Skocz do zawartości
IGNORED

głośniki tylne do ok. 600zł sztuka

Gość Jędrek

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Jędrek

(Konto usunięte)

Witam wszystkich kiedyś zastanawialem sie na tym forum nad zakupem amplitunera i w duzej mierze dzieki wam podjąłem słuszną decyzje.

Mam nadzieje że teraz pomożecie mi w kupnie głośników! Mam zamiar kupić głośniki tylne (razem z tylnym centralnym) moge na to poświęcić dok. 1800 zł. Zastanawiam się nad B&w seri 300 może Infinity, JBl, albo Eltaxy czy też Dali naprawde jestem w rozterce.....

Z góry dziekuje za pomoc. pozdrawiam

przed chwila dowiedzialem sie z sieci troche o kolumnach kody zbiera bardzo dore recenzje wedlug tego co pisza (a wypowiadaja sie rekomendowane pisma) zmontuje caly zestaw za niecale 4000zl. Co sadzicie o tej firmie i jej kolumnach bo sa to kolumny wrecz smiesznie tanie a bodobno dorownuja dwu krotnie droższym?

Gość jedrek do seby

(Konto usunięte)

wielkie dzieki przejze, mowisz ze na centralny tyl umieszcza sie glosnik centralny czy na pewno czy tez moze ten sam zamontowac glosnik efektowy?

Na tylny centralny to raczej centralny, ale czy on tak bardzo jest potrzebny ??

Zależy jaki bas lubisz, wiem że Eltaxy łomią niemiłosiernie, b&w są bardzo przyzwoite, audiofilskie, nie słuchałem Yamahy ale ma bardzo dobre opinie wśród użytkowników modelu SW320.

Gość jedrek do seby

(Konto usunięte)

niewiem czy slyszales ale system z tylnim centralnym jest o niebo lepszy niz system bez niego.

jak dotad wszyscy mowili mi zebym jako tylni uzyl glosnik identyczny z tymi z boku. Ale byc moze zeczywiscie powinien to byc glosnik centralny, masz co do tego pewnosc?

wiesz cos o glosnikach kody np. seria nowa seria ka albo subwoofer sw1000 w recenzjach pisza ze ma same plusy. Podobno koda wogole produkuje dobrej jakosci sprzet i oferuje go po duzo nizszych cenach za caly zestaw seri ka lub ex5 razem z subem musial bym dac ok 4000zl

hehe nie mam mam narazie tonsil altus (niestety) ale suba nie mam wogole wiec myslalem ze zaczne od niego. mam zaczac od frontow?

W tym zestawie jest ka kf325f+kf-225s+kf225c+sub sw1000 kosztuje 3299 a drugi zestaw z seri ex5 ex-588f+ex566c+ex-566s+sub sw1000 kosztuje 3444

czemu mowisz ze za ta cene nie kupilbys kody jaka masz opinie o tej firmie przypomne tylko ze jestem poczatkujacym sluchaczem

pozdrawiam

a moze tannoy seri mx-m tez slyszalem o nich duzo dobrego

sprawdzalem mission i zeczywiscie jest to rownierz dobra propozycja

a jak ty bys operowal suma ok 4-5 tys co bys skompletowal ?

z gory dzieki za odpowiedz

Gość jędrek

(Konto usunięte)

Właśnie przejżałem oferte wharfedale seri diamond i także bardzo przypadły mi do gustu na rynku jest tyle kolumn że naprawde jestem conajmniej zdezorientowany?!

czego tak naprawde mam się trzymać a co skreślić i już do tego nie wracać?

Wiem że musze zacieśnić krąg poszukiwań bo przecierz nie będe jeżdził po 5 sklepach i w każdym z nich prosił o podłączenie paru zestwów bo zanim usłysze ostatni z nich juz zapomne jak brzmiały te pierwsze!

pozdrawiam nocnych marków

Gość riki

(Konto usunięte)

ja tez mam duzy problem z wyborem kolumn ja raczej obstawiam pomierzy mission a wharfedale. Jednak nie jestem audiofilem więc niepomoge ci w tym który zestaw ma lepszy dzwięk moge ci jedynie powiedzieć który zestaw mi się bardziej podoba a to cie pewnie nie interesuje

pozdr.

