Skocz do zawartości
IGNORED

Sony vpl-hw55es i konsola PlayStation 4...

Yodas

Rekomendowane odpowiedzi

Krótkie pytanie...

Jaki ustawić zakres RGB w konsoli , pełny czy ograniczony...?

Pytam bo nie mam pojecia czy powyższy projektor obsługuje właśnie ten pełny zakres RGB...

Jak włączam pełny to czernie robia się bardzo głębokie i przez to tracą swoje szczegóły i muszę interweniować suwakiem jasności w projku lub parametrem jasność w grze ....

Czy i jaka jest różnica między RGB pełnym a ograniczonym? Czy w pełnym jest przekazywana większa paleta barw?

P.S.

Pytanie postawiłem ...ale ten wątek możemy traktować jako ogólny dotyczący tandemu Sony55+PS4 ...więc zamieszczajcie Swoje problemy , pytania i porady...

Artykul:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W skrocie, tak wieksza paleta barw, wiekszy kontrast. Jesli urzadzenie tego nie obsluguje, mozna sobie tym wiecej napsuc niz naprawic, np. utracic detale w czerni. U mnie jest opcja Auto, nie masz takiej? Moj TV sam sobie wykrywa i wybiera opcje z PS4. Ja jedynie w menu PS4 ustawilem natywnie rozdzielczosc, i dopasowalem wyswietlany rozmiar tresci do ekranu by miec pixel perfect. Reszte zostawilem na Auto. Choc przy projektorze moze byc z tym wiecej zachodu, tak jak piszesz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Z tego co pamiętam to w projku nie mam opcji ustawienia rgb full czy rgb limited czy rgb auto....natomiast w ps4 jak ustawie na rgb auto to widze po obrazie że wybiera rgb ograniczone .....

To takie zostaw. Tylko potem wyreguluj sobie obraz na samym projektorze, tak by Cie zadowalal. Nie ma sensu dlubac na sile. ;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Odbiornik musi byc zgodny z tym trybem. Mowiac w skrocie od sredniej polki LCD w gore. Opcja auto sama to wykrywa. Wiec jesli ustawia na ograniczony, ma ku temu powod. ;)

...Pytam bo nie mam pojecia czy powyższy projektor obsługuje właśnie ten pełny zakres RGB...

A instrukcję Kolega czytał? ;)

HDMI Dynamic Range

Auto:

Sets the video input level automatically.

Limited:

The video input level is set for signals of 16-235.

Full:

The video input level is set for signals of 0-255.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Nie wiem jak ja ją czytałem skoro tego nie zauważyłem...mój błąd... ;)

Ale od czego ma się Korepetytorów z forum :)

Tzn...jak teraz to ustawić? Wszystko na full? ....wszystko znaczy i ps4 i proja....

Czy w konsoli i projku na auto....?

Ja bym dał w projektorze na auto; w PS się nie wypowiem - jak w niej ustawisz, tak auto w PJ się dostosuje.

Edycja.

Limited jest natywne dla sygnałów video (na przykład BD odtwarzane z PS4).

Full jest natywne dla sygnału generowanego w kompie (i na 99,9% w grach w PS).

PS nie znam, ale mogę się domyślać iż opcja "auto" w konsoli przełącza zakresy w zależności od źródła (BD vs gra); tak więc auto tu i tu powinno zdać egzamin.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Wszystko poukładałem....W PS4 ustawiłem na RGB Pełny ( ponieważ tylko służy do gier ) , a w proju RGB Auto , z racji tego że wszystko mam wpięte w ampli ( konsole, NC+ i odtwarzacz BD ) , a z ampli jednym hdmi w proja...

Włączenie w konsoli RGB Pełny poskutkowało bardziej wyraźnym kolorystycznie obrazem ( więcej szczegółowości kolorystycznej ) , ja widziałem subtelne różnice in plus w tonacji kolorów przy włączeniu "RGB pełne" , natomiast moja Małzonka stwierdziła od razu, że jest większa paleta barw.... a jak wiemy faceci w porównaniu do kobiet to daltoniści...oczywiście są wyjątki wśród Nas facetów....ja niestety nie jestem tym wyjątkiem i dlatego moja druga połowa była poproszona o ocenę....:))))

U mnie PS4 służy tylko do gier więc odtwarzanie filmów mnie nie interesuje na konsoli.... a całą instalację, czyli projektor i wszystkie media sprawdzałem na płytach BD (odtwarzacz) , grach(konsola) i NC+(dekoder)... i wszystkie działają wzorowo każda zgodnie ze swoim przeznaczeniem...

Pograłem " troszkę" w Bloodborna , a ponieważ znam tą gierkę na pamięć to stwierdzam ,że przełączenie w konsoli RGB na Pełne wniosło bardzo dużo jeśli chodzi o zakres kolorów... tym samym gra wygląda bardzo soczyście i szczegółowo ....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.