Skocz do zawartości
IGNORED

Od Sasa do Lasa czyli co tu wybrać na pierwszy zestaw Hi-Fi

wilqak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich Forumowiczów.

Realizując jedno z noworocznych postanowień zdecydowałem się na nabycie sprzętu audio grającego lepiej niż głośniki komputerowe czy też słuchawki dołączone do telefonu :D

Jednakże jako kompletny laik poległem w tym temacie, więc zwracam się do Was z prośbą o pomoc we wskazaniu właściwej drogi.

Ograniczenia w tej kwestii są następujące:

- kwota do 3 000 zł

- w miarę kompaktowe rozmiary uwarunkowane szafką rtv, jako najdogodniejszym miejscem do rozstawienia sprzętu i odsłuchu

- niewielka możliwość odsłuchu na żywo z uwagi na ubogą ofertę sprzedawców w mojej okolicy

- sprzęt nowy

- muzyka: rock, metal, industrial, electro

Moje poszukiwania zaprowadziły mnie do Yamahy PianoCraf MCR-750, w której oprócz dobrych recenzji co do generowanego dźwięku, interesujące (szczególnie przy dzieciach) wydały się dodatkowe opcje "multimedialne".

Odrzucając jednak dodatki w postaci napędu bluray i możliwości odtwarzania filmów na telewizorze, Youtube i tym samym powracając do pierwotnego założenia nabycia urządzenia do odtwarzania muzyki, uznałem, iż może wystarczająca będzie na moje potrzeby Yamaha PianoCraft MCR-332.

Brnąc dalej w koncepcje zakupu sprzętu do słuchania muzyki zacząłem zastanawiać się nad Yamahą Pianocraft MCR-N670, a później zestawem w postaci Yamahy CD-N301 + AS-201 + Pylon Audio Pearl 20.

W mojej ocenie na plus 750 mogę uznać kompaktowe rozmiary, dobry dźwięk oraz opcje dodatkowe. Z kolei 332 to niższa cena i kompaktowe rozmiary, choć obawiam się jakości dźwięku znacznie gorszej, porównywalnej do tanich zestawów mini hi-fi. Co do 670 robi wrażenie "poważnego" sprzętu na lata, jako pierwszy dobry zestaw hi-fi. Podobnie traktuję wskazany powyżej zestaw, jednak na minus zaliczam jego gabaryty, a mianowicie łączną wysokość i szerokość odtwarzacza CD i amplitunera.

Z powyższych modeli miałem dotychczas możliwość odsłuchania Yamahy 750-tki i byłem zadowolony na tle sprzętu innych producentów dostępnego w sklepie.

Aktualnie skłaniam się ku Pianocraft MCR-N670,ale przed podjęciem finalnej decyzji chciałbym poznać Wasze opinie, które może ułatwią mi dokonanie wyboru. Mam świadomość, iż przedstawione powyżej modele to rozpiętość "od Sasa do Lasa" i trudno je porównywać. Zależy mi na głosach osób, które miały możliwość odsłuchu tych urządzeń.

Witaj,

podaj proszę wielkość pomieszczenia odsłuchowego. Jeśli jest to pokój poniżej 20m2, dobrym, bezpiecznym wyborem jest zestaw Yamaha MCR-N670. Zestaw taki nagłośni bardzo dobrze kilkunastometrowe pomieszczenie, gwarantując dobry, dynamiczny dźwięk i praktycznie pełną funkcjonalność. Jeśli natomiast masz większy salon, wtedy zdecydowanie polecam klasyczne segmenty, podpięte pod kolumny wolnostojące. Twoja propozycja zestawu Yamaha jest jak najbardziej dobra, jedynie bardzo namawiałbym na kolumny Pylon Audio Pearl 25, są znacznie lepsze od modelu "20".

Czekam na szczegóły.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Pomieszczenie mam spore, ponieważ składa się ono z salonu z otwartą kuchnią o łącznej powierzchni 30 m2. Kształt zbliżony do kwadratu, bez większych "przeszkód terenowych". Część wypoczynkowa zajmuje połowę powierzchni. Liczyłem, iż Yamaha MCR-N670 poradzi sobie z jego nagłośnieniem lepiej niż Yamaha MCR-750. Niestety klasyczne segmenty z uwagi na gabaryty będą stanowić problem przy ich sensownym ulokowaniu w pomieszczeniu. Czy jest możliwość nabycia Yamahy MCR-N670 bez głośników? Widziałem, iż odtwarzacz CD można kupić osobno, ale wzmacniacza już nie znalazłem.

Analizowałem też proponowaną wymianę w późniejszym czasie głośników dołączonych oryginalnie do 670-tki na Pylon Audio Pearl 20, ale może warto byłoby doinwestować wówczas do Pylon Audio Pearl 25. Czy taki zestaw dałby wówczas radę z sensownym nagłośnieniem mojego pomieszczenia?

