Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha A520 + Elac EL 60 mała ilość basu

Dydax725

Rekomendowane odpowiedzi

Czytam ale jak przeglądam cały wątek to wychodzi na to, że cały sprzęt jest do wymiany a nie mam na to kasy póki co.

Jaką mam pewność, że po zmianie źródła po za jakością dźwięku poprawi się też bas (w sensie większego natężenia dźwięku w niskich zakresach)? skoro ludzie twierdzą że ten mój sprzęt "po prostu tak gra".

Niestety nie mam od kogo pożyczyć odtwarzacza CD, interfejsu itd.

Napiszę do Pana jeszcze raz, mimo, że ignoruje Pan moje porady. Niech weźmie Pan swoje monitory pod pachę, uda się do kogoś z innymi klockami i je podłączy. Koledzy cały czas proponują Panu inne źródła ale jeśli nawet będą połączone do zestawu za 100 tysięcy to może stopa basowa zamiast pukać jak "długopisem w karton", będzie pukać jak łyżeczką w karton. Już Panu pisałem. W tych monitorach pasmo przenoszenia zaczyna się od 39Hz, więc w praktyce może usłyszy się 70Hz a to nie bas, tylko najwyżej baryton, jeśli by przyrównać do rodzaju ludzkiego głosu. Czy tak trudno to zrozumieć? No chyba, że Pana Elaki zachodzą do 40Hz, w praktyce, nie w teorii, wtedy nisko się pokłonię i przeproszę za swoje wypociny.

Czytam ale jak przeglądam cały wątek to wychodzi na to, że cały sprzęt jest do wymiany a nie mam na to kasy póki co.

Jaką mam pewność, że po zmianie źródła po za jakością dźwięku poprawi się też bas (w sensie większego natężenia dźwięku w niskich zakresach)? skoro ludzie twierdzą że ten mój sprzęt "po prostu tak gra".

Niestety nie mam od kogo pożyczyć odtwarzacza CD, interfejsu itd.

Ja napiszę tak, każdy z naszych postów pomoże Tobie uzyskać lepszy dźwięk. I tylko od Ciebie zależy co zrobisz.

Jeśli NAD to może coś kultowego.

Choć na "moje ucho", problemem jest źródło: laptop, telefon, to nie może dobrze zagrać.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

MUSIC NON STOP

Koledzy, dlaczego w kółko upieracie się przy źródłach i wzmacniaczach. @Dydax725, chce więcej basu a z monitorów tego nie uświadczy. Dwa dni temu ktoś założył temat "Podłogówki czy monitory?". Wszystko jest tam wyjaśnione. Jeśli nie wymieni tych monitorów na podłogówki to nawet gdy podepnie subwoofer, to i tak kiszka, bo będzie bas ale zabraknie niższych-średnich częstotliwości. Kiedy wymieni kolumny, to może myśleć o wzmacniaczu, jeśli chce a gdy wymieni to na wzmacniacz z DAC-em lub sam DAC i zrobi bit-perfect, to i byle jaki laptop będzie dobrym źródłem, bo to DAC będzie brał na siebie rolę źródła. Laptop będzie wysyłał jedynie zera i jedynki a to nie dźwięk.

Koledzy, dlaczego w kółko upieracie się przy źródłach i wzmacniaczach. @Dydax725, chce więcej basu a z monitorów tego nie uświadczy. Dwa dni temu ktoś założył temat "Podłogówki czy monitory?". Wszystko jest tam wyjaśnione. Jeśli nie wymieni tych monitorów na podłogówki to nawet gdy podepnie subwoofer, to i tak kiszka, bo będzie bas ale zabraknie niższych-średnich częstotliwości. Kiedy wymieni kolumny, to może myśleć o wzmacniaczu, jeśli chce a gdy wymieni to na wzmacniacz z DAC-em lub sam DAC i zrobi bit-perfect, to i byle jaki laptop będzie dobrym źródłem, bo to DAC będzie brał na siebie rolę źródła. Laptop będzie wysyłał jedynie zera i jedynki a to nie dźwięk.

Nie do końca się zgodzę: Tannoy M2 + Yamaha + pokój 15m2 i nie brakuje basu, jeżeli puszczę kawałek z gatunku współczesnych z podbitym już w studiu to w ogóle szklanki drżą. Do normalnego słuchania jest idealnie. Nie jest to podłogówka, ale więcej to nawet bym nie chciał (musiałbym odejmować na wzmacniaczu potencjometrem). Owszem, są to monitory przesunięte nieco charakterystyką w dół (brakuje góry nieco), ale ja to akurat lubię. Nie można generalizować.

Nie do końca się zgodzę: Tannoy M2 + Yamaha + pokój 15m2 i nie brakuje basu, jeżeli puszczę kawałek z gatunku współczesnych z podbitym już w studiu to w ogóle szklanki drżą. Do normalnego słuchania jest idealnie. Nie jest to podłogówka, ale więcej to nawet bym nie chciał (musiałbym odejmować na wzmacniaczu potencjometrem). Owszem, są to monitory przesunięte nieco charakterystyką w dół (brakuje góry nieco), ale ja to akurat lubię. Nie można generalizować.

