczne.

Myślałem tez intensywnie o podstawkach z granitu pod kolumny ale jakoś odszedłem od tego tematu raczej ze względów estetycznych a to zasługa mojej drugiej połówki :D ach te kobiety cóż one mogą wiedzieć o dźwięku :D na suficie mam sufit podwieszony z nidy i nie raz się zastanawiałem jaki to może mieć wpływ na akustykę w pomieszczeniu.

Może kolega w oparciu o mój filmik byłby w stanie dać mi kilka podstawowych wskazówek zanim zacznę zagłębiać się w tak szeroki temat jakim jest akustyka.

Proszę bardzo, cytat z jednego z licznych poradników dot. akustyki:

"Generalnie unikajcie wystroju z dużą ilością twardych, płaskich powierzchni. Wyglądają one ładnie w czasopismach. Co więcej, wyglądają tak ładnie, że nawet producenci sprzętu audio chętnie wykorzystują takie wnętrza do eleganckich fotografii swoich produktów. Ale duże, twarde powierzchnie nie dają ani tłumienia ani rozpraszania, a zarówno tłumienie jak i rozpraszanie są potrzebne."

Co widać na filmiku? Pusta ściana za kolumnami, podłoga bez dywanu. Niestety, żeby mieć dobre brzmienie, nie wystarczy rozstawić kolumny i podłączyć elektronikę. Ponieważ temat akustyki to temat-rzeka, zachęcam do znalezienia sobie w sieci i przestudiowania jakiegoś poradnika dot. adaptacji akustycznej. Jasne, że w typowym pokoju mieszkalnym (nie przeznaczonym wyłącznie do słuchania) trzeba osiągnąć jakiś kompromis pomiędzy funkcjonalnością, estetyką i walorami sonicznymi, ale te ostatnie też trzeba uwzględnić, bo inaczej cała inwestycja w sprzęt mija się z celem.

Ja ci powiem tak. Pierwszy raz słyszałem te Pylony w 2014 na Audioshow. Chłopaki z Jarocina mieli je podpięte do Preampa 8 i dwóch Monobloków MA65 z Musical Fidelity. Dzisiaj ten sprzęt jest niemal nie do kupienia nawet z drugiej ręki. Sam bym taki zestaw kupił - (jak ktoś ma to chętnie kupię). Mieli jeszcze podłączony odtwarzacz CD Lector 7. Całość grała jak sprzęt za 40-50 tysi. Pamiętam rozdziawione paszcze ludków, którzy z niedowierzaniem słuchali tego setu. Uważam, że właśnie ten sprzęt byłby lekiem na twoje rozterki, jednak jakoś nie było mi dane posłuchać audiolabów (albo się nie przyłożyłem:) )więc nie wiem jak to porównać z Musicalem ale spróbuj może gdzieś pożyczyć Musical Fidelity.

• 3 miesiące później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.