Witaj,

Nie napisałeś nic o pomieszczeniu. A to ważne musisz nam uzupełnić te dane.

Strzelając w ciemno przy tej kwocie i muzyce postawił bym raczej na Magnat Quantum 675 i Yamaha RS300.

Czy korzystasz z płyt?

W razie pytań lub wycen zapraszam

Dziękuję za zainteresowanie moją sprawą.

Opis pomieszczenia zawarłem we wcześniejszym poście.

Właśnie z zamiarem odtwarzania nowej i przyszłej kolekcji płyt zdecydowałem się między innymi na zakup sprzętu. Niestety przy zakupie odtwarzacza CD, zestaw z Yamaha RS300 nie zmieści mi się do szafki. Musiałbym znaleźć mu inną,godną lokalizację. Ponadto taki komplet z Magnatami przekroczyłby założony limit finansowy. Jak te głośniki wypadają w porównaniu z Pylonami?

Witaj,

w tak dużym pomieszczeniu na pewno nie proponuję zestawu Yamaha MCR-N670. Niestety nie ma możliwości zakupienia samej elektroniki (poza CD) od Yamaha MCR-N670.

Na pewno najlepszym rozwiązaniem będzie wybór klasycznych segmentów, niestety wiąże się to w większymi wymiarami. Są urządzenia, które w niedużych rozmiarach posiadają pełną funkcjonalność, jest to np. Marantz MCR611, jednak to także zestaw, który może sobie nie poradzić z prawidłowym nagłośnieniem Twojego salonu.

Tak więc moja propozycja to zdecydowanie klasyczne segmenty i kolumny wolnostojące. Spójrz proszę na zestaw Yamaha R-N500 + CD-S300 oraz kolumny Pylon Audio Pearl 25, ewentualnie jako alternatywa Onkyo TX-8130 z C-7030. To rozwiązania, w których funkcje sieciowe znajdują się w amplitunerze, a nie w odtwarzaczu.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Właśnie w moim przypadku rozmiar ma znaczenie :) Muszę to przemyśleć. Nie wiem czy kombinować z ustawieniem sprzętu i mieć właściwe brzmienie, czy też wybrać bardziej kompaktowy zestaw kosztem gorszego odsłuchu. Ach te życiowe dylematy... Wstępnie umówiłem się na odsłuch N670 w salonie,który czeka na jej dostawę. Porównam z dostępnym tam sprzętem pełnowymiarowym. Audiofilem nie jestem więc może subiektywne odczucia zadecydują.

Tak na marginesie to jak wypadają Waszym zdaniem Yamaha 750 i 332 względem N670?

Czy w przypadku N670 duża będzie różnica w nagłośnieniu tak dużego pomieszczenia względem zestawu pełnowymiarowego?

Jaka jest charakterystyka głośników dołączonych do N670 względem Pylon Audio Pearl 20 oraz 25?

Witaj,

W tym budżecie i tak poszedł bym w Magnaty jesli nie masz miejsca na podłogowe a pewnie zmieścili byśmy się w budżecie. To wybierz podstawkowce Magnat 673.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Będzie to zawsze lepiej grało niż seryjna mini wieża.

Po odsłuchu od razu zobaczysz/uslyszysz różnice.

Taki system jest tez bardziej przyszlosciowy.

Przy wyborze podstawkowych można by zaoferować Yamaha RN 500 lub Onkyo 8130.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Podłogówki spokojnie postawie. Gorzej z miejscem na odtwarzacz i wzmacniacz/amplituner. Projektując szafkę RTV brałem pod uwagę zestawy mini Hi-Fi. Jednak z każdym artykułem,informacją na forum i odsłuchem apetyt rośnie na bardziej poważny sprzęt. Ta Yamaha N670 wydawała się wybawieniem. Nadal zastanawiam się nad jej zakupem i późniejszą zamianą podstawowych głośników na Pylony 20 lub 25. Jednak Wasze rady trochę mnie wyhamowały. Pod koniec tygodnia liczę na możliwość odsłuchu kilku zestawów.

Tak na marginesie to jak wypadają Waszym zdaniem Yamaha 750 i 332 względem N670

Moim zdaniem 332 jest troche słabszy od N670, lecz od 750 sporo... lepszy ;) nie wiem dlaczego ale ta mikrowieża gra wyjątkowo dobrze jak na moje ucho. Wiadomo, na Twój pokój sprzęt jest za mały, lecz jeśli będziesz szukał sprzętu powiedzmy do sypialni to szczerze polecam. 750 natomiast daje dużo możliwości ale wydaje mi się bardzo przeciętna brzmieniowo...