Nie słyszałem, nie będę się spierał ale przyznasz, że koledzy doradzają albo kupno DAC-a albo jakiś odtwarzacz CD, tak jak by tylko to było świętym Graalem na niedostatki basu a o monitorach zero tematu, jak by byli pewni, że te Elaki młócą basem i to z pewnością nie stanowi problemu (chyba, że je słyszeli i są tego pewni, wtedy się wycofuje z tego co napisałem). Jeden z forumowiczów z kolei uparł się przy wzmacniaczu i nawet podaje konkretne firmy, jak by tylko NAD-y i Rotele grały basowo.

Nie słyszałem, nie będę się spierał ale przyznasz, że koledzy doradzają albo kupno DAC-a albo jakiś odtwarzacz CD, tak jak by tylko to było świętym Graalem na niedostatki basu a o monitorach zero, jak by byli pewni, że te Elaki młócą basem i to z pewnością nie stanowi problemu. Jeden z forumowiczów z kolei uparł się przy wzmacniaczu i nawet podaje konkretne firmy, jak by tylko NAD-y i Rotele grały basowo.

Tak zgadzam, bodajże w prywatnej wiadomości napisałem autorowi tematu (na swoim przykładzie), że można lepiej w monitorach (niekoniecznie Tannoy). Podobno niektóre Celestiony świetnie grają. Proponowałem najpierw kolumny, na takie, które wiadomo, że mają niskie pasmo, a następnie jeśli dalej będzie źle - wzmacniacz.

Bardzo możliwe, że to zestawienie, które ma obecnie nie uzupełnia się. Kiedy podpiąłem do mojej posiadanej kiedyś A-520 kolumny Eltax Liberty 3+ to dźwięk był płaski i suchy, nie dało się tego słuchać. Niestety audio, nawet w tak niskich budżetach to ciągłe poszukiwanie również.

Zaraz mu tu jednak napiszą, żeby lepiej dozbierał do 1000zł na wzmacniacz i następny 1000 na kolumny. Coś w tym racji oczywiście jest, ale często to zabija jakiekolwiek chęci eksperymentowania i człowiek się męczy.

Bardzo możliwe, że to zestawienie, które ma obecnie nie uzupełnia się. Kiedy podpiąłem do mojej posiadanej kiedyś A-520 kolumny Eltax Liberty 3+ to dźwięk był płaski i suchy, nie dało się tego słuchać.

Właśnie coś podobnego jest w tym przypadku, przy średniej głośności dźwięk jest ok ale jak dam głośniej to jest sucho i bardzo jasno, wysokie tony trochę szczypią w uszy na niektórych kawałkach a średnica jest jakby za bardzo podbita.

Nie słyszałem, nie będę się spierał ale przyznasz, że koledzy doradzają albo kupno DAC-a albo jakiś odtwarzacz CD, tak jak by tylko to było świętym Graalem na niedostatki basu a o monitorach zero tematu, jak by byli pewni, że te Elaki młócą basem i to z pewnością nie stanowi problemu (chyba, że je słyszeli i są tego pewni, wtedy się wycofuje z tego co napisałem). Jeden z forumowiczów z kolei uparł się przy wzmacniaczu i nawet podaje konkretne firmy, jak by tylko NAD-y i Rotele grały basowo.

Wcale nie upieram sie przy NAD-ach czy Rotelach...

Po prostu z "rozmowy" wynika, ze pytajacy chce wydac jak najmniej pieniazkow o ile chce wydac w ogole.

W.w. wzmacniacze z lat 90-kosztuja grosze.

Ja sie upieram przy tym , ze z telefoniku muzyka nie moze zagrac dobrze i tyle.

Tak jak napisalem wyzej, wymiana zrodla czy wzmacniacza czy tez kolumn moze przyniesc pozytywne zmiany.

Pozdrawiam

MUSIC NON STOP

@przemek696 Mam świadomość, że mogłam Cię w jakieś sposób zirytować swoim wpisem, bo wiadomo że z tymi wzmacniaczwmi piłem do Ciebie a spory które mogą doprowadzić do wzajemnej niechęci to ostatnia rzecz której bym potrzebował. Nie po to się tutaj zalogowałem. Wszyscy tutaj jesteśmy miłośnikami audio a to forum jest od tego żeby sobie pomagać, więc wybacz jeśli Cię uraziłem.

Też wspomniałem tutaj o wzmacniaczu z lat 90-tych, który sprzedałem chyba 10 lat temu i koleś do dziś jest z niego bardzo zadowolony. To był naprawdę świetny wzmak Pioneera. Tak jak piszesz, chcesz doradzić Panu, jak niewielkim kosztem poprawić jakość dźwięku ale autor tego wątku narzekał głównie na brak basu a wymiana wzmacniacza i lepsze źródło raczej zbyt wiele mu nie pomoże jeśli chodzi o bas.