Gość Jędrek

(Konto usunięte)

Dzięki za rade ale dali odpadają chciałbym złożyć zestaw w oparciu o kolumny tej samej marki no moze poza subem a na caly komplet dali po prostu mnie nie stac

Jest taka zasada "Think big, start small". W Twoim przypadku oznacza to, że powinieneś zaplanować docelowy system i zacząć kompletować go kawałkami. Najważniejsze w kinie domowym są fronty i głośnik centralny - i tu warto wydać najwięcej. Sugerowałbym Ci najpierw kupić dobre fronty i centralny. Jeżeli zdecydujesz się na duże kolumny frontowe to przez jakiś czas wytrzymasz bez suba (nie napisałeś jakiej wielkości jest pomieszczenie). Myślę na przykład o kolumnach Paradigm, które do kina domowego są praktycznie pewniakiem a czego jak czego ale basu im nie brakuje. Tonsile wyrzucisz sobie chwilowo na tył i będziesz miał 5.0 Efekt będzie lepszy niż dokupienie do Tonsili na froncie nawet najlepszych głośników na tył.

W drugim kroku, zależnie od preferencji dokupisz efektowe na miejsce Tonsila i centralny albo suba.

W ten sposób w trzech krokach zbudujesz sobie dobry system. Oczywiście każdy z nas chciałby najlepiej "od razu" ale takie podejście zwykle się mści, bo szybko stajesz się niezadowolony z tego co masz, i jak wpadną jakieś pieniądze myślisz o kolejnej wymianie.

Kolum do wyboru jest dużo, podam dla przykładu Paradigma:

Jeżeli Twój budżet na początek to 4000 to możes pomyślec nawet o serii Monitor Paradigma. W/g cen katalogowych Monitor 5 + centralny to 3700. Jeżeli potrzebujesz większych to podłogowe Monitor 7 + centralny daje 4400, ale może uda Ci się wynegocjować jakiś upust (Monitor 5 lub 7 to już kawał dźwięku i basu). I już masz 5.0 (z Tonsilami z tyłu)!!!

Gość Jędrek do robsona

(Konto usunięte)

Wielkie dzieki za wyczerpujaca wypowiedz. Ale na monitory mnie nie stac, nie jestem audiofilem więc nię są mi potrzebne głośniki tej klasy myśle że na początek zestaw za okolo 4000zl będzie tym co mnie zadowoli.

pytałeś o pokój ma ok 16m2 ale chce go powiekszyc do ok 20m2, moze znasz jakies tansze kolumny godne polecenia jesli mozesz podaj cały zestaw

z góry dzieki za odpowiedz

pozdrawiam

Uff ... nie jestem mocny w systemach głośnikowych do K.D. Jeżeli chcesz kupić za 4000 zestaw 6-ciu głośników + sub to Koda będzie trudna do przebicia (pomijam zestawy typu malutkie satelitki i sub). Kody miałem okazje słuchać i za te pieniądze to są naprawdę bardzo dobre kolumny. Za niewiele większą kwotę możesz próbować tańszego Paradigma z serii Performance. Koda i Paradigm mają jednego dystrybutora więc możesz w jednym miejscu posłuchać obu opcji i zdecydować czy Paradigm wart jest większych pieniędzy. Nie zaniedbuj też sprawdzenia tego co poradzą Ci inni uczestnicy forum.

A posłuchac musisz tak czy owak (wbrew temu co piszesz sądzę, że jesteś audiofilem, tylko jeszcze o tym nie wiesz :-).

Jedrek, podobnie jak Ty, pomalu kompletuje zestaw KD. Na poczatek planuje dwa glosniki i centralny na przod (Paradigmy Monitor 7 lub Esa Vivace i odpowiedni centralny) a w dalszej kolejnosci tyly.

Wlasnie na tyl widzialem ostatnio fajne glosniki (boki i tylny centralny). Zaznaczam od razu, ze jeszcze ich nie sluchalem, ale parametry na pismie maja fajne. Chodzi o komplet trzech glosnikow Pioneera o symbolu ST70. Komplet dwie satelity plus centralny kosztuje niecale 1500 zlotych. Mozna je zamontowac na scianie, wygladaja bardzo nowoczesnie i zajmuja niewiele miejsca - na pewno sa wife friendly ;-)

Gość Jędrek

(Konto usunięte)

Bardzo dziekuje za podpowiedzi. Ale mam jeszcze jedno pytanie ostatnio bardzo spodobały mi się kolumny wharfedale seri diamond co myślicie o tych głośnikach myśle o modelach 8.3

a przód i 8.1 albo 8.2 na tył i do tego ich subwoofer (chyba jeden z bardziej udanych projektów przynajmniej jeżeli chodzi o wygląd, ale słyszałem że jego bas schodzi bardzo nisko i jest potęzny) podoba mi się ich wygląd a do tego parametry tych kolumn sa całkiem całkiem.

Z góry dziękuje z odpowiedz

pozdrawiam