Ciągle czekam na dostawę do salonu zestawu Yamaha MCR-N670. Między czasie robię listę pozostałych urządzeń do odsłuchu. Zastanawiam się jeszcze nad polecanymi przez Was amplitunerami i głośnikami podłogowymi oraz zastąpieniem odtwarzacza CD małym komputerem typu HTPC z napędem DVD. Czy taki mix mocno wpłynie na jakość nagłośnienia?

A może ja coś doradzę np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i

Ukryta Zawartość

Do tego Pylon Audio Pearl 20 lub 25 ewentualnie Melodika BL30 lub BL40 (nie wiem jak grają nie słuchałem, podobno dobrze)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zastąpienie CD komputerem to dobra opcja ale przy zastosowaniu przetwornika DAC. Samo podłączenie JACKiem nie ma sensu. Ale ogólnie popieram takie rozwiązanie.

Nie zastanawiaj się nad podłogówkami tylko je odsłuchaj. Poczujesz różnice pomiędzy podstawkami a podłogówkami.

Myślę że się nie zawiedziesz.

Wielkie dzięki za Wasze dotychczasowe rady.

Byłem na odsłuchu. Niestety z uwagi na problemy z podłączeniem czynność odbyła się na sprzęcie wyjętym bezpośrednio z opakowania i przez krótki czas. Ponadto udało mi się odsłuchać jedynie Yamaha MCR N670, ponieważ pozostałego sprzętu,poleconego przez Was, nie mieli na stanie. Mam mieszane odczucia. Na pewno ta Yamaha jest bardzo dobrze wykonana. Niemniej jednak doznania słuchowe nie powaliły mnie na kolana. Mam wrażenie, że Yamaha MCR 750, którą słuchałem wcześniej zagrała lepiej. Może moje odczucia wynikają że zbyt krótkiego odsłuchu, nie wygrzania sprzętu lub poprostu ze zbyt dużych oczekiwań co do zestawu mini.

Chyba jeszcze raz podejdę do odsłuchów.

Witaj,

Nie chyba tylko na pewno jedz na dalszy odsłuch.

Sprzęt wygrzany gra lepiej, jednak i tak Pianocraft nie uniesie ciężaru brzmienia RN 500 + Quantum 673. NA prawdę posłuchaj tego zestawienia, choć dla świętego spokoju :)

W razie pytań zapraszam

Czy istnieje możliwość złożenia zestawu do kwoty około 3000 zł, który gabarytami (wysokość, szerokość i głębokość) nie przekraczałby rozmiarów Yamahy MCR-N670 i odtwarzał na dobrym poziomie preferowany przeze mnie rodzaj muzyki ? Na podłogówki pokroju Pylon Audio Pearl miejsca mam wystarczająco.

Czyli mała wąska elektronika? To nie. Wzmacniacze są przeważnie 43 cm szerokości taki standard.

Jeśli nic innego nie znajdziesz to weź tego Pianocrafta, Albo 109 wraz sieciówką np bez CD albo tylko CD tylko nie z seryjnymi kolumnami tylko z czymś lepszym:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No niestety. Chyba nie mam tylu argumentów, aby przekonać żonę, iż nowa szafka RTV wymaga wymiany pod sprzęt, na których planujemy wydać 3 tysiące złotych. Szkoda, ponieważ znalazłem jeszcze na forum ciekawe produkty BC Acoustique. Jednak w przypadku akceptowalnej wysokości całego zestawu, poległem na jego szerokości.

Czy Yamaha MCR-N670 poradzi sobie z Pylon Audio Pearl 25?

Jestem po drugim podejściu do Yamahy MCR-N670. Niestety niezbyt pozytywne wrażenie po pierwszym odsłuchu nie minęło. Zestaw na pewno jest bardzo dobrze wykonany. Dźwięk jest czysty. Niemniej jednak nie porywa. Yamaha gra poprawnie i tylko poprawnie. Odsłuchalem różne gatunki muzyki, w tym te których nie preferuje. Sprzęt dobrze radzi sobie z większością utworów. Nie brakuje basu. Zestaw jednak gubi się w szybkim, deathmetalowym graniu. Największym mankamentem jest znikoma przestrzeń, w szczególności przy electro gothic. Podobne odczucia miały towarzyszące mi osoby.

W związku z powyższym zapadła decyzja o porzuceniu zestawów mini Hi-Fi i złożenie pełnowymiarowego, a miejsce musi się znaleźć. Będę sukcesywnie gromadził informacje i organizował sobie odsłuchy, aby wybrać sprzęt odpowiadający moim preferencją. Na pewno będę Was prosił o dalsze opinie. Skupie się na produktach Yamaha, Onkyo, Nad oraz BC Acoustique. Jeżeli chodzi o kolumny to obstaje na razie za Pylon Audio Pearl 20 lub 25.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.