@przemek696- jeszcze raz do Ciebie. Z racji tego, że "nieskromnie powiem" nie jestem aż tak butny i potrafię przyznawać się do błędów, nie jak niektórzy, dla których takie coś, to ujma na honorze, tym bardziej jeśli kogoś nie znają osobiście, wisi im tłumaczenie się. Pisałeś coś o laptopie, jako kiepskim źródle. Napisałem, że jeśli podłączony jest do DAC-a to nie ma on żadnego wpływu na jakość dźwięku. W temacie PC-Audio znalazłem coś takiego "W konwerterach z synchronicznym przesyłem danych wiele może zależeć od tego np. z jakim priorytetem obsługiwany jest port usb do którego podłączymy konwerter. Nie specjalnie wierzę w zmiany brzmienia bo to nie możliwe ale jeśli konwerter korzysta z zegara w kontrolerze usb to jego dokładność może odbijać się na jakości sygnału spdif/i2s. Dokładność zegara jest też zależna od jakości zasilania. Wahania na zasilaniu od stopnia obciążenia komputera a to od zastosowanego software. To oczywiście czysta teoria, która w praktyce nie musi się sprawdzić. Ale gdyby cokolwiek takiego zaistniało to najprościej temu zaradzić używając konwertera asynchronicznego z własnymi zegarami i dobrym zasilaniem. Wtedy mamy jakąś pewność że wpływ komputera i jego softu zredukujemy do minimum". W sumie nie wiem, czy powinienem prostować swoje wypowiedzi, bo miałem na myśli DAC-a z dedykowanym sterownikiem ASIO który przejmie całą kontrolę na siebie, żeby ominąć syf z komputera, to jednak mimo to rozumiem co miałeś na myśli o kiepskim źródle. Myślałem, że o bit-perfect wiem prawie wszystko ale wydaje się, że to bardziej złożony temat.

Pozdrawiam.

Napiszę do Pana jeszcze raz, mimo, że ignoruje Pan moje porady. Niech weźmie Pan swoje monitory pod pachę, uda się do kogoś z innymi klockami i je podłączy. Koledzy cały czas proponują Panu inne źródła ale jeśli nawet będą połączone do zestawu za 100 tysięcy to może stopa basowa zamiast pukać jak "długopisem w karton", będzie pukać jak łyżeczką w karton. Już Panu pisałem. W tych monitorach pasmo przenoszenia zaczyna się od 39Hz, więc w praktyce może usłyszy się 70Hz a to nie bas, tylko najwyżej baryton, jeśli by przyrównać do rodzaju ludzkiego głosu. Czy tak trudno to zrozumieć? No chyba, że Pana Elaki zachodzą do 40Hz, w praktyce, nie w teorii, wtedy nisko się pokłonię i przeproszę za swoje wypociny.

Nie ignoruję Pana, tylko już nie wiem kogo słuchać. Napisałem, że nie mam możliwości pożyczenia sprzętu jak również nie mam do kogo iść z moim sprzętem.

Prawdopodobnie zrobię tak, że sprzedam te Elaki i kupię coś innego. Nie wiem za ile mogłyby one pójść?

Napisałem, że nie mam możliwości pożyczenia sprzętu jak również nie mam do kogo iść z moim sprzętem.

W pełni Pana rozumiem. Faktycznie każdy doradza coś innego. Zapewne każdy z nas chce dla Pana jak najlepiej. Nie zapomnę ile ja musiałem się naprosić swoją matkę, żeby kupiła mi mój wymarzony zestaw na raty a i tak po miesiącu sprzedałem kolumny, bo brakowało mi basu. Kosztowały 1700 zł. a sprzedałem za 500 zł. Gdyby nie odkupiła je osoba z rodziny, (z litości, bo nie były nikomu potrzebne) to moja mama nigdy by się na to nie zgodziła. Zły wybór i po ptakach, po tym manewrze, już chyba nigdy nie kupi mi nic droższego na raty. Z tymi kolumnami teraz to jest naprawdę nie lada kłopot. Kiedyś ktoś napisał, że teraz trudno o dobry bas w kolumnach bo konstruuje się te efekciarskie słupki z małymi przetwornikami i dla tego trudno o niski bas. Kiedyś królowały Altusy z basowym głośnikiem ponad 20 cm, więc basu nie brakowało ale zamiast zrywnego, szybkiego basu było zwyczajne łup, łup. Naprawdę bardzo Panu współczuje, bo dla melomana nie ma nic gorszego jak kiepski sprzęt i brak funduszy na wymianę.

Co do ceny to widziałem, że te Elaki chodzą w okolicach 350 zł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Postanowiłem sprzedać kolumny i jak już to się uda to będę szukał jakichś innych. Póki co nie mam więcej pytań.

Dziękuję za cierpliwość i waszą pomoc w temacie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.