Skocz do zawartości
IGNORED

Jakosc wzmacniaczy w amplitunerach KD

Modrus

Rekomendowane odpowiedzi

Jak to jest z jakoscia wzmacniaczy w amplitunerach KD? Czesto mozna sie spotkac z opiniami ze jakosc wzmacniaczy w amplitunerach jest duzo gorszej jakosci niz w sprzecie stereo. Ale czy rzeczywiscie tak to jest? Jesli tak to mam rozumiec, ze jezeli np jakosc wzmacniaczy, a co za tym idzie, jakosc dzwieku w amplitunerze KD za 5tys. zl odpowiada jakosci wzmacniaczy stereo 4 czy 5 krotnie tanszym. Dalej rozumujac w ten sposob mozna stwierdzic, ze wzmacniacz, powiedzmy za 1200zl (wiec z niezbyt wysokiej polki) odpowiada jakoscia dzwieku amplitunerowi za 4-5 tys. zl??? Dal bym sobie glowe uciac, ze Yamaha RX-V620RDS ma w stereo dzwiek lepszy niz Pioneer A-405R (wg mnie rzecz jasna). Jak to z tym jest tak naprawde?

https://www.audiostereo.pl/topic/12411-jakosc-wzmacniaczy-w-amplitunerach-kd/

Ja bym powiedzial tak: nie ma wlasciwie przeciwskazan, aby amplituner KD X gral na poziomie wzmacniacza stereo Y. Wystarczy aby:

1. Jego uklad zasilania zostal tak skonstruowany, aby parametry pradowe dla 5 (6,7,9) koncowek byly takie jak w Y dla dwoch.

2. Konstrukcja stopnia koncowego w X pod wzgledem parametrow elektrycznych i termicznych winna byc prosta proporcja Y.

3. Regulacja glosnosci w X powinna odbywac sie w domenie analogowej lub w cyfrowej, ale za pomoca ukladow wysokiej jakosci.

Implementacja takiego (przyznaje, dyletanckiego) przepisu daje cene conajmniej 3-krotnie wyzsza, nie mowiac o gabarytach.

Ja osobiście porównywałem amplituner KD ze wzmacniaczem stereo tej samej firmy (Harman/Kardon) i między nimi była po prostu........przepaść w jakości dźwięku stereo. Oczywiście na korzyść wzmacniacza. Po 1 minucie odsłuchu już nie miałem najmniejszych wątpliwości. Też wcześniej myślałem że nie usłyszę różnicy, albo będzie ona zaniedbywalnie mała. Nie wiem, może gdybym porównał ten wzmak z jakimś amplitunerem KD parokrotnie droższym, to grałyby tak samo, ale nawet mnie nie korci żeby odsłuchiwać amplitunery....

Warto jeszcze zauwazyc, ze w niektorych modelach stosowane sa tzw. wzmacniacze cyfrowe (klasa "D", "T"). Conajmniej kontrowersyjne jezeli chodzi o brzmienie wogole, nie wspominajac o tym przecietnym przedziale cenowym KD.

yamaha 650 ma opcje pure stereo - dla mnie osobscie wystarczy - byla dyskusja na tym forum na tan temat i z zasadzie to nie ta zakladka nie mniej jednak dodam ze gdy powylaczane sa wszystkie dsp-y iregulacje sopranow i basow a regulacja glosnosci odbywa sie przez cyfrowe przelaczanie drabinki rezystorowej nie powinno by duzej roznicy

Mateuszek - amplitunery takie jak Y6x0 maja rozwiazany problem nr 3. Problem nr 1 i 2 niestety pozostaje. I nie liczylbym na to, ze w sprzet tej klasy ktos wsadzi 5, 6 czy 7 koncowek typu "forumowego" Gainclone. To jest nierealne nie tylko cenowo. Nie zmienia to postaci rzeczy, ze ten czy inny amplituner KD moze grac naprawde fajne stereo - kilka takich slyszalem. Za ich cene jednakze moznaby wejsc w posiadanie naprawde fajnego silnika dwukanalowego. Wybor jest wiec dosc prosty - duzo glosnikow, formaty wielokanalowe, KD - amplituner/wzmacniacz wielokanalowy nie-z-najnizszej-polki, muzyka z CDDA - tradycyjny wzmacniacz stereo, bez specjalnego ryzyka. Mieszanie zastosowan? W budzetowych rejonach cenowych traci to sporym kompromisem jakosciowym.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.